Η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των ρωσικών προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 18 Μαρτίου του 2018, μπορεί να μην έχει ξεκινήσει επίσημα για τον πρόεδρο Πούτιν, εν αντιθέσει με άλλους υποψηφίους της αντιπολίτευσης. Αλλά οι ρώσοι εμπειρογνώμονες και αναλυτές, δεν παύουν να καταγράφουν τις πολιτικές διαθέσεις των Ρώσων πολιτών. Θεωρώντας παράλληλα δεδομένη την επικράτηση του Ρώσου προέδρου στις επικείμενες εκλογές.
Η εφημερίδα Kommersant, γράφει ότι οι πολιτικές διαθέσεις των κατοίκων των μεγάλων ρωσικών πόλεων είναι το ίδιο ασταθείς ,όπως ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η πλειονότητα των πολιτών δεν βλέπει άλλη εναλλακτική λύση στη θέση του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ το πολιτικό ενδιαφέρον μετά την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών του 2016 εξακολουθεί να πέφτει και συνεπώς η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές μπορεί να είναι πολύ πιο χαμηλή από αυτή που υπολογίζει ότι θα είναι το Κρεμλίνο.
Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξαν οι ειδήμονες στην πολιτική ψυχολογία του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, οι οποίοι επιχείρησαν να αποτυπώσουν την «εικόνα για εξουσία» που διαμορφώνουν ενόψει τον προεδρικών εκλογών, οι Μοσχοβίτες και οι κάτοικοι των ρωσικών πόλεων ο πληθυσμός των οποίων υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο κατοίκους.
Η κοινωνία, όπως έδειξαν οι έρευνες που πραγματοποίησαν, απαιτεί «μια εμπεριστατωμένη πολιτική στρατηγική, μια κυβέρνηση αποτελεσματική που να διακατέχεται από επαγγελματισμό» ενώ «από τον Πούτιν περιμένουν όχι μόνο να λογοδοτήσει για τις υποσχέσεις που έχει δώσει στις προεδρικές εκλογές του 2012».
Ο Πούτιν πρέπει να δώσει… εξηγήσεις
Η εφημερίδα Kommersant επικαλείται μάλιστα την επικεφαλής της έδρας πολιτικής ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Μόσχας Ελένα Σεστοπάλ, η οποία λέει ότι ο Πούτιν «πρέπει να εξηγήσει, γιατί δεν έχουν υλοποιηθεί όλες οι υποσχέσεις που είχε δώσει και να προτείνει αυτά που ανταποκρίνεται στα αιτήματα της κοινωνίας».
Ο Πούτιν αυτή την φορά, όπως εκτιμούν οι ειδήμονες της πολιτικής ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Μόσχας, θα πρέπει να νικήσει ως «νέος» πρόεδρος, που θα κυβερνήσει την χώρα υπό νέες συνθήκες και να κατακτήσει εκ νέου τους υποστηρικτές του.
Μάλιστα, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν ο Πούτιν αυτή την στιγμή γίνεται αποδεκτός πιο θετικά, σε σχέση με την περίοδο που είχε προηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας του 2012, προσθέτοντας ότι αυτή η αξιολόγηση δεν οφείλεται μόνο σε εξωτερικούς παράγοντες.
Ένα τμήμα των Ρώσων πολιτών και η ελίτ, όπως επισημαίνουν οι ειδήμονες στον τομέα της πολιτικής ψυχολογίας, όταν σκέφτονται ότι «Ο Πούτιν μπορεί να μην συμμετάσχει στις εκλογές», νοιώθουν κάποιο φόβο για το τις συνέπειες που μπορούν να υπάρξουν από μια τέτοια επιλογή. Αυτό ο φόβος είναι που ωθεί, όπως επισημαίνει η εφημερίδα το 63,8% να δηλώνει στις δημοσκοπήσεις ότι θα ψηφίσουν υπέρ του Πούτιν.
Πηγή: Kommersant
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters