Όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και σε Πολωνία, Βουλγαρία, Τσεχία, τα ράφια των φαρμακείων άδειασαν γιατί χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να αγοράσουν προληπτικά χάπια ιωδίου, προκειμένου να προστατευτούν από τη ραδιενέργεια. Αιτία ο πόλεμος που έχει ξεκινήσει η Ρωσία.
Στην Ουκρανία βρίσκεται ο μεγαλύτερος σταθμός πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, το εργοστάσιο Ζαπορίζια που χτυπήθηκε το βράδυ. Η εντολή του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν να τεθούν σε ανώτατο συναγερμό τα πυρηνικά όπλα της χώρας, προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία.
Γι’ αυτό και πολλοί πολίτες στην Ουκρανία και γειτονικές χώρες έτρεξαν να αγοράσουν χάπια ιωδίου. Οι φαρμακοποιοί στη Βουλγαρία ξεπούλησαν τις τελευταίες 6 μέρες, όσο ιώδιο πουλάνε κανονικά σε ένα χρόνο, ενώ τεράστια αύξηση της ζήτησης, σύμφωνα με το Reuters σημειώθηκε και στην Πολωνία. Παρόμοιες τάσεις υπάρχουν σε Βέλγιο, Γαλλία και Ολλανδία, παρότι οι χώρες αυτές βρίσκονται αρκετά μακριά από την Ουκρανία.
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) Ευάγγελος Μανωλόπουλος, εξηγεί στο iatropedia.gr τι είναι τα χάπια ιωδίου και πώς δρουν προφυλακτικά στον οργανισμό σε περίπτωση πυρηνικού ολέθρου.
«Ιώδιο είναι. Το ιώδιο που βάζουμε στο αλάτι για να έχουμε ιώδιο στον οργανισμό μας. Αυτό το ιώδιο που παίρνουμε και από τη διατροφή μας. Αλλά επειδή η διατροφή μας δεν έχει και πολύ ιώδιο, γι’ αυτό υπάρχουν αυτά τα σκευάσματα. Είναι το ιωδιούχο αλάτι που έχει η θάλασσα. Αυτό είναι», λέει.
Πως δρουν τα φάρμακα σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης
Πώς όμως, τα χάπια αυτά τα οποία πωλούνται χωρίς συνταγή γιατρού και σε χαμηλή τιμή από τα φαρμακεία σε ασθενείς που πάσχουν από παθήσεις του θυρεοειδούς, μπορούν να προφυλάξουν από την ραδιενέργεια;
«Έχει μία λογική βάση. Σε περιπτώσεις που συμβεί πυρηνικό ατύχημα ή οποιαδήποτε πυρηνική έκρηξη, ένα από τα πολύ ραδιενεργά και επιζήμια για τον οργανισμό ιόντα που δημιουργούνται είναι το ιώδιο 131. Το ιώδιο έχει ένα χαρακτηριστικό, να συγκεντρώνεται στο θυρεοειδή και να προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς. Περίπου το 30% της ραδιενέργειας που παίρνουμε, πάει στο θυρεοειδή αδένα, μέσω ιωδίου. Οπότε αν αμέσως μετά το ατύχημα πολύ γρήγορα πάρει κανείς φάρμακο ιωδίου, πηγαίνει αυτό το ιώδιο που παίρνουμε και δεσμεύεται στο θυρεοειδή και παρεμποδίζει την δέσμευση του ραδιενεργού στοιχείου, άρα μειώνει πολύ τις πιθανότητες για καρκίνο του θυρεοειδούς», λέει ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
Δεν έχουν παρενέργειες, αλλά είναι ευαίσθητα και αλλοιώνονται εύκολα
Τα χάπια ιωδίου τα λαμβάνει κανείς για μερικές μέρες αν συμβεί ένα πυρηνικό ατύχημα, εξηγεί.
«Είναι φάρμακα που τα παίρνουν άτομα που έχουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή, που έχουν υποθυρεοειδισμό και δεν παράγουν ιώδιο. Είναι ένα φάρμακο, συμπλήρωμα διατροφής, δεν είναι με συνταγή και αυτοί που φοβούνται ότι θα γίνει πυρηνικός πόλεμος πάνε και τα αγοράζουν. Οπότε εξαντλούνται τα αποθέματα. Αυτές οι χώρες που είναι κοντά και φοβούνται ότι μπορεί να γίνει πυρηνικός πόλεμος τα παίρνουν οι κάτοικοι», λέει.
Τα φάρμακα αυτά, δεν έχουν παρενέργειες όμως χρειάζονται προσοχή, γιατί έχουν άλλες ιδιαιτερότητες: Αλλοιώνονται εύκολα, σύμφωνα με τον καθηγητή: «Αν τα πάρει κανείς και τα έχει στο σπίτι, αυτά έχουν άλλες ιδιαιτερότητες. Είναι ευαίσθητα και στο φως το ηλικακό και στη θερμοκρασία. Θέλουν δροσερό μέρος, σκιερό, ξηρό, αλλοιώνονται εύκολα. Και εάν αλλοιωθούν μπορεί να κάνουν ζημιά στον οργανισμό. Πρέπει ο κόσμος που τα αγοράζει να ξέρει να τα φυλάει σε σωστό μέρος. Μπορεί δηλαδή να τα πάρει να τα έχει κάπου πεταμένα και όταν χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσει να είναι αλλοιωμένα και να πάθει ζημιά», σημειώνει.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr