Παρασκευή, 19 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο Κίεβο ο επικεφαλής της CIA, ενημέρωσε Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο Κίεβο ο επικεφαλής της CIA, ενημέρωσε Ζελένσκι

Στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας βρέθηκε, μετά την Άγκυρα, ο επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς. Θέλησε να ενημερώσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και υψηλόβαθμους αξιωματούχους των υπηρεσιών Πληροφοριών για τις επαφές που είχε με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας.

Η συνάντηση, στην Άγκυρα, του επικεφαλής της CIA με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Ναρίσκιν, προκάλεσε την αίσθηση για κινητικότητα σχετικά με την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ήταν άλλωστε η πρώτη συνάντηση ανάμεσα σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ρωσίας σε τόσο υψηλό επίπεδο από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Γουίλιαμ Μπερνς βρέθηκε στο Κίεβο χθες, Τρίτη (15.11.2022), μια μέρα αφού είδε τον Ναρίσκιν στην Άγκυρα. Εκεί, ο επικεφαλής της CIA μετέφερε στον Ρώσο ομόλογό του ένα μήνυμα προειδοποίησης «για τις επιπτώσεις» που θα έχει «η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία και τους κινδύνους κλιμάκωσης για τη στρατηγική σταθερότητα», είχε επισημάνει τη Δευτέρα εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο ίδιος είχε διευκρινίσει ότι ο Μπερνς «δεν διεξαγάγει κανενός είδους διαπραγματεύσεις», ούτε «συζητά για τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία», ενώ διευκρίνισε ότι οι Ουκρανοί είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για τη συνάντηση.

Ο Μπερνς στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ουκρανία για να ενημερώσει τον Ζελένσκι και τους Ουκρανούς αξιωματούχους των υπηρεσιών Πληροφοριών για τις συζητήσεις του με τον Ναρίσκιν, καθώς και για να επαναλάβει την αμερικανική στήριξη στο Κίεβο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο επικεφαλής της CIA βρισκόταν στο Κίεβο χθες, ημέρα κατά την οποία η Ουκρανία, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας, έγινε στόχος σφοδρών βομβαρδισμών από τη Ρωσία. Ο Μπερνς βρισκόταν ασφαλής στην αμερικανική πρεσβεία την ώρα εκείνη και στο μεταξύ έχει φύγει από το Κίεβο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις