Γλύκες και χαμόγελα είχε η συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – την τέταρτη σε διάστημα τριών μηνών – που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 6ης Συνόδου Κορυφής της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA), που διεξάγεται στην Αστάνα του Καζακστάν.
Ο Πούτιν δεν δίστασε να πει μάλιστα στον Ερντογάν πως η Τουρκία είναι η πιο αξιόπιστη οδός για την παράδοση αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
«Πουσάροντας» την πρόταση που διατύπωσε χθες η Μόσχα περί δημιουργίας ενός μεγάλου ενεργειακού κόμβου στην Τουρκία ανακατευθύνοντας προμήθειες που προορίζονταν για τους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική, ο Πούτιν επιχείρησε να «κλείσει το μάτι» στην Ευρώπη που δοκιμάζεται από τις υψηλές τιμές ενέργειας, λέγοντας:
«Ο κόμβος αυτός, τον οποίο θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μαζί φυσικά, θα είναι επίσης μια πλατφόρμα όχι μόνο για προμήθειες, αλλά επίσης για τον καθορισμό της τιμής, επειδή αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα – το ζήτημα της τιμολόγησης. Σήμερα οι τιμές αυτές βρίσκονται στα ύψη. Θα μπορούσαμε εύκολα να τις ρυθμίσουμε σε ένα φυσιολογικό αγοραίο επίπεδο, χωρίς οποιεσδήποτε πολιτικές προεκτάσεις».
Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, κατά τη συνάντησή του με τον Πούτιν στην Αστάνα υπεραμύνθηκε των οικονομικών σχέσεων της χώρας του με τη Μόσχα και υποσχέθηκε να συνεχίσει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για την εξαγωγή των δημητριακών και να μεταφέρουμε επίσης τα ρωσικά δημητριακά και λιπάσματα μέσω της Τουρκίας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες», τόνισε ο Ερντογάν κατά τη σύντομη δημόσια εμφάνισή του με τον Πούτιν.
«Μπορούμε να εργαστούμε για να καθορίσουμε μαζί ποιες θα είναι αυτές η χώρες (…) Είναι σημαντικό να επικεντρώσουμε στις φτωχές χώρες μάλλον παρά στις ανεπτυγμένες χώρες (…) Η Ρωσία και η Τουρκία θα αναστατώσουν σίγουρα ορισμένους, όμως οι αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι σίγουρα πιο χαρούμενες», επέμεινε πριν οι δύο πρόεδροι αποσυρθούν για να συνεχίσουν ιδιωτικά τη συζήτησή τους.
Ο Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του επειδή, όπως ισχυρίστηκε, η πλειονότητα των εξαγωγών ουκρανικών δημητριακών, που κατέστησαν δυνατές με τη διεθνή συμφωνία που σφραγίσθηκε στις 19 Ιουλίου με τον ΟΗΕ, τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Τουρκία, κατευθύνθηκαν προς ανεπτυγμένες χώρες.