Δευτέρα, 1 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία: Ο θρίαμβος Λε Πεν, το βατερλό Μακρόν και ο «ρυθμιστής» Μελανσόν

Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία: Ο θρίαμβος Λε Πεν, το βατερλό Μακρόν και ο «ρυθμιστής» Μελανσόν

Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία μετά τον θρίαμβο της ακροδεξιάς με τον κόμμα της Μαρίν Λε Πεν να συγκεντρώνει το 34,2 % των ψήφων και να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Πανωλεθρία για τον Εμανουέλ Μακρόν και την κεντρώα συμμαχία «Μαζί», η οποία ήρθε στην τρίτη θέση.

Την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία κατέκτησε, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν με 33-34%, με την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαικού Μετώπου να ακολουθεί με 29-30%, ενώ τρίτο έρχεται με μεγάλη διαφορά το κόμμα του του Εμανουέλ Μακρόν με 22-23%.

Καθοριστική υπήρξε και η ιστορική συμμετοχή των Γάλλων με τις πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συμμετοχή από 65,5% ως 69,7% (ήταν 47,7% στον α’ γύρο το 2022).

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι συνέρρευσαν στις κάλπες για να ψηφίσουν την Κυριακή (30.06.2024) στον πρώτο γύρο μιας εκλογικής αναμέτρησης που θα μπορούσε να είναι μία από τις σημαντικότερες βουλευτικές εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας.

Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με κάτι που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε έναν αδιανόητο εφιάλτη για την Ευρώπη: την προοπτική μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης που θα αναλάβει για πρώτη φορά την εξουσία στο Παρίσι.

Όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο

Μιλώντας μετά το κλείσιμο της κάλπης, η Λε Πεν δήλωσε ότι οι Γάλλοι «με μια ξεκάθαρη ψήφο έδειξαν την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα στα επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής προεδρίας του Εμανουέλ Μακρόν» και κάλεσε τους ψηφοφόρους να δώσουν μαζικό «παρών» και την Κυριακή 7 Ιουλίου. 

Όπως είπε, το κόμμα της ελπίζει να πετύχει αυτό που θεωρείται ακόμη μεγάλη πρόκληση, να αυξήσει τις 88 έδρες που έχει στο κοινοβούλιο σε απόλυτη πλειοψηφία 289.

Εάν αυτό συμβεί στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κυριακής, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας που ένα ακροδεξιό κόμμα κερδίζει κοινοβουλευτικές εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση. Σε αυτό το σενάριο, ο Μακρόν θα πρέπει να μοιραστεί την εξουσία σε μία διαδικασία που λέγεται «συγκατοίκηση». 

Το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πώς τα κόμματα θα αποφασίσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε καθεμία από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας και πώς τελικά θα συσπειρωθούν οι ψηφοφόροι που θα πάνε για δεύτερη φορά στις κάλπες. 

Στο παρελθόν, τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα της Γαλλίας συνεργάστηκαν απέναντι στην ακροδεξιά. Μένει να δούμε αν θα γίνει κάτι αντίστοιχο και τώρα. 

Οι πρώτες ενδείξεις πάντως είναι ενθαρρυντικές. Ο Μακρόν κάλεσε σε στήριξη των ρεπουμπλικανών και των δημοκρατικών υποψηφίων στον δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή και παράλληλα χαιρέτισε την υψηλή συμμετοχή στον σημερινό πρώτο γύρο, ενώ ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, ενός από τα τέσσερα κόμματα του αριστερού NFP, κάλεσε τους υποψήφιους του συνασπισμού του που έχουν περάσει στην τρίτη θέση για τον β’ γύρο να αποσυρθούν προς όφελος του έτερου δημοκρατικού υποψηφίου.

Έτσι, ο κάθε συνδυασμός θα στηρίξει τον υποψήφιο του άλλου, απέναντι στον υποψήφιο της Λε Πεν.

Σύμφωνα με το γαλλικό εκλογικό σύστημα, σε όποια περιφέρεια δεν έχει εκλεγεί βουλευτής με 50% και πάνω, περνάνε στον τρίτο γύρο όσοι υποψήφιοι πήραν 12,5% και πάνω στον πρώτο γύρο.

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν ανακοίνωσε αμέσως μετά τα exit polls, ότι θα αποσύρει τους δικούς του υποψηφίους στο δεύτερο γύρο, σε όποια περιφέρεια έχουν έρθει τρίτοι εάν υπάρχει κίνδυνος να εκλεγεί βουλευτής της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης».

«Θα αποσύρουμε την υποψηφιότητά μας, όπου κι αν είναι, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες. Ούτε μία ψήφος παραπάνω, ούτε μία έδρα παραπάνω για το RN» τόνισε. Οι οδηγίες μας είναι σαφείς, οι οδηγίες μας είναι απλές».

Το ίδιο είπε και ο Olivier Faure, ο Πρώτος Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος:

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ιστορικό σκορ που μας υποχρεώνει. Για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ακροδεξιά μπορεί να κυβερνήσει».

Για να συγκροτηθεί ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στο Rassemblement National, «η θέση των Σοσιαλιστών είναι εξαιρετικά σαφής: δεν θα διατηρηθεί κανένας υποψήφιος οπουδήποτε όπου υπάρχει κίνδυνος να εκλεγεί υποψήφιος της ακροδεξιάς. Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις». 

Αντίστοιχη απόφαση ανακοίνωσε και ο σύμμαχος του Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, επικεφαλής της κεντροδεξιάς παράταξης «Ορίζοντες», σηματοδοτώντας έτσι τη στήριξή του προς τους βουλευτές του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» προκειμένου να αποτραπεί η εκλογή ακροδεξιών υποψηφίων.

Λε Πεν: Χρειαζόμαστε απόλυτη πλειοψηφία την επόμενη Κυριακή – Ελάτε να μας ψηφίσετε

Το «στρατόπεδο Μακρόν» «πρακτικά αφανίστηκε», δήλωσε πανηγυρικά η Μαρίν Λε Πεν του ακροδεξικού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN) που κέρδισε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, σε μεγάλη απόσταση από το στρατόπεδο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Οι Γάλλοι έδειξαν «την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα σε επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής εξουσίας» του αρχηγού του κράτους Μακρόν, τόνισε η Λε Πεν, που εκλέχθηκε από τον πρώτο γύρο στη εκλογική της περιφέρεια.

Κάλεσε επίσης τους Γάλλους να δώσουν στον Εθνικό Συναγερμό «την απόλυτη πλειοψηφία» στην Εθνοσυνέλευση.

Ζορντάν Μπαρντελά: Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Γάλλων

Οι Γάλλοι «έδωσαν την τελική ετυμηγορία» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, ηγέτης της ακροδεξιάς, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) κατέγραψε νίκη με μεγάλη διαφορά.

Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», που ιδρύθηκε το 1958, υποστήριξε ο Μπαρντελά, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να είναι «ο πρωθυπουργός όλων Γάλλων», ένας «πρωθυπουργός συνύπαρξης, που θα σέβεται το Σύνταγμα» αλλά θα είναι «αδιάλλακτος».

Μακρόν: Ένας μεγάλος συνασπισμός ενάντια στη Λε Πεν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα σε έναν «μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός.

«Η υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο (…) αποδεικνύει τη σημασία αυτών των εκλογών για όλους τους συμπατριώτες μας και την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση», ανέφερε ο Μακρόν.

«Αντιμέτωπη με τον Εθνικό Συναγερμό, ήρθε η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο», πρόσθεσε.

Μελανσόν: Μια «βαριά και αδιαμφισβήτητη ήττα» για τον Μακρόν

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, στην οποία η πλειοψηφία του στρατοπέδου του Γάλλου προέδρου, έγινε τρίτη πολιτική δύναμη, αποτελεί μια «βαριά και αδιαμφισβήτητη ήττα» για τον αρχηγό του κράτους Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

«Σύμφωνα με τις αρχές μας και τις σταθερές μας θέσεις σε όλες τις προηγούμενες εκλογές, (…) στο σενάριο όπου (σ.σ. η ακροδεξιά, Εθνικός Συναγερμός) αναδεικνυόταν πρώτη δύναμη, ενώ εμείς θα βρισκόμασταν μόλις στην τρίτη θέση, θα αποσύρουμε την υποψηφιότητά μας», δήλωσε ο Μελανσόν.

«Έχουμε επτά ημέρες για να σώσουμε τη Γαλλία από μια καταστροφή», δήλωσε ο αριστερός ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλυκσμάν.

Οι Ρεπουμπλικανοί δεν ζητούν καταψήφιση της ακροδεξιάς στον β’ γύρο

Το συντηρητικό κόμμα Les Républicains (LR), το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου το 10% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, αρνήθηκε να καλέσει τους ψηφοφόρους του να καταψηφίσουν το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

«Όπου δεν έχουμε υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν, δεν δίνουμε κατευθύνσεις και αφήνουμε τους Γάλλους να εκφραστούν κατά συνείδηση», ανέφερε το LR σε δελτίο τύπου.

«Ο κίνδυνος που απειλεί τη χώρα μας σήμερα είναι η άκρα αριστερά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του LR, Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί .

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις