Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησής του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Πούτιν είπε πως τόσο η Ρουμανία όσο και η Ουγγαρία δίνουν υπηκοότητα σε πολίτες που κατάγονται από τις χώρες αυτές και ζουν εκτός των συνόρων τους.
«Προκάλεσε αρνητική αντίδραση. Είναι περίεργο», είπε ο Πούτιν. «Είναι οι Ρώσοι στην Ουκρανία χειρότεροι από τους Ρουμάνους, τους Πολωνούς ή τους Ούγγρους; Δεν βλέπω τίποτε ασυνήθιστο εδώ.»
Η ρωσική απόφαση, που ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη, οδήγησε το Κίεβο να ζητήσει να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις εκ μέρους της Δύσης σε βάρος της Μόσχας.
Το “στόρι”
Αντάρτες άρχισαν να αμφισβητούν την κυριαρχία της ουκρανικής κυβέρνησης στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ το 2014. Η Μόσχα παρείχε στρατιωτική βοήθεια στους αυτονομιστές, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει το πρακτορείο Reuters, όμως Ρώσοι αξιωματούχοι αρνούνται ότι παρείχαν υλική υποστήριξη.
Πέντε χρόνια πολέμου στην ανατολική Ουκρανία έχουν οδηγήσει στον θάνατο 13.000 ανθρώπων παρότι έχει υπογραφεί μια θεωρητική κατάπαυση του πυρός το 2015.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή, είπε πως η ρωσική κίνηση δείχνει πως η Μόσχα διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία και δεν φέρνει τις δύο πλευρές πιο κοντά στην ειρήνη.
“Το αποτέλεσμα δείχνει την αποτυχία του Ποροσένκο”
Μάλιστα ο Πούτιν σχολιάζοντας το αποτέλεσμα αυτό, ανέφερε πως δείχνει την απόλυτη αποτυχία της πολιτικής του Πέτρο Ποροσένκο . Την δήλωση αυτή έκανε στους δημοσιογράφους στο Βλαδιβοστόκ, όπου είχε συνομιλίες με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ουν.
«Τι εκτίμηση να κάνω; Είναι μια πλήρης, απόλυτη αποτυχία της πολιτικής Ποροσένκο», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε για το αποτέλεσμα των ουκρανικών εκλογών. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η νέα ηγεσία ( της Ουκρανίας) δεν μπορεί να μην το καταλαβαίνει αυτό, το καταλαβαίνει περίφημα» και επεσήμανε ότι «το να καταλαβαίνεις είναι ένα πράγμα, ενώ το να διαμορφώνεις μια ρεαλιστική πολιτική που να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του λαού σου είναι άλλο πράγμα».
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα εξαρτηθούν από την πολιτική που θα υιοθετήσει η νέα ηγεσία της Ουκρανίας. Παράλληλα διευκρίνισε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις της με την Ουκρανία , αλλά δεν μπορεί να το κάνει αυτό μονομερώς.
Νέα “πυρά” από την Ε.Ε
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε πάντως σήμερα τη Ρωσία ότι «αυξάνει» τις εντάσεις με το Κίεβο, μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι θα διευκολύνει τη χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας.
Πρόκειται για μια «νέα επίθεση στην κυριαρχία της Ουκρανίας από τη Ρωσία», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Από την πλευρά τους, η Γερμανία και η Γαλλία καταδίκασαν με τη σειρά τους σε μια ανακοίνωση τη ρωσική απόφαση, εκτιμώντας πως «αντιβαίνει στο πνεύμα και στους σκοπούς των συμφωνιών του Μινσκ».
Ο Πούτιν είπε πως η Μόσχα είναι πρόθυμη να εργαστεί με τον Ζελένσκι αν εφαρμόσει μια διεθνή ειρηνευτική συμφωνία για την ανατολική Ουκρανία.