Κόσμος

Πολιτικό “οδικό χάρτη” ζήτησε το ΝΑΤΟ

 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ζήτησε από τους συμμετέχοντες σήμερα στη σύνοδο για το Αφγανιστάν

 

στο Λονδίνο να συνδυάσουν τη “θυσία” των ξένων στρατιωτών με ένα σαφή πολιτικό “οδικό χάρτη” για το μέλλον της χώρας.
 
Σε άρθρο του στην εφημερίδα Times, ο Ράσμουσεν εκτιμά πως έχει περάσει ο καιρός της περισυλλογής για το μέλλον της χώρας.
 
“Η προσπάθεια και η θυσία των στρατιωτών μας δεν επαρκούν από μόνες τους την κρίσιμη αυτή στιγμή για το Αφγανιστάν. Πρέπει να συνδυαστούν με ένα σαφή πολιτικό ‘οδικό χάρτη’. Η σύνοδος του Λονδίνου θα μας επιτρέψει να το πραγματοποιήσουμε”, πρόσθεσε ό ΓΓ του ΝΑΤΟ.
 
Στη σημερινή σύνοδο συμμετέχουν περίπου 70 χώρες, ανάμεσά τους αυτές που έχουν στείλει στρατεύματα στη χώρα ή απλώς γειτονικές στο Αφγανιστάν.
 
Η σύνοδος θα αρχίσει στις 09:15 (11:15 ώρα Ελλάδας) με τις ομιλίες του αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και του βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν. Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, καθώς και οι ομόλογοί της Μπερνάρ Κουσνέρ και Κάθριν Αστον.
 
Η συνάντηση αυτή “θα καθορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία” της διεθνούς αποστολής, δήλωσε χθες η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.
 
Το βασικό θέμα της συνόδου θα είναι η μεταβίβαση του ελέγχου της ασφάλειας στους Αφγανούς. Σύμφωνα με προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου, που δημοσιεύτηκε στον Τύπο, η μεταβίβαση θα γίνει στο τέλος της χρονιάς αυτής ή στην αρχή της επόμενης, όμως μόνο στις περιοχές που επικρατεί σταθερότητα.
 
Ο Καρζάι τόνισε χθες φτάνοντας στο Λονδίνο πως η κυβέρνησή του “θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια” για να εγγυηθεί την ασφάλεια στο μεγαλύτερο τμήμα των αφγανικών εδαφών και μέχρι το 2014 σε όλη τη χώρα.
 
Ο αφγανός πρόεδρος θα επιδιώξει να κερδίσει την στήριξη των συμμετεχόντων στη στρατηγική συμφιλίωσης με τους ταλιμπάν, προτείνοντάς χρήματα και εργασία σε όσους εγκαταλείψουν τον ένοπλο αγώνα.Την στρατηγική υποστηρίζουν οι γειτονικές στο Αφγανιστάν χώρες και η Τουρκία. Οι σύμμαχοι ζητούν εγγυήσεις για να δεσμευτούν οικονομικά.
 
Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, προειδοποίησε χθες Τετάρτη πως “δεν μπορεί να έχει διαπραγματεύσεις” με τους ταλιμπάν οι οποίοι προσφέρουν στήριξη στην αλ Κάιντα, καθώς το δίκτυο αυτό αποτελεί την “αμερικανική κόκκινη γραμμή”.
 
Η Καμπούλ θα ζητήσει επίσης να σβηστούν από τη λίστα του ΟΗΕ των προσώπων που συνδέονται με την αλ Κάιντα τα ονόματα των ταλιμπάν. Ήδη το Συμβούλιο Ασφαλείας απέσυρε την Τρίτη τα ονόματα πέντε ταλιμπάν.
 
 
Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα