Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε, αλλά η Άνγκελα Μέρκελ του έβαλε… πάγο. Η πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ να προσκληθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Σύνοδο της G7, έπεσε στο κενό.
Η Γερμανία ήταν εκείνη που απέρριψε την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για την «επιστροφή» της Ρωσίας στη Σύνοδο των ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου, της G7.
Την… πόρτα που έριξε η Άνγκελα Μέρκελ στον Αμερικανό πρόεδρο ανακοίνωσε, με πιο διπλωματικό τρόπο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, μέσα από συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα (27.07.2020) στη Rheinische Post.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα στο ενδεχόμενο η G7 να επεκταθεί ξανά και να συμπεριλάβει τη Ρωσία, η οποία είχε αποβληθεί το 2014, μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου, της Κριμαίας.
Αλλά ο Μάας δηλώνει στην εφημερίδα ότι δεν βλέπει καμία πιθανότητα να επιτραπεί στη Ρωσία να επιστρέψει στην G7, τουλάχιστον όσο δεν έχουν επιλυθεί η διένεξη για την Κριμαία και η σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία.
Η ίδια η Ρωσία θα έκανε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη διαδικασία επιστροφής της στη G7 εάν συνέβαλε να υπάρξει ειρηνική λύση της σύρραξης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Μάας. Η Ρωσία παραμένει μέλος της G20, ευρύτερου σχήματος που συμπεριλαμβάνει αναπτυσσόμενες οικονομίες.
«Η G7 και η G20 είναι δύο σχήματα που συντονίζονται σε σημαντικό βαθμό. Δεν χρειαζόμαστε ούτε την G11, ούτε την G12 πλέον», τονίζει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας αναφερόμενος στην πρόταση του Τραμπ να προσκληθούν όχι μόνο ο ηγέτης της Ρωσίας, αλλά και εκείνοι άλλων κρατών.
Ο Χάικο Μάας περιγράφει τη σχέση με τη Ρωσία με την έκφραση «δύσκολη το τρέχον διάστημα» σε πολλά πεδία. «Γνωρίζουμε όμως επίσης ότι χρειαζόμαστε τη Ρωσία για την επίλυση συγκρούσεων όπως αυτές στη Συρία, στη Λιβύη και την Ουκρανία. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί σε βάρος της Ρωσίας, παρά μόνο με τη Ρωσία», συμπληρώνει.
Η Γερμανία, που ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου για το τρέχον εξάμηνο, διαδραματίζει διαμεσολαβητικό ρόλο στις συρράξεις στη Λιβύη και στην Ουκρανία.
Σε κάθε περίπτωση, «η Ρωσία πρέπει και αυτή να συνεισφέρει τη συμβολή της, που είναι υπερβολικά αργή στην Ουκρανία», επιμένει ο Γερμανός ΥΠΕΞ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ