Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα με το φυσικό αέριο, καθώς βασικός προμηθευτής σε πολλές χώρες ήταν η Ρωσία. Οι υπάρχουσες υποδομές στην Γερμανία μπορούν να εξασφαλίσουν την ενεργειακή της επάρκεια για 2,5 μήνες, ενώ τα νέα δεδομένα που έχουν πλέον διαμορφωθεί στην αγορά έφεραν και την ανακοίνωση σχεδίου έκτακτης ανάγκης.
«Η Γερμανία θα μπορέσει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της για περίοδο δυόμισι μηνών ενός φυσιολογικού χειμώνα, αν οι εγκαταστάσεις της για την αποθήκευση φυσικού αερίου έχουν πληρότητα 100%». Αυτό δήλωσε – μεταξύ άλλων – ο Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πρόσθεσε δε ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται πρόσθετους προμηθευτές και πρέπει να εξοικονομήσει φυσικό αέριο. Ο ίδιος παρατήρησε ότι η κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο είναι τεταμένη, αλλά παραμένει σταθερή.
«Αν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία έχουν πληρότητα 100% … θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε χωρίς καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο … για μόλις 2,5 μήνες και μετά οι δεξαμενές αποθήκευσης θα έχουν αδειάσει», δήλωσε ο Κλάους Μίλερ, μιλώντας την Πέμπτη (23.06.2022) στην εκπομπή Maybrit Illner της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας ZDF.
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε το Βερολίνο
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (23.06.2022) ο υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως εξήγησε, δεν οφείλεται σε εσωτερικό ζήτημα της αγοράς ενέργειας της Γερμανίας, αλλά αποκλειστικά στη Ρωσία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα τρία στάδια
Το γερμανικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο περιλαμβάνει τρία στάδια: Στο α’, της έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο η Γερμανία ενεργοποίησε ήδη στις 30 Μαρτίου, δεν λαμβάνονται μέτρα εκτός από την εντατική παρακολούθηση της εξέλιξης της προμήθειας και της αγοράς. Στο β’ στάδιο, του συναγερμού, το οποίο ενεργοποιείται τώρα, λόγω των μειωμένων παραδόσεων και της εκτίναξης των τιμών, προβλέπεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα των εταιριών κοινής ωφέλειας να μετακυλήσουν στον πελάτη το αυξημένο κόστος ώστε να μειωθεί η ζήτηση και να αποτραπεί μελλοντικά η έλλειψη.
Η ενεργοποίηση αυτού του σταδίου αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη μέτρων, όπως η λειτουργία περισσότερων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση άνθρακα, προκειμένου να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο.
Η σχετική νομοθεσία αναμένεται να ψηφιστεί από την Bundestag στις 8 Ιουλίου. Στη γ’ φάση, της έκτακτης ανάγκης, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύου μπορεί να επιβάλει περιορισμούς στην κατανάλωση φυσικού αερίου, ακόμη και δελτίο. Προτεραιότητα δίδεται σε υποδομές κρίσιμης σημασίας, ακολουθούν τα νοικοκυριά και τελευταία η βιομηχανία.
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ