Η Πορτογαλία καταγράφει μέχρι σήμερα 25.525 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 1.063 θανάτους, αλλά επιστρέφει δειλά-δειλά στην κανονικότητα.
Καθώς η Πορτογαλία ξεκινά σήμερα τη χαλάρωση των μέτρων καραντίνας, που επέβαλε στη μάχη εναντίον του νέου κορονοϊού, η κομμώτρια Κλεονίσε Καλντέιρα άνοιξε ξανά το μικρό κέντρο αισθητικής της, στην καρδιά της Λισαβόνας, όμως γνωρίζει ότι η επιχείρησή της ενδέχεται να χρειαστεί να διανύσει μακρύ δρόμο μέχρι να ανακάμψει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Είναι περίπλοκο, όμως πρέπει να προχωρήσουμε» είπε η 48χρονη Καλντέιρα στο Reuters, φορώντας μάσκα και προμετωπίδα από πλεξιγκλάς προκειμένου να κόψει τα μαλλιά της δεύτερης σήμερα πελάτισσάς της.
Έπειτα από έξι εβδομάδες καραντίνα, όταν οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις έκλεισαν, σήμερα ξεκίνησε ένα σχέδιο τριών φάσεων για το άνοιγμα διαφορετικών τομέων κάθε 15 ημέρες, αρχής γενομένης από τα κομμωτήρια, τα μικρά συνοικιακά καταστήματα, τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τα βιβλιοπωλεία.
Όμως, οι επιχειρήσεις πρέπει να ακολουθήσουν αυστηρούς περιορισμούς για την ασφάλεια και τη λειτουργία τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για παράδειγμα, στα κομμωτήρια το προσωπικό πρέπει να φοράει προστατευτικό εξοπλισμό, το αντισηπτικό χεριών να είναι διαθέσιμο και οι πελάτες μπορούν να προσέρχονται μόνο έπειτα από ραντεβού.
Η χρήση μάσκας είναι τώρα υποχρεωτική σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τους παραβάτες να αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους έως 350 ευρώ. Οι αρχές συστήνουν την τηλεργασία όπου είναι δυνατή και οι συναθροίσεις περιορίζονται στους 10 ανθρώπους.
«Πρέπει να εργαστούμε για να φάμε»
«Σε επίπεδο οικονομικής κατάστασης, είναι πολύ δύσκολα» λέει η 33χρονη Μπρούνα Πεγκάδο, κομμώτρια που εργάζεται στο κατάστημα της Καλντέιρα. «Η ανάκαμψη θα είναι αργή, διότι με αυτούς τους κανόνες δεν θα επιστρέψουν από την αρχή όλοι οι πελάτες».
Ίδιο και το κλίμα για τον Μάριο Ασουνσάο, διευθυντή μιας αντιπροσωπείας αυτοκινήτων. «Βρισκόμαστε εδώ για τους πελάτες που θέλουν να έρθουν, όμως δεν αναμένουμε να δούμε και πολύ κόσμο» σημειώνει.
«Προς το παρόν δεν έχει έρθει κανένας πελάτης» λέει, επίσης, η Μαρία Ζοάο, υπάλληλος σε μπουτίκ γυναικείων ρούχων.
«Οι πελάτες θα έρχονται με το σταγονόμετρο» εκτιμά η πωλήτρια. «Δεν ξέρω καν εάν οι πελάτισσες θα μπορούν να δοκιμάσουν τα ρούχα!».
Η Πορτογαλία καταγράφει μέχρι σήμερα 25.525 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 1.063 θανάτους.
Εάν συνεχιστεί η επιβράδυνση της διασποράς του ιού, τα μεγαλύτερα καταστήματα, τα εστιατόρια, τα μουσεία και οι καφετέριες θα επαναλειτουργήσουν στις 18 Μαΐου, με περιορισμένες δυνατότητες.
Η επιδημία αναμένεται να αφήσει βαθιά τραύματα στην οικονομία της χώρας, που βασίζεται σε μεγάλο μέρος στον τουρισμό, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει πως το ΑΕΠ της Πορτογαλίας θα συσταλεί κατά 8% φέτος.
Περίπου ένας στους πέντε εργαζόμενους στη χώρα απολύθηκε μετά την έναρξη της πανδημίας, με την ανεργία να ανέρχεται στο 6,4%, με 380.832 ανθρώπους εκτός της αγοράς εργασίας. Μόλις 10.000 λιγότεροι από την κορύφωση που είχε γνωρίσει κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.
«Η ανάκαμψη θα είναι περίπλοκη. Είτε θα βοηθήσει το κράτος, ειδάλλως δεν ξέρω πως θα είμαστε» λέει η Αντζελίνα Κορέια, 58 ετών, καθώς καθαρίζει το κατάστημα ρούχων της, προτού το ξανανοίξει.
«Πρέπει να εργαστούμε για να φάμε».
Πηγή: Reuters/AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ