Κόσμος

Πούτιν και Μπάιντεν δεν σηκώνουν το «κόκκινο τηλέφωνο» για την εκτόνωση κρίσεων – Τι λέει το Κρεμλίνο

Το περίφημο «κόκκινο τηλέφωνο» που συνδέει το Κρεμλίνο με τον Λευκό Οίκο για την άμεση επικοινωνία του Ρώσου και του Αμερικανού Προέδρου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, φαίνεται ότι έχει «χάσει την αξία» του, αφού δεν χρησιμοποιείται πλέον.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σήμερα (20.11.2024) ότι η ειδική αυτή τηλεφωνική γραμμή, που δημιουργήθηκε για την εκτόνωση κρίσεων ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τον Λευκό Οίκο, δεν χρησιμοποιείται επί του παρόντος.

Η αποκάλυψη του Ρώσου υψηλόβαθμου αξιωματούχου για το «κόκκινο τηλέφωνο» γίνεται σε μια χρονική συγκυρία, στην οποία αυξάνονται οι πυρηνικοί κίνδυνοι εν μέσω των υψηλότερων εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση εδώ και δεκαετίες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μείωσε χθες, Τρίτη (19.11.2024), τις προϋποθέσεις για πυρηνικό πλήγμα σε απάντηση σε ένα ευρύτερο φάσμα συμβατικών επιθέσεων, μετά την άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία, να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS εναντίον στόχων βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

Sputnik/Vyacheslav Prokofyev/Pool via REUTERS

Η Ουκρανία χρησιμοποίησε χθες κατά την 1.000ή ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία αμερικανικούς πυραύλους ATACMS για πλήγμα στη ρωσική επικράτεια, επωφελούμενη από την πρόσφατα δοθείσα άδεια από την απερχόμενη κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Τι είναι το «κόκκινο τηλέφωνο»

Η ειδική τηλεφωνική γραμμή, που είναι γνωστή ως «κόκκινο τηλέφωνο», μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον δημιουργήθηκε το 1963 για να μειωθούν οι παρανοήσεις που πυροδότησαν την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα το 1962, επιτρέποντας την άμεση επικοινωνία ανάμεσα στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

«Έχουμε μια ειδική ασφαλή γραμμή για επικοινωνία ανάμεσα στους δύο προέδρους, της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Επιπλέον ακόμη και για βιντεοεπικοινωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε αν αυτή χρησιμοποιείται αυτήν την περίοδο, ο Πεσκόφ απάντησε: «Όχι».

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι η χρήση πυραύλων ATACMS, που είναι οι μεγαλύτερου βεληνεκούς πύραυλοι με τους οποίους έχει εφοδιάσει η Ουάσινγκτον την Ουκρανία μέχρι στιγμής, αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η Δύση θέλει να κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Sputnik/Vyacheslav Prokofyev/Pool via REUTERS

Ο πόλεμος, τον οποίο ξεκίνησε η Ρωσία εισβάλοντας σε πλήρη κλίμακα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έχει καταστρέψει εκατοντάδες ουκρανικές πόλεις και χωριά, έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους και έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους, στην μεγάλη πλειονότητά τους Ουκρανούς.

Νέα «κρίση της Κούβας»

Ρώσοι διπλωμάτες δηλώνουν ότι η κρίση τώρα ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον είναι συγκρίσιμη με την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα το 1962, όταν οι δύο υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου βρέθηκαν κοντύτερα από ποτέ σε έναν εκούσιο πυρηνικό πόλεμο, και σημειώνουν ότι η Δύση κάνει λάθος αν πιστεύει ότι η Ρωσία θα υποχωρήσει όσον αφορά την Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θεωρεί τα πυρηνικά όπλα μέσο αποτροπής και ότι το επικαιροποιημένο πυρηνικό της δόγμα αποσκοπεί να καταστήσει σαφές σε δυνητικούς εχθρούς ότι είναι αναπόφευκτο να προβεί σε αντίποινα σε περίπτωση που επιτεθούν στη Ρωσία.

Σήμερα, ο Πεσκόφ δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι η Δύση επιδιώκει να καταφέρει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία, επιτρέποντας στο Κίεβο να πλήξει στόχους βαθιά στη ρωσική επικράτεια με τα αμερικανικής κατασκευής όπλα. «Και βεβαίως χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως ένα εργαλείο στα χέρια τους για να επιτύχουν αυτούς τους στόχους», σημείωσε ο Πεσκόφ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα