Κόσμος

Πόλεμος στο Ισραήλ: Βομβαρδισμοί και ρουκέτες την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για μια νέα εκεχειρία συνεχίζονται

Οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στη Γάζα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεσολαβητές από Κατάρ και Αίγυπτο συνεχίζουν να εργάζονται για την ανακωχή στη Γάζα παρά την επανάληψη των μαχών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. 

“Οι διαπραγματεύσεις για την ανακωχή στη Γάζα με τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου συνεχίζονται”, τόνισε στο AFP η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, έπειτα από μια νύχτα εντατικών διαβουλεύσεων, οι οποίες δεν κατέληξαν σε παράταση της ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα.

Η μεσολάβηση του Κατάρ, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, επέτρεψε την επίτευξη της συμφωνίας για ανακωχή και την παράτασή της δύο φορές.

Η ισχύς της ανακωχής για 7 ημέρες εξέπνευσε σήμερα το πρωί και ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επανέλαβε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι “παραβίασε τη συμφωνία” και “έριξε ρουκέτες“.

Η παύση αυτή επέτρεψε την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και τριπλάσιου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων σε φυλακές στο Ισραήλ, όπως και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στο παλαιστινιακό έδαφος.

 

Ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει ότι περίπου 240 άνθρωποι συνελήφθησαν όμηροι και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά την επίθεση μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις αρχές.

Σε αντίποινα το Ισραήλ ορκίστηκε να “εξαλείψει” τη Χαμάς, που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα από το 2007, σφυροκοπώντας τον παλαιστινιακό θύλακα και εξαπολύοντας στις 27 Οκτωβρίου χερσαία επίθεση που διήρκεσε ως την έναρξη της ισχύος της ανακωχής στις 24 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, πάνω από 15.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 6.150 παιδιά και νέοι κάτω των 18 ετών, σκοτώθηκαν στα ισραηλινά πλήγματα.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Διαδήλωση υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου έκαναν Τούρκοι μετανάστες στο Βερολίνο
Στη Γερμανία ζουν περίπου τρία εκατομμύρια άτομα τουρκικής καταγωγής, πολλοί εκ των οποίων είναι απόγονοι των μεταναστών που έφτασαν στη χώρα για να εργαστούν τις δεκαετίες του '60 και του '70
Διαδήλωση Τούρκων μεταναστών στο Βερολίνο υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου
Θερμή υποδοχή του Έντι Ράμα στην Αθήνα - Τραγούδια, χοροί και μία «θάλασσα» από αλβανικές σημαίες
Στις βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μεγάλος αντίπαλος του Έντι Ράμα θα είναι ο Σαλί Μπερίσα, Πρόεδρος της Αλβανίας από το 1992 έως το 1997 και Πρωθυπουργός από το 2005 έως το 2013
Κατάμεστος ο χώρος στον «Ελληνικό Κόσμο» στην Πειραιώς από Αλβανούς πολίτες που πήγαν να παρακολουθήσουν την προεκλογική ομιλία του Έντι Ράμα την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025