Η βρετανική κυβέρνηση κατέβαλε 33 εκατομμύρια λίρες στη Eurotunnel προκειμένου να διασφαλίσει τη ροή ζωτικής σημασίας αγαθών στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία!
Η Βρετανία κατέβαλε 33 εκατομμύρια λίρες προκειμένου να διευθετήσει μια απαίτηση της Eurotunnel που διαχειρίζεται τη Σήραγγα της Μάγχης (Channel Tunnel) η οποία συνδέει τη Βρετανία με τη Γαλλία μετά την προσφυγή της εταιρίας στη δικαιοσύνη σχετικά με τη διαδικασία απονομής συμβολαίων στα πορθμεία (ferry) στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Η Eurotunnel προσέφυγε στα δικαστήρια μετά τη σύναψη από το υπουργείο Μεταφορών συμβολαίων με εταιρίες φέρι τον Δεκέμβριο προκειμένου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) και άλλων κρίσιμων εισαγωγών στην περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία.
Μία από τις εταιρίες, η οποία συνήψε συμβόλαιο με την κυβέρνηση ήταν η Seaborne Freight, μια απόφαση που προκάλεσε επικρίσεις καθώς η εταιρία δεν έχει κανένα πλοίο με αποτέλεσμα η συμφωνία να τερματιστεί τον περασμένο μήνα.
Η ανακοίνωση για την Eurotunnel και το Brexit
Σε ανακοίνωσή της η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Eurotunnel, η οποία ανήκει στην εταιρία συμμετοχών Getlingk, προκειμένου να διευθετήσει την υπόθεση και να διασφαλίσει ότι θα εξακολουθήσει η μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων μέσω της σήραγγας και μετά το Brexit.
[read4more]
«Η συμφωνία με τη Eurotunnel διασφαλίζει την επιπρόσθετη ικανότητα φορτίου για την κυβέρνηση, βοηθώντας να εξασφαλιστεί πως το NHS θα έχει τα απαραίτητα φάρμακα στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Κρις Γκρέιλινγκ.
«Αυτό που είναι απογοητευτικό είναι πως η Eurotunnel επέλεξε να προσφύγει στα δικαστήρια για υπάρχοντα συμβόλαια προκειμένου να διασφαλίσει τον ομαλό εφοδιασμό σε ζωτικής σημασίας φάρμακα. Είμαι ικανοποιημένος που η συμφωνία θα διασφαλίσει πως το Channel Tunnel είναι έτοιμο για έναν μετα-Brexit κόσμο».
Τα 2018 η Eurotunnel μετέφερε 21 εκατομμύρια επιβάτες, 17 εκατομμύρια φορτηγά, 2,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα και διακίνησε το 26% του εμπορίου της Βρετανίας με την ΕΕ, και υπάρχουν φόβοι πως ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα προκαλέσει προβλήματα στον εφοδιασμό και στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
«Η Eurotunnel κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό… που διασφαλίζει ότι το Channel Tunnel παραμένει η προτιμώμενη οδός για τη μεταφορά ζωτικής σημασίας αγαθών ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε σε δήλωσή της η Eurotunnel.
«Η συμφωνία παρέχει τη δυνατότητα για ανάπτυξη των υποδομών, για μέτρα ασφαλείας και συνοριακά μέτρα που θα διασφαλίσουν τη ροή οχημάτων που μεταφέρουν επείγοντα και ζωτικής σημασίας αγαθά, και ως εκ τούτου διασφαλίζει τη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων που είναι απαραίτητες τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τους καταναλωτές», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Eurotunnel.