Την πρόταση των ΗΠΑ η Αίγυπτος να αναλάβει τη διαχείριση της ασφάλειας στη Λωρίδα της Γάζας απέρριψε σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα οι ΗΠΑ πρότειναν στον Σίσι της Αιγύπτου να αναλάβει τη διαχείριση της Γάζας μετά την ήττα των τρομοκρατών της Χαμάς από το Ισραήλ και μέχρι ο έλεγχος να περάσει και πάλι στα χέρια των Παλαιστινίων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Αλ Σίσι και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμάλ συναντήθηκαν με τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) Ουίλιαμ Μπερνς στο Κάιρο και συζήτησαν την αμερικανική πρόταση, ανέφερε η WSJ επικαλούμενη υψηλόβαθμους Αιγύπτιους αξιωματούχους.
«Ο Αιγύπτιος πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνησή του δεν θα παίξει ρόλο στην εξάλειψη της Χαμάς, καθώς χρειάζεται τη μαχητική ομάδα για να βοηθήσει στη διατήρηση της ασφάλειας στα σύνορα της χώρας με τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφεραν αξιωματούχοι.
Σημειώνεται πως σε συνέντευξή του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκαθάρισε πως το Ισραήλ θα αναλάβει την διαχείριση της Λωρίδας της Γάζας «για αόριστο χρονικό διάστημα».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Νετανιάχου είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι το Ισραήλ θα έχει, για αόριστο χρονικό διάστημα, τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα, διότι έχουμε δει τι συμβαίνει όταν δεν την έχουμε. Όταν δεν έχουμε αυτή την ευθύνη ασφάλειας, αυτό που παρατηρείται είναι η έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς σε μια κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε».
Ωστόσο, τη δήλωση αυτή δεν είδαν με καλό μάτι στις ΗΠΑ με τον υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκερν να απαντά ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να ανακαταλάβει τη Γάζα, αλλά μπορεί να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μετά το τέλος της σύγκρουσης με τη Χαμάς.
«Είναι επίσης σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να καταλάβει τη Γάζα. Τώρα η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να υπάρξει ανάγκη για κάποια μεταβατική περίοδο στο τέλος της σύγκρουσης, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη ο παλαιστινιακός λαός να έχει κεντρικό ρόλο στη διακυβέρνηση της Γάζας και της Δυτικής Όχθης» σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
«Είμαστε πολύ ξεκάθαροι σχετικά με την επανακατάληψη, όπως είμαστε πολύ ξεκάθαροι πως δεν θα συμβεί καμία εκτόπιση του παλαιστινιακού πληθυσμού», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.