"Η Ρωσία θα κάνει οτιδήποτε μπορεί για να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ", δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, από την G20 στην Ιαπωνία.
Η Ρωσία θα κάνει ο,τιδήποτε μπορεί για να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ενταθεί λόγω των εδώ και χρόνια διπλωματικών διενέξεων όσον αφορά την Ουκρανία και τις κατηγορίες για ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δήλωσε σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σε δηλώσεις που έκανε κατά την σύνοδο της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου συνάντησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων από τον εμπόριο ως τον αφοπλισμό και τη Συρία, ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε την συνάντησή του με τον Τραμπ ως μια “καλή συνάντηση και ρεαλιστική”.
“Πιστεύω ότι και οι δύο κατανοούμε ότι χρειάζεται κάπως να επιλυθεί η τρέχουσα κατάσταση”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες χρειάζεται “να βρούνε κάπως τη δύναμη να γυρίσουν σελίδα και να προχωρήσουν μπροστά”.
Ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε εξάλλου τον Αμερικανό ομόλογό του στην Μόσχα τον Μάιο του ερχόμενου έτους. “Με προσκάλεσε και του είπα ότι θα το σκεφτώ πολύ σοβαρά”, δήλωσε παράλληλα ο πρόεδρος Τραμπ μετά την σύνοδο στην Οσάκα, επιβεβαιώνοντας την πρόσκλησή του από τον Πούτιν.
Ο Πούτιν, ο Τραμπ και το… START
Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον ανέθεσαν εξάλλου “στους αντίστοιχους υπουργούς τους Εξωτερικών να αρχίσουν διαβουλεύσεις” για μια παράταση της συνθήκης για τα πυρηνικά START, σημείωσε επίσης ο Ρώσος πρόεδρος.
“Ωστόσο δεν μπορούμε να πούμε ακόμη αν αυτό θα καταλήξει στην παράταση” αυτής της σημαντικής συνθήκης για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών εξοπλισμών, πρόσθεσε ο πρόεδρος Πούτιν στο περιθώριο της G20.
Η διμερής αυτή συνθήκη για την μείωση των στρατηγικών όπλων, η τελευταία πτυχή της οποίας ονομάστηκε “New START” και είχε υπογραφεί το 2010, προβλέπει την διατήρηση των πυρηνικών οπλοστασίων της Ρωσίας και των ΗΠΑ σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από αυτά του Ψυχρού Πολέμου. Η ισχύς της εκπνέει το 2021 εν μέσω μιας περιόδου μεγάλων εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων στον κόσμο.
Πούτιν και Τραμπ ανέστειλαν εξάλλου φέτος την συμμετοχή τους στην συνθήκη για τον πυρηνικό αφοπλισμό INF που αφορά τα όπλα μέσου βεληνεκούς και είχε υπογραφεί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλληλοκατηγορούμενες για παραβίασή της.
Απαντώντας παράλληλα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την σύνοδο για το ενδεχόμενο επιβολής κι άλλων αμερικανικών κυρώσεων στη Ρωσία, ο πρόεδρος Πούτιν απάντησε ότι εναπόκειται στην Ουάσινγκτον να αποφασίσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να οικοδομήσει τις σχέσεις της με την Μόσχα.
Επίσης προσέθεσε ότι με τον πρόεδρο Τραμπ συζήτησαν και για τις κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και για την κατάσταση στην Βενεζουέλα αλλά δεν διευκρίνισε σχετικά.
Παράλληλα ο πρόεδρος Πούτιν σημείωσε ότι ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες έχουν διατηρήσει τις επαφές που έχουν για την χώρα αυτή, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ σχετικά με την Ουκρανία, ο Πούτιν δήλωσε ότι συμφώνησαν πως οι διμερείς διαβουλεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν.