Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Βόμβα» των NYT – «Η Κίνα ήξερε για την εισβολή»

Κι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται με ανηλεές ρωσικό σφυροκόπημα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, ένα δημοσίευμα – βόμβα των New York Times έρχεται να ταράξει τα νερά αναφορικά με τον ρόλο της Κίνας.

Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, επικαλούμενοι αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν και έναν Ευρωπαίο, ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν ενημερώσει τη ρωσική πλευρά στις αρχές Φεβρουαρίου να μην εισβάλει στην Ουκρανία πριν από το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο!

Οι Times ανέφεραν ότι μια έκθεση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών αποδεικνύει ότι ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν κάποιο επίπεδο γνώσης σχετικά με τα σχέδια ή τις προθέσεις της Ρωσίας να εισβάλει στην Ουκρανία, πριν εκκινήσει τη διαδικασία την περασμένη εβδομάδα.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ στις 4 Φεβρουαρίου στο Πεκίνο πριν την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Μόσχα και Πεκίνο εξέδωσαν μια ανακοίνωση 5.000 λέξεων στην οποία διακήρυτταν πως η συνεργασία τους είναι «δίχως όρια». Στην ίδια ανακοίνωση κατήγγειλαν την διεύρυνση του ΝΑΤΟ και διαβεβαίωσαν πως θα εγκαθιδρύσουν ένα νέο παγκόσμιο σύστημα με αληθινό «δημοκρατία».

Σημειώνεται εδώ πως την Τρίτη, 01.03.2022, η Κίνα πήρε για πρώτη φορά θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όταν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του τη “βαθιά λύπη” της Κίνας για τη ρωσοουκρανική σύγκρουση.

Ενώ το Πεκίνο αρνήθηκε να καταδικάσει τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, ο Ουάνγκ Γι δήλωσε πως η Κίνα “λυπάται βαθιά για τη σύγκρουση που ξέσπασε ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και αποδίδει μέγιστη προσοχή στα δεινά που υφίστανται οι άμαχοι”, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Σύμφωνα με το CCTV, στη διάρκεια αυτής της συνομιλίας που πραγματοποιήθηκε με αίτημα της Ουκρανίας, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας κάλεσε επίσης τις δύο χώρες να “βρουν έναν τρόπο να επιλύσουν το πρόβλημα μέσω της διαπραγμάτευσης”.

Η Κίνα “υποστηρίζει όλες τις εποικοδομητικές διεθνείς προσπάθειες που οδηγούν σε μια πολιτική επίλυση”, είπε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τι στάση κρατά η Κίνα

Από την πλευρά του, ο Κουλέμπα δήλωσε πως η Ουκρανία “αναμένει με ανυπομονησία η Κίνα να ξεκινήσει διαμεσολαβήσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός”, ανέφερε ακόμη το CCTV.

Σε ένα πλαίσιο έντασης, που συνδέεται με τις καλές σινορωσικές σχέσεις, η Κίνα άρχισε να απομακρύνει τους υπηκόους της που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με την εφημερίδα Global Times, που επικαλείται την πρεσβεία της Κίνας στην Ουκρανία. Έτσι, περίπου 600 Κινέζοι φοιτητές μεταφέρθηκαν από το Κίεβο και την Οδησσό (νότια Ουκρανία) στη Μολδαβία.

Εξάλλου, ένας Κινέζος υπήκοος τραυματίστηκε από σφαίρα ενώ προσπαθούσε να μεταβεί στη Λβιβ –μια πόλη στη δυτική Ουκρανία προς την οποία κατέφυγαν πολλοί Ουκρανοί και όπου πολλές δυτικές χώρες έχουν μεταφέρει τις πρεσβείες τους– μετέδωσε η κινεζική δημόσια τηλεόραση, η οποία προσέθεσε πως λαμβάνει τώρα ιατρική φροντίδα στο νοσοκομείο.

Προσηλωμένη στην εταιρική σχέση της με τη Μόσχα, η Κίνα απέφυγε μέχρι στιγμής να καταδικάσει τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, αρνούμενη ακόμη και να κάνει λόγο για “εισβολή”

Πριν από την επίθεση, το Πεκίνο αγνόησε τις προειδοποιήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για επικείμενη ρωσική επίθεση, αφήνοντας τους περίπου 6.000 υπηκόους της αντιμέτωπους με ένα μεγάλο κίνδυνο, όταν χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ιαπωνία επέλεξαν να απομακρύνουν τους διπλωμάτες του και να καλέσουν τους πολίτες τους να φύγουν από τη χώρα, τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της εισβολής.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι θα βοηθήσει τους πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει αυτό.

Φωτογραφίες αρχείου: Reuters.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα