Σάββατο, 30 Νοε.
14oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα στρατιωτικά αποθέματα των ΗΠΑ αρχίζουν να εξαντλούνται

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα στρατιωτικά αποθέματα των ΗΠΑ αρχίζουν να εξαντλούνται

Ο αμερικανικός στρατός δεν μπορεί πλέον να προμηθεύει την Ουκρανία με τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τα πυρομαχικά αιχμής στις ποσότητες που τής τα διέθετε μέχρι τώρα.

Και αυτό γιατί τα στρατιωτικά αποθέματα αρχίζουν να φθάνουν στα όριά τους, ειδικά σε ό,τι αφορά τα πυρομαχικά, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους και ειδικούς.

Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο μεγαλύτερος δωρητής όπλων και πυρομαχικών των ουκρανικών δυνάμεων αφότου άρχισε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου: η Ουάσινγκτον έχει χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια αξίας 16,8 δισεκ. δολαρίων στο Κίεβο.

Όμως τα αμερικανικά στοκ ως προς ορισμένα είδη οπλισμού «φθάνουν στα ελάχιστα απαιτούμενα όρια για τον σχεδιασμό και την εκπαίδευση» κι ο ανεφοδιασμός, η αναπλήρωση των αποθεμάτων στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από τη ρωσική εισβολή, θα χρειαστεί «χρόνια», σημείωσε ο Μαρκ Κάνσιαν, απόστρατος αξιωματικός των Πεζοναυτών, σήμερα αναλυτής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS).

Παλαιότερος εξοπλισμός υπάρχει πάντως διαθέσιμος και θα «αντιπροσωπεύει ολοένα μεγαλύτερο μέρος των παραδόσεων» στο κοντινό μέλλον, πρόσθετε σε πρόσφατο σημείωμά του ο συνταγματάρχης ε.α., ο οποίος υπήρξε αρμόδιος για την προμήθεια οπλισμού στο Πεντάγωνο από το 2008 ως το 2015.

«Αντλούμε μαθήματα» για τις ανάγκες σε πυρομαχικά που θα είχε ο αμερικανικός στρατός σε περίπτωση σύρραξης με άλλη μεγάλη δύναμη, θα ήταν «πολύ μεγαλύτερες» από ό,τι προβλεπόταν, αναγνώρισε εξάλλου αμερικανός εν ενεργεία αξιωματικός, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η αμερικανική αμυντική βιομηχανία, που αναγκάστηκε να μειώσει δραστικά την παραγωγή της τα χρόνια του 1990, όταν οι ΗΠΑ έσπευδαν να δρέψουν τα οφέλη της ειρήνης μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και το τέλος του ψυχρού πολέμου, πέρασε φάση συγκέντρωσης για την απορρόφηση των κραδασμών.

Ο αριθμός των ομίλων του τομέα της άμυνας και της αεροναυπηγικής μειώθηκε από τους 51 στους 5 μέσα σε μερικά χρόνια. Σήμερα, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τη βιομηχανία να ξανανοίξει αλυσίδες παραγωγής και να επιταχύνει παραγωγή ειδών που είχε εγκαταλειφθεί, για παράδειγμα αυτή των φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger, που τερματίστηκε το 2020.

Κάποια από τα όπλα αυτά μετατράπηκαν σε εμβλήματα του πολέμου για τους Ουκρανούς, όπως ο Javelin, ο αντιαρματικός πύραυλος που χρησιμοποιούσαν στην πρώτη φάση της σύρραξης για να εμποδίσουν ρωσικά άρματα που προσπαθούσαν να προελάσουν προς το Κίεβο, ή τα HIMARS, συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων προσαρμοσμένα σε φορτηγά με ελαφριά θωράκιση, που έχουν σημαντικό ρόλο στις ουκρανικές αντεπιθέσεις στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας.

«Κοντά στα όρια»

Τα αμερικανικά αποθέματα των πυρομαχικών για τα HIMARS, πυραύλων κατευθυνόμενων με GPS, γνωστών ως GMLERS, με βεληνεκές 80 χιλιομέτρων, έχουν πλέον μειωθεί πολύ, σύμφωνα με τον κ. Κάνσιαν.

«Αν οι ΗΠΑ εφοδίασαν την Ουκρανία με το ένα τρίτο του αποθέματός τους των GMLERS, όπως έκαναν με τους Javelin και τους Stinger, η Ουκρανία έχει λάβει από 8.000 ως 10.000» τέτοιους πυραύλους, ποσότητα που αρκεί για «μερικούς μήνες», εξήγησε ο ειδικός του CSIS.

Η Lockheed Martin δεν παράγει σήμερα παρά 5.000 τέτοιους πυραύλους υψηλής ακρίβειας σε ετήσια βάση, και μολονότι η αμερικανική κυβέρνηση εκταμίευσε κεφάλαια για να επιταχυνθεί η παραγωγή τους, οι ΗΠΑ θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους, συμπλήρωσε.

Η Ουάσινγκτον προμήθευσε στο Κίεβο κάπου 8.500 πυραύλους Javelin, όταν η ετήσια παραγωγή αυτού του όπλου δεν φθάνει παρά τα 1.000 τεμάχια.

Οι ΗΠΑ παρήγγειλαν τον Μάιο έναντι 350 εκατ. δολαρίων περισσότερους στην κοινοπραξία των Raytheon και Lockheed Martin που τους κατασκευάζει, όμως, και σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστούν χρόνια προτού αναπληρωθούν τα αμερικανικά στοκ.

Ο αμερικανικός στρατός έχει προμηθεύσει με 880.000 οβίδες 155 χιλιοστών τις ουκρανικές δυνάμεις, με άλλα λόγια έστειλε τα τρία τέταρτα του συνόλου των πυρομαχικών του πυροβολικού προδιαγραφών NATO που του έχουν παραδώσει οι δυτικές χώρες, τουλάχιστον με βάση τους αριθμούς του Πενταγώνου.

«Πιθανόν βρισκόμαστε κοντά στα όρια αυτών που μπορούν να διαθέσουν οι ΗΠΑ χωρίς να διακινδυνεύσουν τις δικές τους αμυντικές δυνατότητες», συνόψισε ο κ. Κάνσιαν. Ωστόσο υπάρχουν πολλές ακόμα χώρες που κατασκευάζουν τέτοια πυρομαχικά και μοιάζει απίθανο οι παραδόσεις στην Ουκρανία να σταματήσουν, συμπλήρωσε.

Η παραγωγή της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας «επιταχύνεται», διαβεβαίωνε πάντως την Τρίτη η Λόρα Κούπερ, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, επαναβεβαιώνοντας τη θέση πως η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να χορηγεί στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία «για όσο χρειαστεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις