Δευτέρα, 25 Νοε.
15oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε απόλυτο κίνδυνο» δηλώνει ανώτατος αξιωματούχος

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε απόλυτο κίνδυνο» δηλώνει ανώτατος αξιωματούχος
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

«Σε απόλυτο κίνδυνο» βρίσκεται η συμμαχία του ΝΑΤΟ και τα μέλη της, λόγω του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ανώτατου Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SHAPE) σήμερα Τετάρτη (23.3.2022), καθώς συμπληρώνεται ένας μήνας από την ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε «απερίσκεπτο» τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τόνισε πως ούτε αυτός ούτε ο στενός κύκλος του «ενδιαφέρονται για την ανθρώπινη ζωή», στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία.

«Από την πλευρά της Ρωσίας, συνειδητοποιούμε ότι ο Πούτιν και το στενό του περιβάλλον, είναι απολύτως απερίσκεπτοι άνθρωποι. Δεν τους ενδιαφέρει η ανθρώπινη ζωή. Λένε δημόσια ψέματα για να αποκρύψουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις. Ο Πούτιν έχει αλλάξει τελείως τον λόγο του προς τη Δύση και έχει ένα βαθύ μίσος για τις κοινωνίες μας, για τις αξίες μας, επομένως εκτιμούμε πραγματικά ότι είναι επικίνδυνος και ότι η συμμαχία βρίσκεται σε απόλυτο κίνδυνο», δήλωσε ο αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το CNN.

Δύο αξιωματούχοι από το SHAPE, το ανώτατο αρχηγείο στρατιωτικών επιχειρήσεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην Ευρώπη, το οποίο έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες, μίλησαν σε δημοσιογράφους για τη στρατιωτική στάση του ΝΑΤΟ και για το πώς ανταποκρίνεται αυτό στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η «νέα πραγματικότητα» του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

Μια «νέα πραγματικότητα» έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, λόγω του πολέμου, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο του SHAPE, επαναλαμβάνοντας τα σημερινά λόγια του Γενικού Γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Μόλις ακούσατε τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα να λέει ότι πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα και γι’αυτό πρέπει να επαναφέρουμε την άμυνά μας και την αποτρεπτική μας στάση. Πρόκειται για μια μόνιμη και βαθιά αλλαγή στο ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλειας και ο Γενικός Γραμματέας είπε αυτό ακριβώς», είπε ο δεύτερος αξιωματούχος του SHAPE.

Ίσως είναι νωρίς για προβλέψεις σχετικά με μια πιθανή αλλαγή στη στρατιωτική θέση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, λόγω του Πούτιν, τόνισαν οι αξιωματούχοι, όμως μέχρι στιγμής παρατηρούνται αλλαγές για την ενίσχυση της ανατολικής πλευράς, εκεί που συνορεύουν τα μέλη της Συμμαχίας με την Ουκρανία, ώστε να διασφαλιστεί η προετοιμασία τους για παν ενδεχόμενο.

Το ΝΑΤΟ σε αέρα, γη και θάλασσα

Επειδή η Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία, «40.000 στρατιώτες στις συμμαχικές χώρες κατά μήκος της ανατολικής πλευράς εργάζονται τώρα για τη συλλογική ασφάλεια και άμυνα» όλων των μελών, όχι μόνο για τα δικά τους έθνη. Υπάρχουν οκτώ ομάδες μάχης, μία σε κάθε χώρα της ανατολικής πλευράς, που αποτελούν μέρος αυτής της ενεργοποίησης της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ», είπε ο δεύτερος αξιωματούχος του SHAPE.

Πρόκειται για «δεκαπλάσια αύξηση» στην ξηρά σε σχέση ό,τι υπήρχε πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Στον αέρα, υπάρχουν επιπλέον 100 αεροπλάνα. «Πάντα κάνουμε αυτό που αποκαλείται αεροπορική αστυνόμευση», είπε ο αξιωματούχος, αλλά μετά την έναρξη της εισβολής υπάρχουν οκτώ αεροσκάφη που πετούν για να δώσουν στη συμμαχία «αεροπορική παρουσία 24/7 στην ανατολική πλευρά».

Στα ύδατα γύρω από τις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ, η συμμαχία έχει «25 πλοία ανά πάσα στιγμή που περιπολούν στα ύδατα παρέχοντας αποτροπή 360 μοιρών», είπε ο αξιωματούχος. «Επίσης, υπάρχουν κανονικά περίπου επιπλέον 150 πλοία από χώρες του ΝΑΤΟ που περιπολούν στις θάλασσες και μπορούν να πηγαίνουν προς πάσα κατεύθυνση υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο του ΝΑΤΟ», επισήμανε ο αξιωματούχος.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιες θα είναι οι μόνιμες αλλαγές στη στάση της στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ λόγω της εισβολής του Πούτιν, ο αξιωματούχος είπε ότι η τρέχουσα στάση δύναμης «τουλάχιστον» είναι ένα καλό «σημείο εκκίνησης» για το πώς θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα μακροπρόθεσμα. «Ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην συμβεί», κατέληξε ο αξιωματούχος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις