Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για την παρουσία των ΗΠΑ επί 20 χρόνια στο Αφγανιστάν και την αποχώρησή της. Ο Πούτιν είπε χαρακτηριστικά πως η παρουσία των ΗΠΑ ήταν μια τραγωδία…
«Επί 20 χρόνια οι αμερικανοί στρατιώτες ήταν παρόντες στο έδαφος αυτό (στο Αφγανιστάν), 20 χρόνια που επιχειρούσαν να ‘εκπολιτίσουν’ τους ανθρώπους που ζουν εκεί, να φυτέψουν εκεί τις δικές τους προδιαγραφές και το δικό τους τρόπο ζωής», σχολίασε ο Πούτιν στη διάρκεια συνάντησής του με νέους που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.
«Το αποτέλεσμα είναι μια τραγωδία, απώλειες γι’ αυτούς που έκαναν αυτό, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ακόμη περισσότερο για τους ανθρώπους που ζουν στο έδαφος του Αφγανιστάν», πρόσθεσε στη διάρκεια επίσκεψής του στη ρωσική Άπω Ανατολή.
Όσο για το μέλλον της χώρας μετά την αποχώρηση των Αμερικανών και των συμμάχων τους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί πως είναι «αδύνατο να επιβληθεί οτιδήποτε από το εξωτερικό».
«Η κατάσταση πρέπει να ωριμάσει και, αν θέλουμε να ωριμάσει πιο γρήγορα και καλύτερα, θα πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους», είπε ο ρώσος πρόεδρος.
Οι ρωσικές αρχές υιοθέτησαν μια αρκετά συμφιλιωτική στάση έναντι των Ταλιμπάν, αναγνωρίζοντας τη νίκη τους και καλώντας τους παράλληλα να διεξαγάγουν έναν «εθνικό διάλογο» για να σχηματίσουν μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση.
Η Μόσχα εξακολουθεί πάντως να θεωρεί τους Ταλιμπάν «τρομοκρατική» οργάνωση, παρόλο που η Ρωσία συνομιλεί εδώ και χρόνια μαζί τους, και δεν έχει την πρόθεση να αναγνωρίσει την εξουσία τους στο Αφγανιστάν παρά μόνο αν δώσουν επαρκείς εγγυήσεις.
Η Ρωσία ανησυχεί ιδιαίτερα για την ασφάλεια των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της κεντρικής Ασίας, που συνορεύουν με το Αφγανιστάν. Ανησυχεί επίσης μήπως δει να αναδύονται εκεί νέες τζιχαντιστικές οργανώσεις εμπνεόμενες από τους Ταλιμπάν ή υποστηριζόμενες από αυτούς. Η Μόσχα θέλει ακόμη να αποφύγει μια περιφερειακή συρροή προσφύγων καθώς και μια νέα αύξηση του λαθρεμπορίου οπίου και ηρωίνης.