Χιλιάδες απώλειες μετρά ο στρατός της Ρωσίας από τον πόλεμο στην Ουκρανία που έχει ξεσπάσει εδώ και 6 μήνες, με τον αριθμό να μην είναι ξεκάθαρος, όμως, σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία του BBC, έχουν χαθεί περισσότεροι από 900 άνδρες των επίλεκτων μονάδων, για την εκπαίδευση των οποίων χρειάσθηκαν χρόνια προσπαθειών και δαπάνες εκατομμυρίων δολαρίων.
Σημασία δεν έχει μόνο ο συνολικός μεγάλος αριθμός των στρατιωτικών που σκοτώθηκαν, αλλά ποιοι συγκεκριμένα σκοτώθηκαν και ποιοι είναι αυτοί, σύμφωνα με το ερευνητικό ρεπορτάζ του BBC για τον στρατό της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο Δυτικών όσο και Ρώσων εμπειρογνωμόνων, τα στρατεύματα του ρωσικού στρατού αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτοιμα για να πραγματοποιήσουν επιθετικές ενέργειες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, στόχοι που συνήθως ανατίθενται στο πεζικό προς επίτευξη έπρεπε να τους υλοποιήσουν τμήματα των ειδικών δυνάμεων, των πεζοναυτών και των αλεξιπτωτιστών.
Τα τμήματα αυτά που κατά παράδοση θεωρούνται οι επίλεκτες μονάδες του ρωσικού στρατού, είχαν αισθητές απώλειες στο διάστημα των 6 μηνών που διαρκεί η εισβολή στην Ουκρανία. Επίσης, σκοτώθηκαν δεκάδες πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η αντικατάσταση όλων αυτών των ανδρών των επίλεκτων δυνάμεων της Ρωσίας θα είναι προβληματική.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα της ρωσικής υπηρεσίας του BBC, οι απώλειες των επίλεκτων αυτών μονάδων είναι οι εξής:
- σκοτώθηκαν 337 πεζοναύτες,
- 245 άνδρες των ειδικών τμημάτων της Ρωσικής Εθνικής Φρουράς,
- 151 άνδρες των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών (GRU),
- 144 άνδρες που αποτελούσαν δύο επίλεκτα συντάγματα του υπουργείου Εσωτερικών,
- 67 πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας και
- 20 άνδρες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας (FSO).
Το BBC επισημαίνει ότι τα στοιχεία για τις απώλειες αυτές παρατίθενται με βάση των κατάλογο των επιβεβαιωμένων θανάτων στρατιωτικών, τον οποίο το BBC καταρτίζει σε συνεργασία με τον ιστότοπο Mediazona (στη Ρωσία εντάσσεται στον κατάλογο των «ΜΜΕ-ξένος πράκτορας») και ομάδα εθελοντών που αντλούν στοιχεία από ανοιχτές πηγές.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ