Κόσμος

Πολωνία: Σε ισχύ από σήμερα η απόφαση για την απαγόρευση των αμβλώσεων

Η κυβέρνηση στην Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που απαγορεύει ουσιαστικά τις αμβλώσεις στην χώρα θα τεθεί σε ισχύ αφού η απόφαση θα δημοσιευτεί αργότερα σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο παρουσίασε μια γραπτή αιτιολόγηση της απόφασης για την προστασία της ζωής. Σύμφωνα με τις συνταγματικές απαιτήσεις, η απόφαση θα δημοσιευτεί σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» ανέφερε στο Twitter το κυβερνητικό κέντρο πληροφοριών.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά τη μεταρρύθμισή του από το συντηρητικό, καθολικό κυβερνών υπερσυντηρητικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) και συμμορφούμενο προς τις επιθυμίες του, με απόφασή του στις 22 Οκτωβρίου έθεσε εκτός νόμου τη διακοπή της εγκυμοσύνης λόγω σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου, κρίνοντας ότι είναι ασύμβατη με το Σύνταγμα.

Επί της ουσίας, με την απόφαση του δικαστηρίου απαγορεύονται όλες οι αμβλώσεις, εκτός αν πρόκειται για περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, άνευ προηγουμένου για τη χώρα.Διαδηλώσεις προαναγγέλθηκαν για σήμερα το βράδυ μπροστά από την έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου στη Βαρσοβία, καθώς και σε αρκετές πόλεις της χώρας.

«Καλούμε όλους να βγουν στους δρόμους (…) Εκφράστε τον θυμό σας όπως κρίνετε σκόπιμο», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους η Μάρτα Λέμπαρτ του βασικού κινήματος πίσω από τις διαδηλώσεις.

«Ολόκληρη η Πολωνία κινητοποιείται, όχι μόνο η Βαρσοβία, είμαστε έτοιμοι! Όταν μιλάμε για την κόλαση των γυναικών, τώρα μπορούμε να μιλήσουμε για την κόλαση της κυβέρνησης», πρόσθεσε η Κλεμέντινα Σουσάνοου, μέλος του ίδιου κινήματος.

Λιγότερες από 2.000 νόμιμες αμβλώσεις πραγματοποιούνται ετησίως στην Πολωνία. Οι φεμινιστικές οργανώσεις υπολογίζουν σε 200.000 τις παράνομες αμβλώσεις ή τις αμβλώσεις που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παλεύουν με τις διάσπαρτες εστίες στη Χίο πυροσβέστες και εναέρια μέσα - Μεγάλες καταστροφές και καταγγελίες για εμπρησμό
«Οι πολλές εστίες δείχνουν εμπρησμό», αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Χίου - Καίει ακόμα το μέτωπο στον Άγιο Γεώργιο Συκούση που κινείται προς τα Αρμόλια
Φωτιά στη Χίο
2
Έξαλλος ο Ντόναλντ Τραμπ με Ισραήλ και Ιράν για την παραβίαση της εκεχειρίας: Δεν ξέρουν τι στο διάολο κάνουν
«Ισραήλ, μην ρίξετε αυτές τις βόμβες. Αν το κάνετε θα είναι σοβαρή παραβίαση. Γυρίστε τους πιλότους σας πίσω, τώρα!» έγραψε στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναχωρεί από τον Λευκό Οίκο με προορισμό τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Χάγη
Ανανεώθηκε πριν 4 λεπτά
2
Εύθραυστη εκεχειρία στη Μέση Ανατολή: Βlame game Ιράν και Ισραήλ για τις πυραυλικές επιθέσεις πριν και μετά την κατάπαυση του πυρός
Η α λα Τραμπ εκεχειρία μέχρι στιγμής δεν απέδωσε τα δέοντα, ενώ Ιράν και Ισραήλ μετρούν τις πληγές του μετά τις νέες πυραυλικές επιθέσεις
Συντρίμμια από την επίθεση στην Μπερ Σεβά