Κόσμος

Πώς ήταν η εφηβεία στην Εποχή των Παγετώνων – Τι μαρτυρά ο σκελετός του Romito 2

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία έρευνας, σύμφωνα με τα οποία οι έφηβοι πριν από 25.000 χρόνια περνούσαν παρόμοια στάδια εφηβείας με τους σημερινούς.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Human Evolution», εντοπίστηκαν στάδια της εφηβείας στα οστά 13 ανθρώπων ηλικίας 10-20 ετών του Πλειστόκαινου.

Οι ερευνητές από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Μονακό και της Ιταλίας και με επικεφαλής την παλαιοανθρωπολόγο Έιπριλ Νόουελ του Πανεπιστημίου της Βικτόρια στον Καναδά, βρήκαν στα οστά συγκεκριμένους δείκτες που τους επέτρεψαν να αξιολογήσουν την πρόοδο της εφηβείας. Με τη βοήθεια τεχνικής που ανέπτυξε η Μέρι Λιούις από το Πανεπιστήμιο του Reading, η ερευνητική ομάδα εντόπισε μεταξύ άλλων έμμηνο ρύση και αλλαγή του τόνου της φωνής.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, τα περισσότερα άτομα του δείγματος της μελέτης μπήκαν στην εφηβεία στα 13,5 χρόνια και έφτασαν στην πλήρη ενηλικίωση μεταξύ 17 και 22 ετών. Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι οι έφηβοι της Εποχής των Παγετώνων μπήκαν στην εφηβεία σε παρόμοια χρονική στιγμή με τους έφηβους στις σύγχρονες, πλούσιες χώρες.

Ένας από τους 13 σκελετούς που εξετάστηκαν ήταν ο «Romito 2», ένας 16χρονος έφηβος που ζούσε πριν από 11.000 χρόνια στη νότια Ιταλία και ήταν το πρώτο γνωστό άτομο με μία μορφή νανισμού. Δεδομένου ότι βρισκόταν στα μέσα της εφηβείας, η φωνή του θα ήταν πιο βαθιά όπως ενός ενήλικου άνδρα και θα μπορούσε να γίνει πατέρας, ωστόσο λόγω του μικρού του ύψους, η εμφάνισή του θα ήταν πιο κοντά σε εκείνη ενός παιδιού.

Αναπαράσταση του Romito 2. Illustration: Olivier Graveleau
Αναπαράσταση του Romito 2. Illustration: Olivier Graveleau

Η έρευνα συνεχίζεται έχοντας στο επίκεντρο τώρα τη ζωή των εφήβων της Εποχής των Παγετώνων και τους κοινωνικούς τους ρόλους.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεκινά ξανά ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα – Περισσότερα από 590.000 παιδιά θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του μήνα
Η ανθρωπιστική και υγειονομική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει ακόμη καταστροφική παρά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε με το Ισραήλ
Παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας περιμένουν να εμβολιαστούν για την πολιομυελίτιδα
Η στιγμή της απελευθέρωσης του έκτου ομήρου μετά από 10 χρόνια στα χέρια της Χαμάς - Βεδουίνος με ιστορικό ψυχικής νόσου που «αγαπά τη Γάζα»
«Είναι ένας φιλειρηνικός άνθρωπος που ήθελε να φτάσει στη Γάζα, αγαπάει τη Γάζα, δεν πήγε εκεί επιθετικά», δήλωσε ο πατέρας του
Η στιγμή της απελευθέρωσης του Hisham al-Sayed, συνοδεία μέλους του Ερυθρού Σταυρού