Παρασκευή, 22 Νοε.
13oC Αθήνα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής η Γάζα – Εκατοντάδες νεκροί από βομβαρδισμό νοσοκομείου

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής η Γάζα  – Εκατοντάδες νεκροί από βομβαρδισμό νοσοκομείου
Φωτογραφία: Reuters

Καθώς ο χρόνος για τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ μετράει αντίστροφα, η Γάζα βρίσκεται ήδη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τον βορρά και κατακλύζουν τον νότο. Εκεί ζουν κάτω από δραματικές συνθήκες, με τα αποθέματα τροφίμων, νερού και καυσίμων να εξαντλούνται.

Νωρίς το βράδυ της Τρίτης (17.10.2023), βομβαρδίστηκε νοσοκομείο στη Γάζα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Εκτός από τους ασθενείς, στο νοσοκομείο βρίσκονταν και οικογένειες που είχαν βρει εκεί καταφύγιο…

Οι εικόνες αποτυπώνουν για άλλη μία φορά τη φρίκη του πολέμου. Σοκάρουν και προκαλούν οργή. Νεκροί παντού… Ανάμεσα τους πολλά παιδιά. Σοροί απανθρακωμένες ή ακρωτηριασμένες. Όσοι επέζησαν, έχουν καλυφθεί από το αίμα…

 

Ένας πατέρας κυκλοφορεί ανάμεσα στο πλήθος με σακούλες στα χέρια του, που περιέχουν… μέλη από τα σώματα των παιδιών του!

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, την ώρα που το Ισραήλ αρνείται την ανάληψη της ευθύνης για το αιματοκύλισμα. Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, έκανε λόγο για «γενοκτονία» και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμαντ Στάγεχ, καταδίκασε την επίθεση αυτή ως ένα «φριχτό έγκλημα», τονίζοντας ότι οι χώρες που στηρίζουν το Ισραήλ φέρουν ευθύνη.

Ο ηγέτης της παλαιστινιακής Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε ότι υπεύθυνες για την επίθεση είναι οι ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον έδωσε στο Ισραήλ «την κάλυψη για την επιθετικότητά του».

«Η σφαγή στο νοσοκομείο επιβεβαιώνει τη βαρβαρότητα του εχθρού και την έκταση του αισθήματος ήττας του», είπε, προσθέτοντας ότι η επίθεση θα είναι “ένα νέο σημείο καμπής”.

Ο Χανίγια κάλεσε όλο τον παλαιστινιακό λαό«”να βγει έξω και να έρθει αντιμέτωπος με την κατοχή και τους εποίκους». Κάλεσε επίσης όλους τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους να οργανώσουν διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατηγόρησε το Ισλαμικό Κίνημα Τζιχάντ για τον βομβαρδισμό νοσοκομείου Γάζα.

«Μια ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων του IDF δείχνει ότι ένα μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε από τρομοκράτες στη Γάζα, περνώντας σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο Al Ahli στη Γάζα τη στιγμή που χτυπήθηκε. Πληροφορίες από πολλές πηγές που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι το Ισλαμικό Κίνημα Τζιχάντ είναι υπεύθυνο για την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου που έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα» έγραψε ο Νετανιάχου στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

 

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε πως διερευνώνται οι αναφορές για βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα. «Υπάρχουν πολλές ψευδείς αναφορές από τη Χαμάς», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ενώ στα social media κυκλοφορεί από Ισραηλινούς βίντεο, σύμφωνα με το οποίο η ρουκέτα έφυγε από παλαιστινιακό έδαφος και το νοσοκομείο χτυπήθηκε από… λάθος της Χαμάς.

Γάζα, η νεκρή πόλη 

Στο μεταξύ, ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια συσσωρεύεται στα κλειστά σύνορα της Γάζας, παρά τις διπλωματικές προσπάθειες να ανοίξει ένας διάδρομος με την Αίγυπτο, καθώς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποίησαν ότι εξαντλούνται οι ζωτικές προμήθειες για εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

Η Γάζα βρίσκεται υπό πολιορκία από το Ισραήλ για περισσότερο από μία εβδομάδα, ως απάντηση στη φονική εισβολή της Χαμάς, της ισλαμιστικής τρομοκρατικής ομάδας που ελέγχει τον παράκτιο θύλακα, όπου ζουν 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι.

Μερικοί συγκεντρώνονται στο πέρασμα της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας, ελπίζοντας να φύγουν, καθώς οι κρίσιμες προμήθειες εξαντλούνται και οι οικογένειες αντιμετωπίζουν αφυδάτωση και πείνα.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν συντρίψει το ιατρικό σύστημα στη Γάζα, με το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας να προτρέπει τον κόσμο να δώσει αίμα, λόγω σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων και εξοπλισμού.

Τα πλήγματα του Ισραήλ έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του περάσματος της Ράφα. Παλαιστίνιος αξιωματούχος των συνόρων είπε στο CNN ότι είχαν τοποθετηθεί τσιμεντένιες πλάκες στη διάβαση, εμποδίζοντας όλες τις πύλες. Η Αίγυπτος, εν τω μεταξύ, ισχυρίζεται ότι λόγω των βομβαρδισμών οι δρόμοι παραμένουν μη προσβάσιμοι.

Επίθεση σε περίπου 5.000 στόχους της Χαμάς στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει επιτεθεί σε περίπου 5.000 στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την 7η Οκτωβρίου και ματαίωσε «μεγάλο αριθμό» άλλων πληγμάτων, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις απώλειες μεταξύ αμάχων Παλαιστινίων, ανέφερε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο αξιωματούχος αυτός δεν διευκρίνισε πόσα πλήγματα ματαιώθηκαν κατά τους πολυήμερους βομβαρδισμούς στη Γάζα, από τους οποίους έχουν σκοτωθεί περίπου 3.000 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Πρόσθεσε μόνο ότι η κάθε επιχείρηση του στρατού «εγκρίνεται στο ανώτατο επίπεδο».

Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ δήλωσε ότι είναι αποφασισμένο να εξοντώσει τη Χαμάς στη Γάζα «ακόμη και αν χρειαστούν μήνες ή χρόνια».

Ο Μπάιντεν στην υπό γενική ανάφλεξη Μέση Ανατολή

Εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς πίεσης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καταφτάνει την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου ο Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου στο έδαφος του Ισραήλ και κατόπιν θα μεταβεί στην Ιορδανία για την σύνοδο ΗΠΑ – Ιορδανίας – Αιγύπτου, που αρχικά θα ήταν τετραμερής με τη συμμετοχή της Παλαιστίνης. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ξεκαθάρισε ότι δεν θα παρευρεθεί, μετά το μακελειό στο νοσοκομείο της Γάζας.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα επιχειρησιακά σχέδια του Ισραήλ, η στρατηγική για την εξάρθρωση της Χαμάς, το θέμα των ομήρων και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Αυτό το θέμα θα τεθεί, κυρίως, στη σύνοδο κορυφής του Αμάν με την Ιορδανία και την Αίγυπτο να κρατούν ήδη σκληρή στάση στο θέμα των προσφύγων.

 

Οι επιδιώξεις του Μπάιντεν στις επαφές με τον Ιορδανό Βασιλιά Αμπντάλα και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι είναι να αναδείξει τη σημασία που δίνει η Ουάσιγκτον στην εν εξελίξει σύγκρουση, που απειλεί να βάλει φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή, ιδίως αν εμπλακεί ενεργότερα το Ιράν.

Ο Αμερικανός ηγέτης θα στείλει ισχυρό μήνυμα στήριξης στο Ισραήλ, αλλά και προειδοποιητικό μήνυμα στην Τεχεράνη να μείνει έξω από αυτόν τον πόλεμο, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 4.500 ανθρώπους.

Σε μία προσπάθεια επίδειξης ισχύος για αποτρεπτικούς λόγους το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θέτει 2.000 στρατιώτες σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας για ανάπτυξη στο Ισραήλ, ταυτόχρονα με δύναμη ταχείας επέμβασης του σώματος των πεζοναυτών.

Τέλος, στο Κογκρέσο συντάσσεται σχέδιο νόμου, που θα εξουσιοδοτεί τον Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία σε περίπτωση γενίκευσης της κρίσης.

Με πληροφορίες από CNN – Φωτογραφίες Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις