Site icon NewsIT

Πώς ερμηνεύεται το “όχι” των Δανών στο δημοψήφισμα για ενίσχυση συνεργασίας με ΕΕ

05.12.2015 | 08:08
ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ REUTERS

Το "όχι" των Δανών στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας της χώρας τους σε θέματα αστυνομίας και ασφάλειας καταδεικνύει την ύπαρξη ενός διευρυνόμενου χάσματος στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανάμεσα στον πληθυσμό και τις ελίτ, εκτιμούν σήμερα ο Τύπος και οι πολιτικοί της Δανίας.

Η κρίση της υποδοχής μεταναστών έρριξε το βάρος της στην ψηφοφορία, μετατρέποντάς την σε δημοψήφισμα για τις σχέσεις της χώρας με τις Βρυξέλλες.
Το στρατόπεδο του “ναι”, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, υποστήριζε τον τερματισμό των δανικών εξαιρέσεων όσον αφορά τη δικαστική συνεργασία και τις εσωτερικές υποθέσεις, επικαλούμενο την ανάγκη για έναν διεθνή συντονισμό στη μάχη εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος.
Όμως το “όχι” ήταν αυτό που κέρδισε χθες με 53,1% των ψήφων, καταφέροντας “μια γροθιά στο στομάχι των ελίτ”, σύμφωνα με την ταμπλόιντ BT.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πλειονότητα των ψηφοφόρων ήταν “μάλλον αδιάφορη” ενώ ο Τύπος και οι περισσότεροι βουλευτές ήταν υπέρ του “ναι”.
“Η ψηφοφορία της Πέμπτης επιβεβαίωσε τη φήμη της Δανίας ότι έχει έναν από τους πιο ευρωσκεπτικιστικούς πληθυσμούς της ΕΕ”, επέμεινε ο διευθυντής της Όλαφ Σκόνινγκ Άντερσεν.

Για τη δεξιά εφημερίδα Jyllands-Posten, η επιτυχία του “όχι” οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καλή εκστρατεία που διεξήχθη από τον κύριο υποστηρικτή του, το Κόμμα του Λαού της Δανίας (DF), έναν ευρωσεκπτικιστικό σχηματισμό που τάσσεται κατά των μεταναστών.
“Μολονότι το κόμμα αυτό είναι το μεγαλύτερο της δεξιάς παράταξης, εξακολουθεί να εμφανίζεται ως αντίθετο στις ελίτ και αντλεί απ’ αυτό τεράστιο εκλογικό κέρδος”, διευκρίνισε.

Μιλώντας για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι μεταξύ των Δανών υπάρχει “σημαντικός σκεπτικισμός αναφορικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο”.
“Πρέπει να επιστρέψουμε στην κοινή λογικη. Οι περισσότεροι βλέπουν πράγματι ότι η κοινή αγορά είναι μια καλή ιδέα”, όμως ο ευρωπαϊκός συνασπισμός “έχει ανάγκη από μια καλύτερη ισορροπία”, πρόσθεσε.
Το χθεσινό δημοψήφισμα ήταν το όγδοο που πραγματοποιήθηκε για ευρωπαϊκά ζητήματα μεταξύ των δανων ψηφοφόρων, έπειτα από εκείνο του 1972 για την ένταξη της Δανίας στην ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version