Κόσμος

Πούτιν και Τραμπ: Το τηλεφώνημα για την Ουκρανία κράτησε 90 λεπτά

«Ο κόσμος είναι πιο ασφαλής υπό την ηγεσία του Πούτιν και του Τραμπ» σχολίασε υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος

Ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλάντιμιρ Πούτιν και πλέον αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για το τι ακριβώς ειπώθηκε σχετικά με την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο αμερικανικό δίκτυο ενημέρωσης NBC news, η συνομιλία ανάμεσα στον Τραμπ και στον Πούτιν είχε διάρκεια περίπου μιάμιση ώρα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού κρατικού ταμείου επενδύσεων, Κιρίλ Ντμιτρίεφ δήλωσε για την επικοινωνία των δύο ηγετών ότι «ο κόσμος είναι πιο ασφαλής υπό την ηγεσία του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ». 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Κρεμλίνο, Τραμπ και Πούτιν συμφώνησαν στην «ομαλοποίηση των σχέσεων» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ενώ συμφωνήθηκε επίσης ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, συγκεκριμένα αφορά 175 αιχμαλώτους πολέμου σε κάθε πλευρά.

Η Μόσχα συμφώνησε επίσης να παραδώσει 23 βαριά τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες.

Επίσης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε να σταματήσει η Ρωσία τα χτυπήματα στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας για 30 ημέρες.

Νωρίτερα σήμερα (18.03.2025), ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Νταν Σκαβίνο είχε τονίσει ότι η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών είχε ξεκινήσει στις 4 μ.μ (ώρα Ελλάδας) και πως οι πρώτες ενδείξεις ήταν «θετικές».

Η συνομιλία των δύο ηγετών γίνεται με φόντο την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από το Κουρσκ, το διπλωματικό «μπρα ντε φερ» ανάμεσα σε Κίεβο και Ουάσινγκτον για συμφωνία των ορυκτών, αλλά και την δημιουργία της «συμμαχίας των προθύμων» υπό την ηγεσία των Βρετανών και των Γάλλων.

Τα βλέμματα της διεθνής κοινότητας και κυρίως του Κιέβου, είναι στραμμένα τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στην Μόσχα, αφού οι δύο χώρες έχουν αναλάβει καθοριστικό ρόλο για την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων που μπορούν να οδηγήσουν πρώτα σε μια εκεχειρία και τελικώς στον τερματισμό του πολέμου.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Δεν θα αναγνωρίσουμε ως ρωσικά τα κατεχόμενα εδάφη», ξεκαθαρίζει ο Ζελένσκι - Θα έχει σήμερα επικοινωνία με τον Τραμπ
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η Ουκρανία είναι πρόθυμη να μοιραστεί μια λίστα με ενεργειακές υποδομές στις οποίες θα μπορούσε να εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι
Βράζει η Τουρκία μετά την προφυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου – Βγαίνουν στους δρόμους οι πολίτες
Κατηγορείται πως είναι «επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης» και ότι παρείχε «βοήθεια» στο PKK - «Πρώτα εμπιστεύομαι τον εαυτό μου στον Αλλάχ και μετά στο έθνος μας!» έγραψε στο «Χ»
Υποστηρικτές του Εκρέμ Ιμάμογλου διαδηλώνουν έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Κωνσταντινούπολης
Δελφίνια «υποδέχτηκαν» τους εγκλωβισμένους αστροναύτες κατά την επιστροφή τους στη Γη μετά από 9 μήνες στο διάστημα
«Η υπόσχεση τηρήθηκε: Ο Πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε να σώσει τους αστροναύτες που είχαν εγκλωβιστεί στο διάστημα για εννέα μήνες», έγραψε ο Λευκός Οίκος
Δελφίνια «υποδέχτηκαν» την κάψουλα SpaceX Dragon που μετέφερε πίσω στη Γη τους «ξεχασμένους» αστροναύτες