Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

«Ποτάμι» το αίμα στη Λιβύη: 653 οι νεκροί στη μάχη για την κατάληψη της Τρίπολης

«Ποτάμι» το αίμα στη Λιβύη: 653 οι νεκροί στη μάχη για την κατάληψη της Τρίπολης
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Η πτώση του καθεστώτος Καντάφι δεν έφερε μια καλύτερη μέρα στη Λιβύη. Η διαμάχη για την εξουσία βυθίζουν τη χώρα στο χάος και το θάνατο. Τα στοιχεία μόνο σοκ προκαλούν.

Από την ημέρα που ξεκίνησε η επιχείρηση του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ για την κατάληψη της εξουσίας και την πτώση της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (την οποία στηρίζει ο ΟΗΕ), έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 653 άνθρωποι και άλλοι 3.547 έχουν τραυματιστεί.

Τα σοκαριστικά στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χθες Κυριακή.

Προηγούμενος απολογισμός που είχε δημοσιοποιηθεί έκανε λόγο για 607 νεκρούς και άλλους 3.261 τραυματίες στις εχθροπραξίες, που εκτυλίσσονται κυρίως σε νότια προάστια της πρωτεύουσας της Λιβύης. Ο στρατός του Χάφταρ θέλει να καταλάβει την έδρα της κυβέρνησης στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στους νεκρούς και τους τραυματίες της περασμένης εβδομάδας συγκαταλέγονταν «τρεις εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας» της Λιβύης.

«Ο απολογισμός της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην πρωτεύουσα της Λιβύης είναι 653 νεκροί, ανάμεσά τους 41 άμαχοι, και (άλλοι) 3.547 τραυματίες, ανάμεσά τους 126 άμαχοι», ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Την 4η Απριλίου, οι δυνάμεις του Χάφταρ εξαπέλυσαν έφοδο με στόχο να αποσπάσουν τον έλεγχο της Τρίπολης, της έδρας της κυβέρνησης, που υποστηρίζεται από διάφορες παραστρατιωτικές ομάδες. Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός κατέλαβε μια σειρά οικισμών κοντά στην πρωτεύουσα και το — εκτός λειτουργίας — διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, περίπου τριάντα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Αλλά δεν μπόρεσε να διαπεράσει τις αμυντικές θέσεις των παραστρατιωτικών. Οι δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ εξαπέλυσαν κατόπιν αντεπίθεση, που βάφτισαν «ηφαίστειο της οργής».

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος και τις συγκρούσεις για την εξουσία ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες που προσπαθούν να επιβάλουν η καθεμιά τον δικό της νόμο μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, όταν ξέσπασε εξέγερση που υποστηρίχθηκε με μια στρατιωτική επέμβαση χωρών-μελών του NATO.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις