Site icon NewsIT

ΠΟΥ – κορονοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα μείωσε στο 40% την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

24.11.2021 | 20:25
ΠΟΥ – κορονοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα μείωσε στο 40% την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Στο 40% την αποτελεσματικότητα των εμβολίων όσον αφορά τη μετάδοση του νέου κορονοϊού μείωσε η μετάλλαξη Δέλτα, επισήμανε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα και να τηρούν τα μέτρα.

«Τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά δεν εμποδίζουν πλήρως τη μετάδοση της Covid-19», εξήγησε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στην τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα τα εμβόλια μείωναν τη μετάδοση στο 60%, με τη Δέλτα το ποσοστό αυτό έπεσε στο 40%», υπογράμμισε.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανέφερε ότι η Ευρώπη βρίσκεται πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας της Covid-19 εν μέσω μιας «ψευδούς αίσθησης ασφάλειας» που προσφέρουν τα εμβόλια. «Σε πολλές χώρες και κοινότητες, ανησυχούμε για την ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ότι τα εμβόλια τελείωσαν την πανδημία και ότι οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να λαμβάνουν άλλες προφυλάξεις», πρόσθεσε ήταν τα λόγια του.

Ο κορονοϊός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται καθώς οι κοινωνίες επιστρέφουν στην κινητικότητα και τις επαφές της προπανδημικής περιόδου πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων επισημαίνουν αξιωματούχοι του ΠΟΥ.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Γκεμπρεγέσους ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα, πάνω από το 60% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων από την Covid-19 παγκοσμίως καταγράφηκαν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι αξιωματουχοι του ΠΟΥ ο εμβολιασμός, η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι τα κλειδιά για να σταματήσει η μετάδοση του κορονοϊού.

«Βρισκόμαστε πίσω στα προπανδημικά επίπεδα όσον αφορά τις κοινωνικές συναναστροφές (στην Ευρώπη)… ακόμη και εν μέσω της πολύ ισχυρής αύξησης των κρουσμάτων» και ενώ σε ορισμένες χώρες τα υγειονομικά συστήματα δέχονται ισχυρή πίεση. Και η πραγματικότητα είναι ότι ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται εντατικά σε αυτό το περιβάλλον», είπε ο διευθυντής επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν.

Από την πλευρά της επιδημιολόγος Μαρία βαν Κέρκοβ ανέφερε ότι είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα κατά την περίοδο των διακοπών, τονίζοντας: «Τα κοινωνικά μέτρα δεν σημαίνουν λοκντάουν».

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version