Κόσμος

Πούτιν και Ερντογάν «μαγειρεύουν» τη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας

Στο Ουζμπεκιστάν θα συναντηθούν την άλλη εβδομάδα ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα συζητήσουν αυτό που ο πρώτος έχει ζητήσει και ο δεύτερος έχει σπεύσει να συμφωνήσει: την αναθεώρηση της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσημα ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Η συνάντηση έρχεται λίγες μέρες μετά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου πως η Ρωσία και ο αναπτυσσόμενος κόσμος είχαν «εξαπατηθεί» και ότι θα επιδιώξει τροποποιήσεις στους όρους της συμφωνίας, που λήγει τον Νοέμβριο, πριν παραταθεί. Και με αυτό έσπευσε να συμφωνήσει ο Τούρκος σύμμαχός του.

«Μια συζήτηση μεταξύ του Πούτιν και του Ερντογάν είναι πιθανή και απαραίτητη. Αναμένουμε να λάβει χώρα στη Σαμαρκάνδη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου στο Ουζμπεκιστάν.

Η συμφωνία του Ιουλίου για να αρχίσουν και πάλι οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έγινε με διαμεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ. Παραμένει η μοναδική σημαντική διπλωματική επιτυχία στους έξι μήνες της σύγκρουσης.

Ο Πεσκόφ επανέλαβε τους ισχυρισμούς του Πούτιν ότι η συμφωνία για τα σιτηρά είναι άδικη για τις φτωχότερες χώρες διότι τα περισσότερα φορτία στέλνονται στην Ευρώπη και σε άλλες πλούσιες χώρες. «Οι συμφωνίες εφαρμόζονται, αλλά ο τρόπος που εφαρμόζονται δεν προσφέρει ιδιαίτερα οφέλη σε φτωχές χώρες», δήλωσε.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα δήλωσε την Τετάρτη ότι το 30% των σιτηρών και άλλων προϊόντων που μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία πήγαν σε χώρες χαμηλού και χαμηλού προς μεσαίου εισοδήματος. Ωστόσο τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επίσης δηλώσει ότι η συμφωνία για τις εξαγωγές είναι ένα εγχείρημα με εμπορικό –όχι ανθρωπιστικό– χαρακτήρα που καθορίζεται από την αγορά.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι χρειάζεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για να βοηθήσουν τη Ρωσία να εξάγει τα δικά της αγροτικά προϊόντα. «Το θέμα αυτό δεν έχει επιλυθεί. Θα είναι το θέμα για συγκεκριμένη συζήτηση», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Μέσω της Μαύρης Θάλασσας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παροτρύνει τη Μόσχα να αποστέλλει προϊόντα μέσω του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος έχει δημιουργηθεί με τη στήριξη του ΟΗΕ, κατά τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μετέδωσε το δίκτυο Haberturk.

Ο διάδρομος για τις εξαγωγές έχει στόχο να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, παρέχοντας εγγυήσεις για την ασφαλή διέλευση πλοίων προς και από τα ουκρανικά λιμάνια, γεγονός που τους επιτρέπει να μεταφέρουν δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών που είχαν εγκλωβιστεί λόγω της ρωσικής εισβολής.

«Όπως δήλωσε ο κ. Πούτιν, εκείνα τα πλοία (που χρησιμοποιούν τον διάδρομο) πηγαίνουν είτε σε ανεπτυγμένες είτε σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ίσως γι’ αυτό τον λόγο ο κ. Πούτιν δεν αποστέλλει ρωσικά προϊόντα. Φυσικά, στη συνάντησή μας στη Σαμαρκάνδη, θα του ζητήσουμε να στείλει ρωσικά προϊόντα μέσω του διαδρόμου με πλοία», φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν.

«Εάν αρχίσουν να φθάνουν ρωσικά σιτηρά, θα αποστέλλουμε αυτά τα σιτηρά, άλλα προϊόντα, στο σύνολό τους, έως ότου φθάσουν σε αυτές τις φτωχές αφρικανικές χώρες».

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η σχέση μεταξύ πολιτικής και οργανωμένου εγκλήματος: Έξι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών που έχουν μετατρέψει την Τουρκία σε «ναρκοκράτος»
Οι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών στην Τουρκία περιλαμβάνουν προσωπικότητες υψηλού προφίλ που έχουν βαθιά εδραιωθεί τόσο στο πολιτικό όσο και στο εγκληματικό τοπίο της χώρας
Η σχέση μεταξύ πολιτικής και οργανωμένου εγκλήματος: Έξι κορυφαίοι διακινητές ναρκωτικών που έχουν μετατρέψει την Τουρκία σε «ναρκοκράτος»