Site icon NewsIT
12:56 | 23.01.17

Πολωνία: Έρχεται ηλεκτρονικό βραχιόλι για όσους δεν πληρώνουν διατροφή!

Πολωνία: Έρχεται ηλεκτρονικό βραχιόλι για όσους δεν πληρώνουν διατροφή!
Newsit Newsroom

Σύστημα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, το έχουν οι Πολωνοί να μην πληρώνουν διατροφή, ίσως όμως τώρα αναγκαστούν να το ξανασκεφτούν...

Πολλές χιλιάδες Πολωνοί που αποφεύγουν να πληρώσουν διατροφή για τα παιδιά τους μπορεί να καταδικαστούν από τη δικαιοσύνη να φορούν ηλεκτρονικό βραχιόλι, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Μίχαλ Βόιτσικ.

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός σε ερώτηση που του έκανε δημοσιογράφος του δημόσιου δικτύου πληροφόρησης TVP Info σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει να προκληθεί συνωστισμός στις φυλακές αν τεθεί σε ισχύ ένας νέος νόμος που ετοιμάζεται τώρα.

Ο νόμος αυτός προβλέπει φυλάκιση έως και ενός έτους για τους επίμονα κακοπληρωτές γονείς, δηλαδή αυτούς που δεν έχουν πληρώσει τίποτε για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Βάσει του Εθνικού Μητρώου Οφειλών υπολογίζονται σε 305.000 οι άνθρωποι (εκ των οποίων το 95% είναι πατέρες) που δεν έχουν πληρώσει διατροφή στα παιδιά τους και το συνολικό τους χρέος υπολογίζεται σε περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κατά μέσον όρο περισσότερα από 7 χιλιάδες ευρώ κατ’άτομο. Επομένως η αυστηρή εφαρμογή του μελλοντικού νόμου θα ήταν δύσκολη για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. Στα τέλη του 2016 ο αριθμός των κρατουμένων που εξέτιαν ποινή για τη μη καταβολή της διατροφής στα παιδιά τους ανερχόταν σε περίπου 3.700, ενώ την ίδια ώρα περίπου 1.600 ανέμεναν τη φυλάκισή τους, σύμφωνα με τη διοίκηση του σωφρονιστικού συστήματος.

Για τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης το ηλεκτρονικό βραχιολάκι θα επέτρεπε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων: Στοιχίζει περίπου 80 ευρώ τον μήνα και κατ’άτομο, ενώ ένας κρατούμενος στοιχίζει περισσότερα από 800. Επιπλέον προσφέρει το πλεονέκτημα να επιτρέπει την παρακολούθηση των κακοπληρωτών που εργάζονται μαύρα και δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Βάσει της σημερινής δικαστικής πρακτικής, σχεδόν οι μισές διώξεις για μη καταβολή διατροφής καταλήγει σε απόρριψη των κατηγοριών, πολύ περισσότερο αν ο κατηγορούμενος καταβάλει ένα πολύ μικρό μέρος της διατροφής και πάψει να θεωρείται ένας “επίμονος” κακοπληρωτής.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version