Κόσμος

Πομπέο: Οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να αποτελέσουν στόχο αντιποίνων

Στην παραδοχή ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να αποτελέσουν στόχο εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάκι Πομπέο την ώρα που η κατάσταση στην περιοχή μυρίζει μπαρούτι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο παραδέχτηκε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Μέση Ανατολή μπορεί να αποτελέσουν στόχο των αντιποίνων του Ιράν, με αφορμή τον θάνατο του πανίσχυρου Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στην αμερικανική επιχείρηση που διατάχθηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Εκτιμούμε ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να διαπράξει το Ιράν ένα λάθος και να πάρει την απόφαση να επιτεθεί σε ορισμένες δυνάμεις μας, στους στρατιώτες μας στο Ιράκ ή στη βορειοανατολική Συρία», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Το Ιράν θα διέπραττε σοβαρό λάθος αν το έκανε αυτό αλλά εμείς προετοιμαζόμαστε», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ένας σύμβουλος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, ο ταξίαρχος Χοσεΐν Ντεγάν, σε συνέντευξή του στο CNN είπε ότι η απάντηση του Ιράν στον φόνο του Σουλεϊμανί «θα είναι σίγουρα στρατιωτική και εναντίον στρατιωτικών θέσεων».

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει αυτές τις δηλώσεις, ο Πομπέο είπε ότι η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται «για κάθε είδους απάντηση». Αναφέρθηκε στην προαναγγελθείσα αποστολή άλλων 3.000-3.500 στρατιωτών στην περιοχή προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια των αμερικανικών θέσεων, καθώς και στις προετοιμασίες που γίνονται για την κυβερνοασφάλεια.

Ο Πομπέο ρωτήθηκε επίσης για την απόφαση που έλαβε κατά την έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα το ιρακινό κοινοβουλίου, με την οποία ζητά τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ. Απάντησε ότι ο πρωθυπουργός του Ιράκ έχει παραιτηθεί και ότι αντιμετώπιζε «τεράστιες απειλές εκ μέρους» της ιρανικής ηγεσίας. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Ιρακινοί θέλουν να παραμείνουν εκεί οι Αμερικανοί για να συνεχίσουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατεύσουμε την Αμερική», πρόσθεσε.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Προκαλεί ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι: Μιλάει για «μακεδονικό πεπρωμένο» και αφήνει αιχμές για την Συμφωνία των Πρεσπών
«Έχουμε υποστεί πολλές ταπεινώσεις και αποδεχτήκαμε πολλές κακές συμφωνίες για την ευρωατλαντική μας προοπτική» είπε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας
Βόρεια Μακεδονία Χρίστιαν Μίτσκοσκι
Ο Τραμπ απαξιώνει τον Ζελένσκι: Δεν είναι σημαντικό να βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία
«Ο Ζελένσκι λέει ότι δεν προσκλήθηκε σε μια συνάντηση, αλλά δεν ήταν προτεραιότητα γιατί έκανε τόσο κακή δουλειά στις διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Ντόναλντ Τραμπ