Κόσμος

Πόλεμος στο Ισραήλ: Μπάιντεν και δυτικοί ηγέτες ζητούν προστασία των αμάχων της Γάζας – Στο Τελ Αβίβ την Τρίτη ο Μακρόν

Την ώρα που ο πόλεμος στο Ισραήλ συνεχίζεται, ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία τονίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί μετά την επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς, ενώ ταυτόχρονα ζητούν να προστατευτούν οι άμαχοι στη Γάζα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο καγκελάριος της Γερμανίας και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Βρετανίας υπογράμμισαν για μια ακόμη φορά κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής τους την Κυριακή την υποστήριξή τους στο Ισραήλ και στο δικαίωμά του να αμύνεται, ωστόσο παρότρυναν ταυτόχρονα τον ισραηλινό στρατό να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύει τους αμάχους στις επιχειρήσεις που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας κατά των τρομοκρατών της Χαμάς

Στην κοινή ανακοίνωσή τους που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο έπειτα από τη συνδιάλεξη, που έγινε με πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, οι ηγέτες καλωσόρισαν την απελευθέρωση δυο ομήρων και κάλεσαν να αφεθούν επίσης ελεύθεροι όλοι οι εναπομείναντες.

Στο Ισραήλ την Τρίτη ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί την Τρίτη στο Τελ-Αβίβ όπου θα συναντηθεί κυρίως με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής το Ελιζέ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) την προσεχή επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Ισραήλ, την Τρίτη, και του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, τη Δευτέρα.

Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου πραγματοποιείται δύο εβδομάδες μετά τις φονικές επιθέσεις της παλαιστινιακής Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις οποίες τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 30 ήταν Γάλλοι πολίτες. Επίσης επτά Γάλλοι συνεχίζουν να φέρονται ως αγνοούμενοι: μια νεαρή γυναίκα έχει το καθεστώς της ομήρου, και “για τους άλλους έξι υπάρχει μια πιθανότητα ομηρείας αλλά χωρίς βεβαιότητα”, είχε δηλώσει ο Μακρόν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Γερμανός καγκελάριος ‘Ολαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχουν μεταβεί ήδη στο Ισραήλ, όπως και το Σάββατο η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

Ο Μακρόν επανέλαβε από την πλευρά του την Παρασκευή ότι θα μετέβαινε στη Μέση Ανατολή αν κατάφερνε “να λάβει χρήσιμα στοιχεία” για την περιοχή χάρη στο ταξίδι αυτό.

Επικαλέστηκε τότε, ανάμεσα στα στοιχεία αυτά, την “ασφάλεια του Ισραήλ”, “την καταπολέμηση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων”, τη μη κλιμάκωση της σύγκρουσης και την επανάληψη μιας “πολιτικής διαδικασίας” προς μια λύση δύο κρατών, ισραηλινού και παλαιστινιακού.

Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε αμέριστη υποστήριξη στους Ισραηλινούς, στο “δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα” αλλά ζήτησε επίσης μια ισραηλινή απάντηση “στοχευμένη” κατά της Χαμάς στη Γάζα για να “σωθούν” οι Παλαιστίνιοι άμαχοι.

Ο Τζο Μπάιντεν συζήτησε το βράδυ της Κυριακής τηλεφωνικά για τον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ με τον Μακρόν, τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, τον ‘Ολαφ Σολτς, τη Τζόρτζια Μελόνι και τον Ρίσι Σούνακ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα