Αμεση κυβερνητική παρέμβαση για να αποτραπεί, όπως αναφέρει, η εξαφάνιση «ανεκτίμητων» λογοτεχνικών θησαυρών της Βιβλιοθήκης Honresfield, μεταξύ άλλων, ενός σπάνιου σημειωματάριου με ποιήματα της Έμιλι Μπροντέ, με την πώλησή τους σε ιδιώτες σε δημοπρασία ζητά ο Σύλλογος Μπροντέ στη Βρετανία.
Η συλλογή Honresfield με περισσότερα από 500 ιστορικά λογοτεχνικά στοιχεία εξαφανίστηκε από κοινή θέα το 1939 και την είδαν μόνο ένας ή δύο ακαδημαϊκοί τα επόμενα χρόνια. Η συλλογή περιλαμβάνει το μοναδικό χειρόγραφο με κάποια από πιο γνωστά ποιήματα της Έμιλι Μπροντέ, με σχολιασμούς από την αδελφή της Σαρλότ, καθώς και οικογενειακά γράμματα και βιβλία των αδελφών Μπροντέ, αλλά και σημαντικά χειρόγραφα των Ρόμπερτ Μπερνς και Γουόλτερ Σκοτ.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η Βιβλιοθήκη, η οποία δημιουργήθηκε από τους αδελφούς, Άλφρεντ και Γουίλιαμ Λο που μεγάλωσαν κοντά στην οικογενειακή κατοικία των Μπροντέ στο Χάουορθ, πρόκειται να δημοπρατηθεί από τον Sotheby’s αργότερα φέτος.
Τα ποιήματα της Έμιλι Μπροντέ εκτιμάται ότι θα πωληθούν μεταξύ 800.000 και 1,2 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών. Η συλλογή περιλαμβάνει βιβλία, όπως η πρώτη έκδοση του έργου «Τζέιν Έιρ» που χαρίστηκαν από τη Σαρλότ και άλλα μέλη της οικογένειας στη Μάρθα Μπράουν, κόρη ενός οικογενειακού φίλου. Επίσης η πρώτη έκδοση του διάσημου μυθιστορήματος της Έμιλι Μπροντέ «Ανεμοδαρμένα Ύψη» υπολογίζεται ότι θα πωληθεί μεταξύ 200.000 και 300.000 αγγλικών λιρών.
Ο Σύλλογος Μπροντέ, ο οποίος ιδρύθηκε το 1893, ζητά από την κυβέρνηση να θεσπίσει ελάχιστες προδιαγραφές διατήρησης και φροντίδας για αντικείμενα εθνικής λογοτεχνικής κληρονομιάς που ανήκουν σε ιδιώτες.
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Μπροντέ καλούν τους βουλευτές να αναλάβουν δράση για να σώσουν τη «μοναδική» συλλογή για το έθνος. Χαρακτηρίζοντας τη Βιβλιοθήκη ως «απαράμιλλο για τη βόρεια Βρετανία, λογοτεχνικό θησαυρό», ο Σύλλογος απέστειλε επιστολές σε όλους τους βουλευτές της βόρειας Βρετανίας και τους εκλεγμένους δημάρχους προειδοποιώντας ότι στη δημοπρασία του Sotheby’s «αντικείμενα – τρόπαια» πωλούνται σε τιμές που δεν είναι προσιτές από Βρετανικά Μουσεία και Βιβλιοθήκες και ότι πολλά θα εξαφανιστούν σε συλλογές διεθνών ιδιωτών επενδυτών».
Η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Κάθριν Σάδερλαντ, η οποία συνεργάζεται με τον Σύλλογο, προειδοποίησε ότι «χωρίς άμεση κυβερνητική παρέμβαση μια εθνική συλλογή κρυμμένη για 100 χρόνια σύντομα θα διασκορπιστεί αποσπασματικά σε ολόκληρο τον κόσμο και ίσως δεν παρουσιαστεί ποτέ ξανά» σύμφωνα με την εφημερίδα «The Guardian».
Απαντώντας στις αντιδράσεις ο οίκος δημοπρασιών ανέφερε ότι «οι ιδιώτες συλλέκτες μπορούν να είναι σπουδαίοι θεματοφύλακες τέτοιου υλικού και ότι τα αντικείμενα έχουν διασωθεί πολύ καλά από μια οικογένεια για σχεδόν 130 χρόνια». «Συχνά οι ιδιώτες συλλέκτες είναι πολύ χαρούμενοι που επιτρέπουν στους μελετητές να έχουν πρόσβαση στις συλλογές τους και σε αυτήν την περίπτωση έχει διατηρηθεί ακαδημαϊκή πρόσβαση» σημείωσε.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ