Παρασκευή, 5 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Πολωνία: «Μια από τις πιο δύσκολες επετείους» η φετινή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Πολωνία: «Μια από τις πιο δύσκολες επετείους» η φετινή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

«Μια από τις πιο δύσκολες επετείους» ήταν η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, σχολίασε ο διευθυντής του Μουσείου Μνήμης στην Πολωνία, στις τελετές που πραγματοποιήθηκαν για την 79η επέτειο της απελευθέρωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου από τον Κόκκινο Στρατό, μαζί με σχεδόν 20 επιζήσαντες του ναζιστικού στρατοπέδου θανάτου.

«Να που απελευθερωτές επιτίθενται σε άλλους (στην Ουκρανία, σ.σ.), βιάζουν, σκοτώνουν, και στο Ισραήλ (…), δεν βλέπουμε την ειρήνη ούτε στον ορίζοντα», δήλωσε ο Πιοτρ Τσιβίνσκι. Κάθε χρόνο, αυτή την ημερομηνία τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης που είναι αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Ανάμεσα στους επιζήσαντες που παρευρέθηκαν στην τελετή, η 94χρονη Χαλίνα Μπιρενμπάουμ, η οποία ήταν κρατούμενη στο Άουσβιτς μεταξύ 1943 και 1945.

Κάτω από μια σκηνή που είχε στηθεί πάνω από το παλιό στρατόπεδο όπου επέζησε, η Χαλίνα είπε ότι «αισθάνεται πόνο για τα δεινά και τις τραγωδίες των συνεχιζόμενων πολέμων, των σημερινών λαών», μιλώντας για «τη βάρβαρη και μακρόχρονη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, (…) τις βάρβαρες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο από όλες τις πλευρές».

Είπε ακόμη ότι αναστατώθηκε από τις αντιεβραϊκές και αντιϊσραηλινές διαδηλώσεις ανά τον κόσμο. «Για μένα, αυτό συνεχίζει το Ολοκαύτωμα».

Χτισμένο στην κατεχόμενη Πολωνία, το Άουσβιτς-Μπίρκεναου, όπου ένα εκατομμύριο Εβραίοι της Ευρώπης — από τα έξι εκατομμύρια που εξοντώθηκαν συνολικά — σκοτώθηκαν μεταξύ 1940 και 1945, είναι το σύμβολο αυτής της γενοκτονίας που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία.

Αυτό το στρατόπεδο, όπου πέθαναν επίσης σχεδόν 80.000 Πολωνοί μη Εβραίοι, 25.000 Ρομά και 20.000 σοβιετικοί στρατιώτες, απελευθερώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1945.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και AFP

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις