Αυτό οδήγησε στην αναβολή ή την ακύρωση χιλιάδων ραντεβού για εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις σε όλη τη χώρα.
Πολλοί ασθενείς πήγαν παρ’ όλ’ αυτά σε νοσοκομεία και κέντρα δημόσιας υγείας με την ελπίδα να εξεταστούν παρά την απεργία. Ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών έχει διασφαλιστεί στα επείγοντα, στις μονάδες εντατικής θεραπείας και στα κέντρα ακτινοθεραπείας.
Σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Ιατρών (FNAM), η οποία κήρυξε την απεργιακή κινητοποίηση, «περίπου το 90%» των 26.000 γιατρών στον δημόσιο τομέα συμμετείχαν σήμερα στην απεργία.
Την εκτίμηση αυτή αμφισβήτησε το υπουργείο Υγείας, το οποίο πάντως δεν έδωσε στη δημοσιότητα τη δική του εκτίμηση για το ποσοστό συμμετοχής.
Αναμφίβολα λόγω της απουσίας της άλλης μεγάλης συνδικαλιστικής οργάνωσης των γιατρών της Πορτογαλίας, του Ανεξάρτητου Συνδικάτου των Γιατρών (SIM), η συμμετοχή στην κινητοποίηση υποχώρησε σε σύγκριση με την προηγούμενη εθνική απεργία που είχε κηρυχθεί στον κλάδο, τον Ιούλιο του 2012, όταν είχε κινητοποιηθεί το 95% των γιατρών σύμφωνα με τους διοργανωτές.
Στο νοσοκομείο Σάντα Μαρία της Λισαβόνας, το μεγαλύτερο της χώρας, η συνολική συμμετοχή στην απεργία ανήλθε σε 32%, ένα ποσοστό πάντως που ανεβαίνει στο 68% μεταξύ των αναισθησιολόγων, γεγονός που παραλύει τα χειρουργεία. Στο Πόρτο, στο νοσοκομείο Σάντο Αντόνιο, το 52% των ιατρών απήργησαν και αναβλήθηκαν 140 από τις 170 χειρουργικές επεμβάσεις που ήταν προγραμματισμένες.
Η FNAM προκήρυξε την απεργιακή κινητοποίηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές των δημοσίων δαπανών στον τομέα της υγείας, τις ελλείψεις προσωπικού, υλικού και αναλωσίμων στα νοσοκομεία και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των γιατρών.
Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα ο υπουργός Υγείας Πάουλου Μασέντου ανακοίνωσε ότι θα χορηγηθεί στα δημόσια νοσοκομεία ένα ποσό ύψους 300 εκατ. ευρώ, κάνοντας μια ανακοίνωση την οποία χαρακτήρισε «μια πρώτη νίκη» η πρόεδρος της FNAM, η Μαρία Μερλίντε Μαντουρέιρα.
Πολλές εκατοντάδες γιατροί με τις λευκές τους μπλούζες, καθώς και ασθενείς, συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά στο υπουργείο Υγείας στη Λισαβόνα για διαδηλώσουν εναντίον της «κατεδάφισης» του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που είχε αποτελέσει μια κατάκτηση μετά την Επανάσταση των Γαριφάλων, το 1979.
Από το 2011 έχουν διπλασιαστεί οι χρεώσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Κάθε επίσκεψη στα επείγοντα κοστίζει πλέον 20 ευρώ και σε ένα κέντρο υγείας 5 ευρώ. Ο χρόνος αναμονής για μια χειρουργική επέμβαση είναι πλέον πολλοί μήνες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Πορτογαλία κόβει μισθούς δημοσίων υπαλλήλων για να καλύψει την τρύπα του προϋπολογισμού
Σαρρής: Ο Σάντος ήθελε να φύγει κατευθείαν για Πορτογαλία!
Στην Πορτογαλία ο Α. Σαμαράς – Θα δει και τον Σόιμπλε
Ισοπεδωτική Γερμανία! Ο Μίλερ… διέλυσε την Πορτογαλία