Site icon NewsIT
20:18 | 31.03.23

Πορτογαλία: Το κοινοβούλιο ψηφίζει και πάλι νόμο υπέρ της ευθανασίας

Πορτογαλία
Newsit Newsroom

Το κοινοβούλιο στην Πορτογαλία ψήφισε και πάλι έναν νόμο υπέρ της  αποποινικοποίησης της ευθανασίας, ο οποίος επαναδιατυπώθηκε μετά την ανάκλησή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο και πλέον θα υποβληθεί στην αξιολόγηση του συντηρητικού προέδρου Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Το νομοσχέδιο που προσέκρουε έως τώρα στις επιφυλάξεις του προέδρου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην Πορτογαλία, εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο για τέταρτη φορά σε τρία χρόνια, χάρη στις ψήφους της σοσιαλιστικής πλειοψηφίας.

Το νομοσχέδιο θα υποβληθεί στον αρχηγό του κράτους, ένθερμο καθολικό και πρώην καθηγητή Νομικής. Ο Σόοουζα θα μπορεί, είτε να το δημοσιεύσει είτε να το θέσει εκ νέου προς εξέταση από το Συνταγματικό Δικαστήριου προκειμένου αυτό να επαληθεύσει τη συμμόρφωσή του με το Σύνταγμα της χώρας, είτε να ασκήσει το βέτο του, όπως είχε κάνει ήδη κατά το παρελθόν.

Η νέα εκδοχή του νόμου εισάγει μια καινοτομία για να απαντηθούν τα ερωτήματα που τέθηκαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Η ευθανασία δεν επιτρέπεται παρά μόνο στις περιπτώσεις όπου “η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι αδύνατη λόγω της φυσικής ανικανότητας του ασθενή”, αναφέρει το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε σήμερα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε ο αρχηγός του κράτους, είχε απορρίψει για δεύτερη φορά τον Ιανουάριο προηγούμενο σχέδιο νόμου, επισημαίνοντας την “απαράδεκτη ανακρίβεια” στη σύνταξή του και στέλνοντάς το εκ νέου στο Κοινοβούλιο.

Οι δικαστές είχαν αποφανθεί συγκεκριμένα ότι το νομοσχέδιο δεν διευκρίνιζε με σαφήνεια τα “δεινά μεγάλης έντασης” που μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο σε έναν “ιατρικά υποβοηθούμενο θάνατο”.

Ο νομοθέτης “δοκιμάστηκε όπως ποτέ πριν… πρόκειται για τον νόμο που έχει ελεγχθεί τις περισσότερες φορές απ’ όσο θυμάμαι”, δήλωσε η σοσιαλίστρια βουλευτής Ιζαμπέλ Μορέιρα, μια από τις δυνατότερες φωνές υπέρ της αποποινικοποίησης της ευθανασίας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον των βουλευτών.

Η ένωση καθολικών γιατρών εξέφρασε από την πλευρά του, τη “σθεναρή αντίθεσή” του στον νόμο αυτό εκτιμώντας ότι “η υποβοηθούμενη ιατρικά ευθανασία και η αυτοκτονία… δεν είναι ιατρικές πράξεις”, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

Μετά το Βέλγιο και την Ολλανδία, πέντε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η γειτονική Ισπανία, έχουν νομιμοποιήσει έως σήμερα την ευθανασία.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version