Τραγική είναι η κατάσταση στη Βόρεια Γάζα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Έρευνα για εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ ζητά ο ΟΗΕ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε σήμερα ότι στη βόρεια Γάζα δεν έμεινε κανένα λειτουργικό νοσοκομείο λόγω έλλειψης καυσίμων, προσωπικού και προμηθειών.
Μόλις 9 από τις 36 δομές υγείας είναι μερικώς λειτουργικές σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Όλες αυτές οι μονάδες βρίσκονται στο νότιο τμήμα του θύλακα.
«Αυτή τη στιγμή δεν έχουν απομείνει λειτουργικά νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γάζα, σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ιερουσαλήμ.
«Το (νοσοκομείο) Αλ-Αχλί ήταν το τελευταίο αλλά τώρα είναι λειτουργικό στον ελάχιστο βαθμό: συνεχίζουν εκεί να νοσηλεύονται άνθρωποι αλλά το νοσοκομείο δεν δέχεται νέους ασθενείς».
Περιγράφοντας το ως «σκελετό νοσοκομείου», ο Πεέπερκορν δήλωσε ότι το Αλ-Αχλί θυμίζει κέντρο περίθαλψης που προσφέρει πολύ περιορισμένη φροντίδα. Περίπου 10 μέλη του προσωπικού, όλοι ειδικευόμενοι γιατροί και νοσηλευτές, συνεχίζουν να προσφέρουν βασικές πρώτες βοήθειες, διαχείριση πόνου και φροντίδα τραυμάτων με ελάχιστους πόρους, δήλωσε.
«Μέχρι πριν από δύο ημέρες, ήταν το μοναδικό νοσοκομείο όπου οι τραυματίες θα μπορούσαν να υποβληθούν σε εγχείρηση στη βόρεια Γάζα και που ήταν υπερπλήρες με ασθενείς που χρειάζονταν επείγουσα φροντίδα», δήλωσε.
«Δεν υπάρχουν πλέον χειρουργικές αίθουσες σε λειτουργία λόγω της έλλειψης καυσίμων, ρεύματος, ιατρικών προμηθειών και υγειονομικών εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων χειρουργών και άλλων ειδικών».
Οι σοροί των θυμάτων από τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις κείτονταν παραταγμένες στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου διότι δεν ήταν δυνατόν να προσφερθεί στους νεκρούς μια ασφαλής και αξιοπρεπής ταφή, δήλωσε.
Εκτός από το νοσοκομείο Αλ-Αχλί, στη βόρεια Γάζα υπήρχαν μόνο τρεις ακόμα δομές υγείας με ελάχιστο επίπεδο λειτουργίας: τα νοσοκομεία Αλ Σίφα, Αλ Άουντα και Αλ Σάχαμπα, που σύμφωνα με τον Πεέπερκορν προσφέρουν καταφύγιο σε χιλιάδες εκτοπισμένους.
Κάποιοι ασθενείς στο Αλ Αχλί περιμένουν να χειρουργηθούν εδώ και εβδομάδες ή εάν έχουν ήδη εγχειριστεί διατρέχουν τον κίνδυνο μετεγχειρητικής μόλυνσης λόγω της έλλειψης αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων, πρόσθεσε ο ίδιος.
«Όλοι αυτοί οι ασθενείς δεν μπορούν να κινηθούν και πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως προκειμένου να έχουν μια ελπίδα να επιβιώσουν», είπε ο Πεέπερκορν, επαναλαμβάνοντας την έκκληση του ΠΟΥ για ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός.
«Αυτό χρειάζεται τώρα για να ενισχυθούν και να αναπληρωθούν τα αποθέματα στις εναπομείνασες δομές υγείας, να παρασχεθούν ιατρικές υπηρεσίες τις οποίες χρειάζονται χιλιάδες τραυματίες και αυτοί που έχουν ανάγκη από άλλου είδους βασική φροντίδα και πάνω από όλα για να σταματήσει η αιματοχυσία και ο θάνατος».
Έρευνα για εγκλήματα πολέμου ζητά ο ΟΗΕ
Την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζητεί την έναρξη έρευνας από το Ισραήλ για «πιθανή διάπραξη εγκλήματος πολέμου» από τις ένοπλες δυνάμεις του στη Γάζα.
Σε ανακοίνωση που φέρει χθεσινή ημερομηνία, αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ λέει πως έλαβε “ανησυχητικές πληροφορίες” σχετικά με τον θάνατο «11 Παλαιστινίων μη ένοπλων ανδρών» στην πόλη της Γάζας.
Πέθαναν προχθές, Τρίτη, το βράδυ κατά την επέμβαση του ισραηλινού στρατού σε ένα κτίριο κατοικιών της πόλης όπου στεγάζονταν πολλές οικογένειες.
Σκότωσαν άνδρες μπροστά στις γυναίκες και τα παιδιά τους
Οι Ισραηλινοί στρατιώτες «ξεχώρισαν τους άνδρες από τις γυναίκες και τα παιδιά, στη συνέχεια πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον 11 άνδρες (…) μπροστά στα μάτια μελών των οικογενειών τους», σύμφωνα με μαρτυρίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων EuroMed (EuroMed Human Rights Monitor).
Η υπηρεσία του ΟΗΕ επιβεβαίωσε τον θάνατο των 11 Παλαιστινίων, διευκρινίζει όμως πως «οι περιστάσεις των θανάτων είναι υπό επαλήθευση».
«Οι ισραηλινές αρχές οφείλουν αμέσως να διεξαγάγουν ανεξάρτητη, εις βάθος και αποτελεσματική έρευνα για τους ισχυρισμούς αυτούς», εκτιμά η οργάνωση. Δεν υπάρξει κάποιο σχόλιο από τις ισραηλινές αρχές.
Έπειτα από δύο και πλέον μήνες πολέμου στη Γάζα, η δράση του ισραηλινού στρατού επικρίνεται όλο και περισσότερα και οι διεθνείς πιέσεις για εκεχειρία πολλαπλασιάζονται.
Το περασμένο σαββατοκύριακο, ο θάνατος μιας μητέρας και της κόρης της, που σκοτώθηκαν από Ισραηλινό στρατιώτη στο προαύλιο της μοναδικής καθολικής εκκλησίας της Γάζας, και εκείνος τριών Ισραηλινών ομήρων που σκοτώθηκαν κατά λάθος παρότι κουνούσαν λευκή σημαία, προκάλεσε πολεμική.
Το Ισραήλ δηλώνει ανοικτό στην ιδέα μιας εκεχειρίας αλλά αποκλείει κάθε κατάπαυση του πυρός πριν από “την εξάλειψη” της Χαμάς, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Περίπου 20.000 άνθρωποι –στην πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι– έχουν πεθάνει στη Γάζα από την έναρξη της επίθεσης του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με τη Χαμάς.
Η επίθεση αυτή εξαπολύθηκε σε αντίποινα για τη χωρίς προηγούμενο επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που προκάλεσε περίπου 1.140 θανάτους στο ισραηλινό έδαφος. Κάπου 250 άνθρωποι συνελήφθησαν εξάλλου ως όμηροι, εκ των οποίων 129 εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, σύμφωνα με το Ισραήλ.