Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Πολωνία: “Υπόσχεση” προς το Ισραήλ για τον απαράδεκτο νόμο για το Ολοκαύτωμα

Πολωνία: “Υπόσχεση” προς το Ισραήλ για τον απαράδεκτο νόμο για το Ολοκαύτωμα

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δεσμεύθηκε να εξετάσει τα εδάφια ενός σχεδίου νόμου για το Ολοκαύτωμα και τον ορισμό των ναζιστικών στρατοπέδων θανάτου, το οποίο προκάλεσε την οργή του Ισραήλ.

Η αποτίμησή του θα παρουσιαστεί «μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής εργασίας και μια προσεκτική ανάλυση της τελικής μορφής αυτού του εγγράφου», σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νόμος προβλέπει την επιβολή ποινής φυλάκισης έως και τριών ετών ή προστίμου σε βάρος των Πολωνών και των ξένων που χρησιμοποιούν τον όρο «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου» όταν αναφέρονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης που είχαν εγκαταστήσει οι ναζί στην Πολωνία όταν είχαν επιβάλει στρατιωτική κατοχή στη χώρα το 1939, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Για τους Πολωνούς, η χρήση του όρου «πολωνικά στρατόπεδα θανάτου» δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι η χώρα τους είναι συνυπεύθυνη για το Σοά.

Ισραηλινή οργή

Για την ισραηλινή πολιτική ηγεσία, το κείμενο του νομοσχεδίου αποτελεί μια απόπειρα άρνησης της συμμετοχής της Πολωνίας στην εξόντωση των Εβραίων από τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε σήμερα τις επικρίσεις του για το σχέδιο νόμου λέγοντας: «Δεν θα ανεχθούμε τη διαστρέβλωση της αλήθειας και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας ή την άρνηση του Ολοκαυτώματος».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε σήμερα έναν υψηλόβαθμο Πολωνό διπλωμάτη στο υπουργείο του για να του ζητήσει «διευκρινίσεις».

«Εκφράστηκε η αντίθεση του Ισραήλ στη διατύπωση του σχεδίου νόμου», ανέφερε το υπουργείο. «Η στιγμή που επιλέχθηκε για την υποβολή του σχεδίου νόμου –παραμονή της παγκόσμιας ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος– ήταν ιδιαίτερα απροσδόκητη και ατυχής».

Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε την Παρασκευή από το πολωνικό κοινοβούλιο όπου πλειοψηφεί το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS). Για να τεθεί σε ισχύ, το κείμενο πρέπει να ψηφιστεί επίσης από τη Γερουσία και να υπογραφτεί από τον Πολωνό πρόεδρο.

Το κείμενο περιλαμβάνει ένα άρθρο που προβλέπει διώξεις, που φθάνουν έως ποινή φυλάκισης τριών χρόνων, για όποιον «αποδίδει στο πολωνικό έθνος ή κράτος την ευθύνη ή τη συν-ευθύνη εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το γερμανικό Γ’ Ράιχ – ή κάθε άλλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας (…) ή έγκλημα πολέμου».

“Μπορεί να ξεκινήσουν διώξεις εναντίον επιζώντων του ολοκαυτώματος”

Η πρεσβευτής του Ισραήλ στη Βαρσοβία Άννα Αζαρί δήλωσε στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP ότι το άρθρο αυτό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για διώξεις εναντίον των επιζώντων του Ολοκαυτώματος που θα κατέθεταν για τη συμμετοχή Πολωνών σε εγκλήματα πολέμου.

Για αυτό το σημείο ο Ντούντα διαβεβαίωσε πως «κάθε πρόσωπο του οποίου οι προσωπικές αναμνήσεις ή η ιστορική έρευνα εκφράζουν την αλήθεια για επονείδιστα εγκλήματα ή συμπεριφορές που συνέβησαν στο παρελθόν με τη συμμετοχή Πολωνών, κατέχει πλήρως το δικαίωμα σε αυτή την αλήθεια».

Σύμφωνα με την πρεσβευτή, η ισραηλινή κυβέρνηση «απορρίπτει» τον νόμο, αλλά την ίδια στιγμή «κατανοεί» πως εκείνοι που κατασκεύασαν τα στρατόπεδα θανάτου «δεν ήταν οι Πολωνοί».

Η Αζαρί αναμένεται να συναντηθεί τη Δευτέρα με στενό συνεργάτη του Πολωνού προέδρου.

Το Άουσβιτς-Μπιρκενάου  δεν είναι Πολωνικό όνομα

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι έγραψε στο Twitter πως το «Άουσβιτς-Μπιρκενάου δεν ήταν πολωνικό όνομα, και το Arbeit Macht Frei δεν ήταν πολωνική έκφραση», αναφερόμενος στη φράση που είχε χαραχθεί στην είσοδο ναζιστικού στρατοπέδου, «Η εργασία απελευθερώνει», στα γερμανικά.

Για το Γιαντ Βασέμ, το ινστιτούτο για το Ολοκαύτωμα που εδρεύει στην Ιερουσαλήμ, «δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο όρος “πολωνικά στρατόπεδα θανάτου” αποτελεί μια λαθεμένη ερμηνεία της ιστορίας». Αντίθετα, το ινστιτούτο εκτιμά πως «ο νόμος αυτός μπορεί να θολώσει την ιστορική αλήθεια όσον αφορά τη βοήθεια που έλαβαν οι Γερμανοί εκ μέρους του πολωνικού πληθυσμού στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος».

Έξι εκατομμύρια Πολωνοί, από τους οποίους τρία εκατομμύρια Εβραίοι, σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις