Κόσμος

Politico: Γαλλία – Γερμανία διαφωνούν για το χρονοδιάγραμμα του Brexit

Για «σημαντικές διαφορές» στην προσέγγιση του βρετανικού προβλήματος μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, κάνει λόγο σήμερα η ιστοσελίδα Politico, εμφανίζοντας τις δύο χώρες «να μην μπορούν να συμφωνήσουν ούτε επί του χρονοδιαγράμματος», καθώς, όπως αναφέρει η Άγγελα Μέρκελ έσπευσε να δηλώσει το Σάββατο ότι δεν χρειάζεται βιασύνη στην έναρξη των διαπραγματεύσεων αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την ΕΕ.

Ειδικότερα αναφέρει: «Σε αντίθεση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, η Μέρκελ δεν επιδεικνύει καμία σπουδή προς την αναμόρφωση των δομών της ΕΕ και δεν επιθυμεί το Brexit να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η ίδια δεν επιθυμεί επίσης να επιδείξει κάποια τιμωρητική διάθεση προς το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η ανησυχία της Γερμανίας αφορά περισσότερο να βρεθεί τρόπος για να περιοριστεί η οικονομική ζημιά. Η ίδια τάσσεται υπέρ ρεαλιστικών λύσεων εντός του σημερινού πλαισίου, σε θέματα όπως είναι η απειλή για την ασφάλεια, η μετανάστευση και η ανεργία των νέων». Τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης είναι απλά πολύ διαιρεμένα για να συμφωνήσουν σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναφέρουν κατά την ιστοσελίδα σύμβουλοι της καγκελαρίου.

Αντίθετα, συνεχίζει η Politico, ο Γάλλος Πρόεδρος επιμένει ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ριζικά. Η Γαλλία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει το Brexit για να προωθήσει το όραμά της για μεταρρύθμιση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας θέσης υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης και κοινού προϋπολογισμού. Είναι μια λύση που θα αναζωογονήσει την πολιτική επιρροή της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή σκηνή, ενώ θα περιορίσει την οικονομική κυριαρχία της Γερμανίας, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Έχοντας επίγνωση της εσωτερικής πολιτικής αδυναμίας του Φρανσουά Ολάντ, η κ. Μέρκελ κάλεσε και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρεντσι στη συνάντηση, αναφέρει η ιστοσελίδα, επισημαίνοντας πως παρά το γεγονός ότι Γαλλία και Ιταλία είναι ιδιοσυγκρασιακά περισσότερο σε αρμονία, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι θα προσπαθήσουν να οικοδομήσουν κοινό μέτωπο κατά της Γερμανίας. Παρίσι και Ρώμη έχουν μακρά ιστορία αποτυχημένων κοινών προσπαθειών μετατόπισης του κέντρου βάρους της Ευρώπης νοτιότερα, αναφέρεται. Όσο για τον ίδιο τον Μ. Ρέντζι, το δημοσίευμα σχολιάζει δηκτικά ότι είναι απλώς ευχαριστημένος που προσεκλήθη, καθώς η Ρώμη από καιρό παραπονείται ότι δεν έχει μια θέση στο «τραπέζι των ενηλίκων της ΕΕ». «Για πρώτη φορά, η Ιταλία προσεκλήθη στο “διευθυντήριο”, ένα σημάδι ότι σε μια στιγμή όπως αυτή, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει συνειδητοποιήσει ότι ο γαλλογερμανικός άξονας δεν είναι επαρκής», έγραψε χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα καταλήγει σημειώνοντας ότι χωρίς μεγάλο σχέδιο να φαίνεται στον ορίζοντα, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να τονίσουν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τρίτη ότι δεν υπάρχει νομικό κενό σχετικά με το καθεστώς του ΗΒ και ότι είναι αποφασισμένοι να εργαστούν από κοινού προς μια μακροπρόθεσμη λύση. Άμεση προτεραιότητα τους θα είναι να ηρεμήσουν τους επενδυτές και τις αγορές, καταλήγει το άρθρο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα