- Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και ΕΚΤ ετοιμάζουν σχέδιο για τις κινήσεις λογαριασμών - Όλα ανοιχτά για μικρό όριο αναλήψεων και “πάγωμα” μεταφοράς κεφαλαίων - Αγώνας δρόμου για να ανοίξουν και τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα - Άγνωστο πότε θα μπορούν οι καταθέτες να “σηκώσουν” τα κεφάλαια που θέλουν - Άγνωστο και το “κούρεμα” για τα ποσά άνω των 100.000 ευρώ - Εγγυημένες μόνο οι πρώτες 100.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο
Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή της Κύπρου ήδη από τα πρώτα λεπτά μετά την απόφαση του Eurogroup στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και τεχνοκράτες της ΕΚΤ επεξεργάζονται το σχέδιο της επόμενης ημέρας για την κυπριακή Οικονομία.
Πρώτος στόχος το άνοιγμα των τραπεζών και η κατά το δυνατόν ομαλότερη λειτουργία τους. Αυτή την ώρα δύο είναι τα δεδομένα.
Αύριο θα επιχειρηθεί να ανοίξουν όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών και για να συμβεί αυτό πρέπει να μπουν όροι ώστε να αποφευχθεί ο πανικός. Έτσι θα μπει και πλαφόν αναλήψεων, ενώ θα υπάρξουν περιορισμοί, αν όχι πάγωμα, της μεταφοράς κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Σωκράτη Χάσικο θα υπάρξουν δυσκολίες τις πρώτες μέρες αλλά η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.
Κύριο μέλημα είναι η αποφυγή μεγάλης εκροής κεφαλαίων προς το εξωτερικό, ειδικά σε μια περίοδο που τίθεται θέμα κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας των τραπεζών.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY
Τα πάντα είναι ανοιχτά
Για όλες τις καταθέσεις ως 100.000 , τόσο εκείνες που ήταν ως σήμερα στη Λαϊκή και μεταφέρονται στην Κύπρου, όσο και για εκείνες της τραπέζης Κύπρου, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, τα ποσά ως 100.000 ευρώ δεν κουρεύονται.
Παράλληλα το ποσό των 100.000 ευρώ υπολογίζεται ανά φυσικό πρόσωπο. Δηλαδή εάν ένα ζευγάρι έχει λογαριασμούς στην τράπεζα υπολογίζεται ποσό από 100.000 ανά άτομο.
Ταυτόχρονα στην περίπτωση που ένα πρόσωπο έχει κατάθεση 200.000 ευρώ, τότε μένει αλώβητο το ποσό μέχρι τις 100.000 και επέρχεται κούρεμα στο υπόλοιπο ποσό.
Μέχρι εδώ τα πράγματα είναι “απλά”, από ‘δω και πέρα όμως ξεκινούν τα μεγάλα ερωτήματα.
Το βασικό είναι ποιο θα είναι τελικά το ποσό του κουρέματος για τα ποσά άνω των 100.000. Παράλληλα παραμένει άγνωστο πότε θα γίνει αυτό το κούρεμα, αλλά και το πότε θα είναι διαθέσιμο το υπόλοιπο ποσό μετά το κούρεμα στους καταθέτες.
Με άλλα λόγια, εάν αύριο ανοίξουν οι τράπεζες θα μπορούν οι καταθέτες (έστω πως έχει επέλθει και το κούρεμα) να κάνουν ανάληψη του ποσού τους.
Θα συνεχίσει να υπάρχει πλαφόν αναλήψεων;
Θα υπάρξει πλαφόν μεταφοράς ποσού;
Είναι χιλιάδες εκείνοι που έχουν ουσιαστικά δεσμευμένα τα χρήματά τους αυτή τη στιγμή στις κυπριακές τράπεζες και δεν γνωρίζουν πότε θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην περιουσία τους.
Δεν είναι όμως τα μόνα ερωτήματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το κλείσιμο της Λαϊκής θα εξοικονομηθούν για την Κύπρο 4,2 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο 1,6 δισ. ευρώ που υπολείπεται ως τα 5,8 δισ. που απαιτούνται θα προκύψει από το “κούρεμα” των καταθέσεων στην τράπεζα Κύπρου.
Τα “νούμερα” ωστόσο λένε κάποιοι δεν βγαίνουν. Επίσης το ποσό των 9,2 δισεκατομμυρίων, που οφείλει η Λαϊκή Τράπεζα στον ELA μεταφέρεται στην Τράπεζα Κύπρου και έτσι η τράπεζα αποκτά μεγαλύτερο πρόβλημα. Ως χρέος μπορεί προσωρινά να παγώνει, μπορεί η ΕΚΤ να λέει ότι θα διασφαλίσει τη ρευστότητα της τράπεζας, όμως πολλοί βάζουν μεγάλα ερωτηματικά για το μέλλον και για την ανάγκη ενός νέου κουρέματος.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY
Διαβάστε επίσης: