Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο Πούτιν είπε ότι όσοι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν από την έκρηξη θα τιμηθούν από το κράτος. Πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας , υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και καμία αύξηση της ραδιενέργειας.
“Στείλαμε επιτόπου ειδικούς και ελέγχουν την κατάσταση. Έχουν ληφθεί μέτρα για προληπτικούς λόγους, ώστε να μην συμβεί κάτι απροσδόκητο”, είπε.
Στις 10 Αυγούστου η ρωσική υπηρεσία ατομικής ενέργειας Rosatom ανέφερε ότι δύο ημέρες νωρίτερα σημειώθηκε έκρηξη σε μια βάση εκτόξευσης πυραύλων στην περιοχή του Αρχανγκέλσκ, στη βόρεια Ρωσία. Αμέσως μετά, το υπουργείο Άμυνας απέκλεισε την πιθανότητα μόλυνσης από ραδιενέργεια, κάνοντας λόγο για προβλήματα κατά τη διάρκειας της δοκιμής ενός “πυραυλοκινητήρα υγρών καυσίμων”.
Όμως, ο δήμος μιας πόλης που βρίσκεται κοντά στη βάση ανέφερε ότι καταγράφηκε αύξηση της ραδιενέργειας, για σύντομο χρονικό διάστημα. Η ανακοίνωση αυτή στη συνέχεια αποσύρθηκε.
Οι ρωσικές αρχές παραδέχτηκαν τις επόμενες ημέρες ότι το δυστύχημα συνδεόταν με τις δοκιμές “νέων οπλικών συστημάτων”.
Στις 15 Αυγούστου η αρχή πυρηνικής ασφάλειας της Νορβηγίας έκανε γνωστό ότι κατέγραψε απειροελάχιστες ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, τις ημέρες μετά το δυστύχημα, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι αυτό συνδεόταν με την έκρηξη.