Κόσμος

ΠΟΥ για μετάλλαξη Όμικρον: Θα «χτυπήσει» χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι εδώ και προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν κρύβει τους φόβους του πως το νέο στέλεχος του κορονοϊού θα προκαλέσει προβλήματα κυρίως σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε νέες συστάσεις του για τη μετάλλαξη Όμικρον προειδοποιεί ότι μπορεί να επηρεαστούν χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, γι’ αυτό και καλεί τα κράτη να πάρουν μέτρα και κυρίως να… πατήσουν γκάζι στην εμβολιαστική κάλυψη.

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις» σε κάποιες περιοχές, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, στις τεχνικές της συμβουλές προς τα 194 μέλη της, τα κάλεσε να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

«Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.

Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που να συνδέονται με το στέλεχος Όμικρον, αν και χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να εκτιμηθεί η ικανότητά του να διαφεύγει της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια και οι προηγούμενες μολύνσεις, σημείωσε ο ΠΟΥ.

«Η αύξηση των κρουσμάτων, ανεξαρτήτως της σοβαρότητάς τους, ενδέχεται να αυξήσει την πίεση στα συστήματα υγείας και ίσως οδηγήσει σε αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Οι επιπτώσεις στους ευάλωτους πληθυσμούς θα είναι σημαντική, κυρίως σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», τόνισε ο οργανισμός.

Ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για πρώτη φορά για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού στις 24 Νοεμβρίου από τις αρχές της Νότιας Αφρικής, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων της covid-19 έχει αυξηθεί ραγδαία.

Έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, με κρούσματα να έχουν εντοπιστεί στην Αυστραλία, το Βέλγιο, την Μποτσουάνα, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νότια Αφρική, την Πορτογαλία και τον Καναδά.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Ισραήλ, η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σε όλους τους αλλοδαπούς, ενώ και άλλες χώρες έχουν ανακοινώσει την αναστολή των ταξιδιών από και προς χώρες του νότιου τμήματος της Αφρικής.

Στις πιο πρόσφατες οδηγίες του ο ΠΟΥ επανέλαβε ότι οι χώρες θα πρέπει να χρησιμοποιούν μια προσέγγιση «βάσει κινδύνου για να προσαρμόζουν τα μέτρα τους που αφορούν τα διεθνή ταξίδια εγκαίρως».

«Η παρουσία πολλών μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα (…) υπονοεί ότι το Όμικρον είναι πολύ πιθανό να διαφεύγει της χυμικής ανοσίας (αντισώματα). Ωστόσο είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί κατά πόσο διαφεύγει της κυτταρικής ανοσίας», σημείωσε ο ΠΟΥ, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

«Κρούσματα covid-19 και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό», κατέληξε.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα