Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η χερσαία επίθεση του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και όλοι παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Ο στρατός του Ισραήλ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση για τη χερσαία επίθεση στη Γάζα και έχει πάρει θέση μάχης στα σημεία που έχει κρίνει η ηγεσία πως είναι κομβικής σημασίας.
Όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ της ΕΡΤ στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα υπάρχουν check point σε καθε είσοδο και ελέγχονται διαβατήρια και ταυτότητες κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι τώρα.
Προειδοποιητική σφαίρα δέχθηκε το συνεργείο της ΕΡΤ
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα λίγο πριν την χερσαία επιχείρηση είναι το περιστατικό που περιγράφει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη.
«Σήμερα διαπιστώσαμε μία ένταση και εκνευρισμό από τους Ισραηλινούς, και έχει αλλάξει η στάση τους απέναντί σε όλους τους δημοσιογράφους που επιχειρούν και προσπαθούν να φτάσουν κοντά και να δουν τι γίνεται με τα στρατεύματα που έχουν πάρει θέσεις μάχης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια η δημοσιογράφος με το συνεργείο της ΕΡΤ μπήκαν στο αυτοκινητο και τους πλησίασε ένα άλλο, με τον οδηγό εμφανώς εκνευρισμένο να τους λεει «Τι θέλετε εδώ, φύγετε απο εδώ». Καθώς έφευγαν, η δημοσιογράφος είπε στον οπερατέρ να σηκώσει την κάμερα και να τραβήξει ένα πλάνο. Τότε το αμάξι που τους ακολουθούσε πυροβόλησε πάνω απο το δικό τους, προκειμένου να τους δείξει ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται.
«Ένταση» των βομβαρδισμών στη Γάζα ανακοίνωσαν οι Ισραηλινοί
Την ίδια στιγμή ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε απόψε πως σκοπεύει «να αυξήσει» τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα, ενόψει των προετοιμασιών της επόμενης φάσης της επιχείρησής του στο παλαιστινιακό έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς.
Numerous deaths as lsraeli warplanes target a crowded market in al-Nuseirat camp, central Gaza Strip. pic.twitter.com/qXViuDMQqx
— TIMES OF GAZA (@Timesofgaza) October 21, 2023
lsraeli warplanes bomb a busy market in Nuseirat camp in the middle of Gaza Strip. pic.twitter.com/95MKJbiMG5
— TIMES OF GAZA (@Timesofgaza) October 21, 2023
«Από σήμερα θα αυξήσουμε τα πλήγματα», δήλωσε ο στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Ένταση και στα σύνορα με Λίβανο
Παράλληλα ένταση επικρατεί και στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο καθώς έχουν αυξηθεί και οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ με ρουκέτες τις τελευταίες ώρες. Ο φόβος έχει κυριεύσει τους πολίτες στη Χάιφα, μια περιοχή που ζουν ειρηνικά Εβραίοι και Άραβες.
#Israel strikes #Hezbollah positions in #Lebanon pic.twitter.com/8F0OlT8c7b
— NEXTA (@nexta_tv) October 21, 2023
IDF publishes footage showing a strike against an anti-tank guided missile squad in southern Lebanon that launched a missile at Margaliot, wounding two Thai workers. pic.twitter.com/v42atpGZJG
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) October 21, 2023
Διαπραγματεύσεις για τους ομήρους
Η Χαμάς από την πλευρά της διαμήνυσε και πάλι πως δεν θα μπει σε καμία συζήτηση για τους ομήρους αν πρώτα δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στη Γάζα.
«Η στάση μας αναφορικά με τον στρατό του Ισραήλ είναι ξεκάθαρη: σχετίζεται με (ενδεχόμενη) ανταλλαγή κρατουμένων και δεν θα τη συζητήσουμε μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει την επιθετικότητα του στη Γάζα και στους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάμ από τον Λίβανο, στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής.
Σε ρόλο διαμεσολαβητή το Κατάρ
Το Κατάρ αφήνει περιθώριο ελπίδας στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καθώς θεωρεί πιθανή την απελευθέρωση “πολύ σύντομα” των ομήρων χάρη στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη.
Όπως τόνισε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Welt am Sonntag «δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι αυτό θα γίνει σήμερα, αύριο ή μεθαύριο. Αλλά βρισκόμαστε σε έναν δρόμο που θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην απελευθέρωση των ομήρων, κυρίως των αμάχων».
Άλλωστε η μεσολάβηση του Κατάρ οδήγησε στην απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων το βράδυ της Παρασκευής, καθώς η Ντόχα είχε εξηγήσει ότι είχε συζητήσεις με τους Ισραηλινούς και τη Χαμάς.
“Επί του παρόντος εργαζόμαστε για μια συμφωνία βάσει της οποίας θα απελευθερωθούν πρώτα όλοι οι άμαχοι όμηροι”, πρόσθεσε ο Αλ-Ανσάρι στη συνέντευξη.
Η απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων “μας καθησυχάζει, όπως και τους εταίρους μας, καθώς βλέπουμε ότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες αποδίδουν και πρέπει να συνεχιστούν”, τόνισε.
Οι δύο γυναίκες επισκέπτονταν το κιμπούτς Ναχάλ Οζ όταν απήχθησαν από τη Χαμάς, κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσής της στο Ισραήλ. Αυτή είναι η πρώτη απελευθέρωση ομήρων που επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές.
Περίπου 200 όμηροι — Ισραηλινοί, ξένοι και πολίτες διπλής υπηκοότητας — απήχθησαν στο Ισραήλ και οδηγήθηκαν στη Γάζα από τους μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της χωρίς προηγούμενο επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε πόλεμο, με το Ισραήλ να βομβαρδίζει έκτοτε τη Λωρίδα της Γάζας για να “εξοντώσει” το ισλαμιστικό κίνημα.
Επαφές Ερντογάν με τη Χαμάς
Από κοντά και η Τουρκία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θέλει να παίξει και αυτός τον ρόλο του διαμεσολαβητή για να εκτονωθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και να απελευθερωθούν οι όμηροι από τη Χαμάς.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής της Χαμάς στον οποίο μεταξύ άλλων τόνισε τις προσπάθειες της Τουρκίας να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στη Γάζα.
Συγκεκριμένα ο Ερντογάν είπε στον Χανίγια για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Άγκυρα για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, για να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και για την πιθανή περίθαλψη των τραυματιών στην Τουρκία.