Κόσμος

ΠΟΥ: Ερευνά την πιθανότητα μετάδοσης της γρίπης των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο

Ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έφτασαν στην Κίνα για να μελετήσουν τον τρόπο μετάδοσης του στελέχους Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών και την πιθανότητα μετάδοσής του από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Κινέζοι και διεθνείς ειδικοί υποπτεύονται μια μετάδοση του Η7Ν9 μεταξύ των ανθρώπων “σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μάικλ Ο’Λίρι, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα. Η ομάδα του ΠΟΥ θα παραμείνει μια εβδομάδα στην Κίνα, θα μεταβεί σε περιοχές στις οποίες έχουν αναφερθεί κρούσματα και θα κάνει εισηγήσεις στην κινεζική κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Ο’Λίρι.

Οι ειδικοί θα επικεντρωθούν σε τρεις συρροές κρουσμάτων στην ανατολική Κίνα, μεταξύ των οποίων η περίπτωση ενός πατέρα και δυο γιων του, σημείωσε ο Ο’Λίρι. Οι δυο γιοι ενός 87χρονου στην Σαγκάη, ο οποίος πέθανε από τον Η7Ν9, νοσηλεύτηκαν για οξεία πνευμονία και ο ένας από αυτούς πέθανε. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εξετάσεις που έγιναν στους δύο γιους στις αρχές Απριλίου ήταν αρνητικές όσον αφορά την παρουσία του Η7Ν9, αλλά ειδικοί επανεξετάζουν τις τρεις περιπτώσεις για μια πιθανή μετάδοση του ιού μεταξύ των ανθρώπων.

“Δεν είναι σπάνιο σε έναν ιό που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο να υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις μετάδοσής του από άνθρωπο σε άνθρωπο”, σημείωσε ο Ο’Λίρι. “Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, στην θεωρία, είναι πιθανή, αλλά είναι εξαιρετικά σποραδική”, δήλωσε παράλληλα ο Φενγκ Ζιτζιάν, επικεφαλής του κυβερνητικού κέντρου ελέγχου των ασθενειών, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έδωσε σήμερα εντολή στις τοπικές υγειονομικές αρχές “να δώσουν στην δημοσιότητα ακριβείς πληροφορίες για την ασθένεια, ώστε να διατηρηθεί η τάξη”, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στις πληγείσες περιοχές θα πρέπει “να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση” του Η7Ν9, σημείωσε ο Σι, και θα πρέπει “να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να περιορίσουν τους θανάτους από την νόσο”, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Η7Ν9 στην Κίνα ανέρχονται μέχρι σήμερα σε 88 και οι θάνατοι σε 17. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Σαγκάη και τις γειτονικές επαρχίες Ανχούι, Τζιανγκσού και Τσετζιάνγκ. Ένα νέο κρούσμα επιβεβαιώθηκε σήμερα στην Ναντζίνγκ, την πρωτεύουσα της Τζιανγκσού, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Πρόκειται για έναν 54χρονο, διευκρίνισαν οι ίδιες. Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ο ιός μεταδόθηκε σε ανθρώπους από πουλερικά, κατέληξε ο Ο’Λίρι, αλλά οι ειδικοί δεν έχουν επιβεβαιώσει ότι υπάρχει “μια ισχυρή σύνδεση”.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εξάλλου σήμερα ότι οι Κινέζοι επιστήμονες δεν έχουν βρει κανένα στοιχείο που να δείχνει μια άμεση μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στον άνθρωπο. Ωστόσο η κυβέρνηση εμμένει στην αναστολή των πωλήσεων άγριων πτηνών στις αγορές ζώων που ισχύει από χθες και έδωσε εντολή στους ζωολογικούς κήπους να αποτρέπουν την στενή επαφή των ανθρώπων με τα ζώα, κατέληξε το Νέα Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Θερίζει” ζωές ο ιός της γρίπης των πτηνών στην Κίνα

Έντεκα οι νεκροί από τη γρίπη των πτηνών

10 πλέον οι νεκροί στην Κίνα από τη νέα γρίπη των πτηνών

Φτιάχνουν ήδη εμβόλιο για τη νέα μορφή γρίπης

 

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα