Site icon NewsIT
18:54 | 12.10.23

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Ο Νετανιάχου βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο»

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Ο Νετανιάχου βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο»
Newsit Newsroom

Μια δημοσκόπηση έδειξε ότι οι πολίτες του Ισραήλ τον θεωρούν υπεύθυνο για την επίθεση που εξαπολύει η Χαμάς, με χιλιάδες νεκρούς και από τις δυο πλευρές. Εξαγριωμένοι κάτοικοι επιτέθηκαν στους υπουργούς του. Η νέα θητεία του Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες.

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ κλονίζει συθέμελα την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι καταστροφικές αποτυχίες του ισραηλινού στρατού, των υπηρεσιών Πληροφοριών και της ισραηλινής κυβέρνησης που έδωσαν την δυνατότητα στην Χαμάς να πραγματοποιήσει την, πρωτοφανή στην ιστορία του Ισραήλ, επίθεση θέτουν σε σοβαρή αμφιβολία την επιβίωση του σημερινού κυβερνητικού σχήματος και του ίδιου του Νετανιάχου, όταν ο πόλεμος θα έχει τελειώσει.

Μέχρι τότε, το συλλογικό τραύμα που προκάλεσε στο Ισραήλ η πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς υποχρεώνουν τον Νετανιάχου να επικεντρωθεί σε μία και μοναδική αποστολή που του υπαγορεύει η ισραηλινή κοινή γνώμη: διάλυση των υποδομών της ισλαμιστικής οργάνωσης στην Γάζα.

«Ο Νετανιάχου βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Όλοι ασκούν πίεση επάνω του, ακόμη και το κόμμα του», το Λικούντ, εξηγεί ο πολιτικός σχολιαστής Ακίβα Ελντάρ. 

«Δεν υπάρχει λευκή επιταγή»

Ο Ακίβα Ελντάρ πιστεύει ότι ακόμη και η υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν δεν αποτελεί «λευκή επιταγή»: «ο “Μπίμπι” πρέπει να καταστρέψει τις υποδομές της Χαμάς, φυσικά. Αλλά, αν αυτό γίνει με τίμημα τα παιδιά που θα αρχίσουν να πεθαίνουν από πείνα στην Γάζα, η παγκόσμια κοινή γνώμη, προς το παρόν ευνοϊκή απέναντι στο Ισραήλ, θα αρχίσει να μεταβάλλεται».

«Η απάντηση θα πρέπει να είναι αναλογική με τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από την Χαμάς. Όμως ο Νετανιάχου δεν μπορεί να μείνει με τους θανάτους 1.000 ακόμη στρατιωτών ή των ομήρων στα χέρια», λέει.

Άλλη πηγή πίεσης στον Μπίμπι: μία παρατεταμένη παράλυση που θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον πληθυσμό, όπως έγινε μετά τις 34 ημέρες πολέμου με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο το 2006, προειδοποιούν οι ισραηλινοί οικονομολόγοι.

Μία παράλυση που γίνεται ακόμη περισσότερο πιθανή, σύμφωνα με ισραηλινή στρατιωτική πηγή, από την στιγμή που ο στρατός δεν είναι έτοιμος να πολεμήσει σε τρία μέτωπα: στον Νότο, στο μέτωπο της Γάζας, στον Βορρά, με την Χεζμπολάχ, και στην Ανατολή, σε περίπτωση που υπάρξει ανάφλεξη στην Δυτική Όχθη.

Χθες, τέσσερις ημέρες μετά την εκδήλωση της επίθεσης της Χαμάς, ο Νετανιάχου και ένας από τους βασικούς ηγέτες της ισραηλινής αντιπολίτευσης, ο Μπένι Γκαντς, ανακοίνωσαν συμφωνία για την συγκρότηση κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης για όσο θα διαρκέσει ο πόλεμος. 

«Οι μέρες του Νετανιάχου είναι μετρημένες»

«Η παρουσία του Μπένι Γκαντς στην κυβέρνηση θα αμβλύνει ελαφρά την πίεση επί του πρωθυπουργού», πιστεύει ο Ντάνιελ Μπενσιμόν, ειδικός σε θέματα ισραηλινής πολιτικής και πρώην βουλευτής του εργατικού Κόμματος.

«Αυτό θα αμβλύνει τις εντάσεις, αλλά δεν αλλάζει τίποτε επί της ουσίας: οι μέρες του Νετανιάχου είναι μετρημένες και το ξέρει. Δεν θα επιβιώσει αυτής της κρίσης. Η πολιτική του καριέρα έχει τελειώσει. Αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές από ιδρύσεως του Κράτους» το 1948.

«Θα υπάρξει μία επιτροπή έρευνας. Θα είναι τρομακτικό. Έπειτα, θα πέσει με τους υπουργούς του στα σκουπίδια της Ιστορίας, με αυτόν τον ντροπιαστικό λεκέ στο μέτωπό του: το μεγαλύτερο πολιτικό και στρατιωτικό φιάσκο του Ισραήλ». «Και το κατανοεί. Γι’ αυτό είναι με την πλάτη στον τοίχο».

Όσο για τις διαδηλώσεις που έχουν διχάσει εδώ και δέκα μήνες την ισραηλινή κοινωνία κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης που τόσο προσπάθησε να επιβάλει ο Νετανιάχου, θα επαναληφθούν ακόμη μεγαλύτερες όταν θα έχουν σωπάσει τα κανόνια.

Διότι, σύμφωνα με τον Ρέουβεν Χαζάν, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, αυτό που απέτυχε είναι η ίδια η προσέγγιση του Νετανιάχου απέναντι στην Χαμάς.

«Η κοινή γνώμη θα τον κάνει να πληρώσει πολύ ακριβά όταν θα έχει τελειώσει ο εφιάλτης».

«Η σύλληψή του ήταν κακή. Η Χαμάς βρίσκεται στην εξουσία στην Γάζα από το 2004. Ο Νετανιάχου εξελέγη το 2009. Έχουν τα ηνία σε παράλληλους χρόνους. Και οι ισλαμιστές ενισχύθηκαν ακριβώς κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου», εξηγεί ο Ρέουβεν Χαζάν.

«Τεράστιο σφάλμα»

Εκ των πραγμάτων, οι έξι πόλεμοι που εξαπολύθηκαν σε απάντηση των βροχών ρουκετών της Χαμάς κατά του Ισραήλ μετά την μονομερή αποχώρησή του από την Λωρίδα της Γάζας δεν χρησίμευσαν σε τίποτε.

«Κάναμε τεράστιο σφάλμα φανταζόμενοι ότι μία τρομοκρατική οργάνωση μπορεί να αλλάξει DNA και βλακωδώς αρχίσαμε να το πιστεύουμε κι εμείς οι ίδιοι», δήλωσε χθες ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στρατηγός Γιάακοβ Αμιντρόρ.

Τότε, τι πρέπει να γίνει;

Η Jerusalem Post θέτει το ερώτημα που καίει τα χείλια: «Μήπως είναι η στιγμή να ανακαταλάβουμε την Γάζα;», έναν θύλακα 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με πληθυσμό 2,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων και υπό την διοίκηση της Χαμάς που δηλώνει ότι εξαπέλυσε την επίθεση «για να θέσει τέλος στα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών;».

«Όταν μπαίνεις στην Γάζα, ποτέ δεν ξέρεις σε τι κατάσταση θα βγεις», λέει ο Ακίβα Ελντάρ: «Αυτό είναι το δίλημμα του Νετανιάχου. Λοιπόν, θα είναι αρκετά λογικός για να λάβει την σωστή απόφαση;».

Η είσοδος του Μπένι Γκαντς στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης περιθωριοποιεί τα ακροδεξιά στοιχεία και θέτει σε αμφιβολία την δικαστική μεταρρύθμιση.

Η συγκρότηση της πολεμικής κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης με την συμμετοχή του πρώην αρχηγού του ισραηλινού στρατού και πρώην υπουργού Αμυνας Μπένι Γκαντς απαντά στην γενική επιταγή που διαμορφώθηκε στο Ισραήλ μετά την μεγαλύτερη καταστροφή από συστάσεώς του: την ανάληψη της διακυβέρνησης από ένα ευρείας αποδοχής αντιπροσωπευτικότερο σχήμα.

Η είσοδος του Μπένι Γκαντς στην κυβέρνηση στέλνει στο περιθώριο τοξικές προσωπικότητες της ισραηλινής ακροδεξιάς όπως ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και στέλνει στις καλένδες την δικαστική μεταρρύθμιση του Νετανιάχου που δίχασε την ισραηλινή κοινωνία.

Το πολεμικό συμβούλιο θα είναι πολύ στενής σύνθεσης. Θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και ο Μπένι Γκαντς και δύο παρατηρητές: ο Γκάντι Άιζενκοτ (Εθνική Ενότητα), πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, και ο Ρον Ντέρμερ, επίσης πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και πρώην υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων.

Η χθεσινή συμφωνία προβλέπει ότι το πολεμικό συμβούλιο θα διαμορφώνει στην στρατηγική της διαχείρισης του πολέμου, θα αποφασίζει τους στόχους των πολεμικών επιχειρήσεων σε όλα τα μέτωπα, θα δίνει επιχειρησιακές διαταγές στις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ θα έχει και έκτακτες εξουσίες.

Κάτω από το πολεμικό συμβούλιο, το 10μελές Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επίσης αυξημένες αρμοδιότητες σε πολύ κρίσιμους τομείς, όπως σε θέματα εσωτερικής ασφαλείας, όπου η επιρροή του κεντρώου κόμματος Γαλάζιο και Λευκό του Μπένι Γκαντς να είναι επίσης κρίσιμη.

Η χθεσινή συμφωνία συγκρότησης κατάστασης έκτακτης ανάγκης προβλέπει ότι η σύμφωνη γνώμη του Μπένι Γκαντς απαιτείται για οποιαδήποτε νομοθετική ή κυβερνητική απόφαση για οποιαδήποτε άλλα θέματα πλην των θεμάτων ασφαλείας, διπλωματικής πολιτικής και της διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων.

Αυτό σημαίνει ότι το κολοσσιαίο σχέδιο δικαστικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Νετανιάχου που απειλούσε να αλλάξει τον ίδιο τον χαρακτήρα του Ισραήλ μπαίνει στο ντουλάπι, προσωρινά ή για πάντα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Με πληροφορίες από τους Times of Israel

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version