Σάββατο, 2 Νοε.
23oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το χρονικό από την ανάπτυξη στρατευμάτων στην εισβολή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το χρονικό από την ανάπτυξη στρατευμάτων στην εισβολή

Με το βλέμμα στραμμένο στις σημερινές (28.02.2022) διαπραγματεύσεις, όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Στα σύνορα της Λευκορωσίας, Ουκρανία και Ρωσία θα διαπραγματευτούν για το μέλλον αυτής της εισβολής.

Στο μεταξύ, η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό του Κιέβου, αποδεσμεύοντας 450 εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε νέες, αυστηρότερες κυρώσεις για τη Ρωσία. Όχι μόνο κλείνει ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος της για τα ρωσικά αεροσκάφη, αλλά για πρώτη φορά όπως ανακοίνωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η EE θα χρηματοδοτήσει την αγορά και την παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση, εννοώντας την Ουκρανία.

Εδώ αναλυτικά όλες οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα βρίσκονται, ήδη, στην Πολωνία, τα C-130 με το αμυντικό υλικό που στέλνει η χώρα μας μαζί με ανθρωπιστική βοήθεια, στην Ουκρανία. 

Η Δευτέρα της ελπίδας; 

Μια χαραμάδα φωτός, χωρίς ωστόσο πολλές ελπίδες, αχνοφαίνεται, περίπου 100 ώρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν για συνάντηση εκπροσώπων τους στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντιμίρ Ζελένσκι έδωσαν τα χέρια – μετά τη διαμεσολάβηση του Λευκορώσου Αλεξάντρ Λουκανέσκο – να ξεκινήσουν διάλογο εν μέσω πυρών σε πολλαπλά μέτωπα της Ουκρανίας, με κύρια αυτό της πρωτεύουσας, του Κιέβου, και της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης, του Χαρκόβου.

Η ρωσική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας, τον Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, βρίσκεται ήδη στη Λευκορωσία, ενώ καθ’ οδόν είναι και Ουκρανοί.

Την ώρα, πάντως που το Κίεβο δέχεται να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν βάζει στο τραπέζι το απόλυτο όπλο του, τα πυρηνικά, τα οποία θέτει σε επιφυλακή!

Απαιδιόδοξος Ζελένσκι

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε νέα μηνύματα που απηύθυνε στον ουκρανικό λαό είπε ότι η ουκρανική και η ρωσική αντιπροσωπεία θα συναντηθούν χωρίς όρους στη Λευκορωσία.

Ο ουκρανός πρόεδρος δεν δήλωσε σίγουρος πως θα σημειωθεί πρόοδος στην έκβαση των συνομιλιών.

«Θα πω ειλικρινά, όπως πάντα, ότι δεν πιστεύω στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης. Αλλά ας προσπαθήσουμε, ώστε κανένας πολίτης της Ουκρανίας να μην έχει αμφιβολία ότι εγώ, ως πρόεδρος, προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο, όταν υπήρχε έστω και μια ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το μέτωπο της πολεμικής σύγκρουσης, οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται σθεναρά και έχουν καταφέρει σοβαρά πλήγματα στον ρωσικό στρατό, που σφίγγει συνεχώς τον κλοιό τόσο στο Κίεβο, όσο, κυρίως, στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Σε ό,τι αφορά τους 80 ομογενείς του βομβαρδισμένου χωριού Σαρτανά, όπου έχασαν τη ζωή τους 6 Έλληνες ομογενείς, βρίσκονται πλέον στη Μαριούπολη.

Το χρονικό από την ανάπτυξη στρατευμάτων μέχρι την εισβολή στην Ουκρανία

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου του 2022. Μια μέρα που θα μείνει σίγουρα στην ιστορία, αφού ανακοινώθηκε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τέσσερις μέρες μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν και ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα όσα διαδραματίζονται μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ενώ ο Ουκρανοί προβάλουν σθεναρή αντίσταση. 

Νεκροί, εκρήξεις, σειρήνες, κόσμος να εγκαταλείπει άρον άρον το σπίτι του, κόσμος να κρύβεται σε καταφύγια. Αυτά συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας. Πώς όμως φτάσαμε στην σύρραξη…;

Click4More: Εισβολή στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 παιδιά νεκρά μέχρι τώρα

Η Ρωσία από το φθινόπωρο του 2021 αρχίζει να αναπτύσσει στρατεύματα κοντά στην Ουκρανία, ενώ στις 7 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απειλεί τη Μόσχα με σαρωτικές δυτικές οικονομικές κυρώσεις αν προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Κιέβου.

Στις 17 Δεκεμβρίου του 2021, η Ρωσία ζητά από την Δύση αξιώσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης και μίας νομικά δεσμευτικής εγγύησης ότι το ΝΑΤΟ θα εγκαταλείψει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στην ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία.

Είναι 14 Ιανουαρίου του 2022 όταν ουκρανικοί κυβερνητικοί ιστότοποι πλήττονται από κυβερνοεπίθεση που προειδοποιεί τους Ουκρανούς να «φοβούνται και να περιμένουν το χειρότερο». 

17 Ιανουαρίου: Το πολεμικό κλίμακα είναι πλέον ξεκάθαρο αφού ρωσικές δυνάμεις αρχίζουν να καταφτάνουν στη Λευκορωσία, βόρεια της Ουκρανίας, για κοινά γυμνάσια.

24 Ιανουαρίου: το ΝΑΤΟ θέτει τις δυνάμεις του σε επιφυλακή και ενισχύει την ανατολική Ευρώπη με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη.

26 Ιανουαρίου: η Ουάσιγκτον παρουσιάζει γραπτή απάντηση στις ρωσικές αξιώσεις ασφαλείας, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της στην πολιτική «ανοιχτών θυρών» του ΝΑΤΟ και προτείνοντας παράλληλα στη Μόσχα «πραγματιστικές» συνομιλίες.

28 Ιανουαρίου: ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν λέει ότι οι βασικές αξιώσεις ασφαλείας της Ρωσίας δεν έχουν ικανοποιηθεί.

2 Φεβρουαρίου: οι ΗΠΑ ανακοινώνουν την αποστολή επιπλέον 3.000 στρατιωτών στην Πολωνία και τη Ρουμανία στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

4 Φεβρουαρίου: στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ο Πούτιν εξασφαλίζει την κινεζική στήριξη στην αξίωσή του να μην επιτραπεί ποτέ η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

7 Φεβρουαρίου: ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, βλέπει κάποια ελπίδα διπλωματικής επίλυσης της κρίσης έπειτα από συνάντησή του με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο. Κατόπιν επισκέπτεται το Κίεβο και εγκωμιάζει την «ψυχραιμία» του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του ουκρανικού λαού.

9 Φεβρουαρίου: o Μπάιντεν λέει πως «η κατάσταση μπορεί να εκτροχιαστεί γρήγορα» και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμβουλεύει τους Αμερικανούς στην Ουκρανία να την εγκαταλείψουν αμέσως. Και άλλες χώρες καλούν τους υπηκόους τους να φύγουν.

14 Φεβρουαρίου: ο Ζελένσκι καλεί τους Ουκρανούς να αναρτήσουν σημαίες και να τραγουδήσουν με μια φωνή τον εθνικό ύμνο στις 16 Φεβρουαρίου, ημέρα που κάποια δυτικά Μέσα υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να εισβάλλει η Ρωσία.

15 Φεβρουαρίου: η Ρωσία λέει ότι κάποια από τα στρατεύματά της επιστρέφουν στις βάσεις έπειτα από γυμνάσια κοντά στην Ουκρανία και χλευάζει τις δυτικές προειδοποιήσεις περί επικείμενης εισβολής. Το ρωσικό Κοινοβούλιο καλεί τον Πούτιν να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

18 Φεβρουαρίου: ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ, Μάικλ Κάρπεντερ, εκτιμά πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 169.000-190.000 στρατιώτες εντός και πέριξ της Ουκρανίας.

19 Φεβρουαρίου: οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας πραγματοποιούν ασκήσεις υπό την εποπτεία του Πούτιν.

21 Φεβρουαρίου: ο Μακρόν λέει ότι ο Μπάιντεν και ο Πούτιν συμφώνησαν επί της αρχής σε μία σύνοδο κορυφής με θέμα την Ουκρανία. Μόλις λίγες ώρες αργότερα, ο ρώσος πρόεδρος αναγνωρίζει επίσημα ως ανεξάρτητες τις δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία και εγκρίνει την αποστολή «ειρηνευτικών δυνάμεων» σε αυτές.

22 Φεβρουαρίου: ΕΕ, Βρετανία και ΗΠΑ ανακοινώνουν τα «πρώτα πακέτα» κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας ενώ η Γερμανία παγώνει τη διαδικασία αδειοδότησης του Nord Stream 2.

23 Φεβρουαρίου: η Μόσχα ανακοινώνει πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές ηγέτες στο Ντονμπάς ζήτησαν από τη Ρωσία στρατιωτική στήριξη.

24 Φεβρουαρίου, ώρα 5 το πρωί: ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοινώνει μία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Η εισβολή ξεκινάει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις