Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Πόλεμος της Αλγερίας: Η Γαλλία ανοίγει νωρίτερα τα αρχεία του αντιαποικιοκρατικού μετώπου πριν 60 χρόνια

Εμανουέλ Μακρόν

Με τις γαλλο – αλγερινές σχέσεις σε κρίση, η Γαλλία ανοίγει τα αρχεία του πολέμου (1954 – 1962) σχεδόν έξι δεκαετίες αργότερα. Η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού, Ροζλίν Μπασελό, έδωσε την Παρασκευή (10.10.2021) το πράσινο φως για τις «δικαστικές έρευνες» του πολέμου της Αλγερίας.

«Ανοίγω τα αρχεία 15 χρόνια νωρίτερα για τις δικαστικές έρευνες της χωροφυλακής και της αστυνομίας που σχετίζονται με τον πόλεμο της Αλγερίας», ανακοίνωσε η Ροζλίν Μπασελό στο BFMTV. Η δήλωσή της έρχεται δύο μέρες μετά την επίσκεψη στο Αλγέρι του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν – Ιβ Λε Ντριάν.

Η σημερινή (10.12.2021) ανακοίνωση εντάσσεται στην πολιτική της συμφιλίωσης που ξεκίνησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Στις 13 Σεπτεμβρίου 2018, αναγνώριζε ότι ο γαλλικός στρατός ευθύνεται για τον θάνατο του μαθηματικού και μαχητικού κομμουνιστή Μορίς Οντέν το 1957 στο Αλγέρι και υποσχέθηκε στην οικογένειά του ευρεία πρόσβαση στα αρχεία.

Στις 9 Μαρτίου 2021, συνεχίζοντας την πολιτική «βήμα – βήμα», ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε την απλοποίηση των διαδικασιών αποχαρακτηρισμού των απόρρητων αρχείων μετά την πάροδο 50 ετών, επιτρέποντας την μείωση του χρόνου αποχαρακτηρισμού.

Πόλεμος Αλγερίας: Εθνικοαπελευθερωτικές συγκρούσεις στη βόρεια Αφρική

Στις αρχές Οκτωβρίου, η εφημερίδα Le Monde δημοσίευσε δηλώσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν όταν υποδέχθηκε τους απογόνους παλαιών μαχητών του πολέμου της Αλγερίας. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει τότε ότι, μετά την ανεξαρτησία της το 1962, η Αλγερία οικοδομήθηκε επί ενός «μνημιακού κεφαλαίου» που βασίζεται στη γαλλική αποικιοκρατία και τον πόλεμο της Αλγερίας το οποίο τροφοδοτείται από «το πολιτικοστρατιωτικό σύστημα». Έκανε επίσης λόγο για «επίσημη Ιστορία», η οποία «ξαναγράφτηκε από την αρχή» και «δεν στηρίζεται σε αλήθειες», αλλά «σε μία ρητορική μίσους κατά της Γαλλίας».

Ο Πόλεμος της Αλγερίας, μεταξύ της Γαλλίας και των αλγερινών κινημάτων ανεξαρτησίας, οδήγησε στην ανεξαρτησία της Αλγερίας από τη Γαλλία. Ήταν κυρίως ήταν κυρίως ανταρτοπόλεμος κατά του Γαλλικού στρατού, με τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον πολιτών και αντιτρομοκρατικές ενέργειες από τον Γαλλικό Στρατό. Οι Γάλλοι είχαν εισβάλει στο Αλγέρι το 1830.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις