Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία ο Βλ. Πούτιν ωστόσο είπε πως δεν θα χρειασθεί και ότι η κρίση εκεί θα επιλυθεί με τη διπλωματία.
Ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία “θα κάνει ό,τι είναι δυνατό” για να βοηθήσει το ρωσόφωνο πληθυσμό στην ανατολική Ουκρανία, όπου έχουν ξεσπάσει εξεγέρσεις αυτονομιστών.
Ωστόσο, σε μια ένδειξη ότι η Ρωσία είναι προσηλωμένη στις διεθνείς συνομιλίες για τη διευθέτηση της κρίσης που διεξάγονται στη Γενεύη, ο Πούτιν δήλωσε πως αποτελεί ψευδαίσθηση η πεποίθηση ότι με την ισχύ μπορούν να επιλύονται όλα τα προβλήματα στις διεθνείς υποθέσεις.
“Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (η άνω βουλή του κοινοβουλίου) έδωσε στον πρόεδρο το δικαίωμα να χρησιμοποιεί στρατιωτική ισχύ στην Ουκρανία. Πραγματικά πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να ασκήσω αυτό το δικαίωμα και ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε όλα τα σημερινά πιεστικά ζητήματα μέσω πολιτικών και διπλωματικών μέσων”, δήλωσε ο Πούτιν.
“Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους (στην ανατολική Ουκρανία) να υπερασπισθούν τα δικαιώματά τους και να καθορίσουν ανεξάρτητα τη μοίρα τους. Θα ασκήσουμε πίεση προς την κατεύθυνση αυτή”.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως οι παγκόσμιες δυνάμεις θα πρέπει να επεξεργασθούν ένα νέο διεθνή μηχανισμό για την επίλυση προβλημάτων, προσθέτοντας πως σ’ ένα μονοπολικό κόσμο με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγα πράγματα αποτρέπουν τους πρωταγωνιστές από τη χρήση βίας.
“Όταν υπάρχει μια ισορροπία ισχύος, τότε υπάρχει επιθυμία για διαπραγμάτευση”, δήλωσε ο Πούτιν.
Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως η έκβαση της ουκρανικής κρίσης εξαρτάται από τις “εγγυήσεις” που θα δοθούν για τα δικαιώματα των ρωσοφώνων στην ανατολική Ουκρανία.
“Το ζήτημα δεν είναι να μάθουμε τι θα γίνει πρώτα -ένα δημοψήφισμα για την αποκέντρωση και το φεντεραλισμό και μετά η εκλογή ή πρώτα η εκλογή (προέδρου)”, δήλωσε ο Πούτιν. “Το ζήτημα είναι να είναι εγγυημένα τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των ρώσων και των ρωσόφωνων πολιτών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας”, πρόσθεσε.
Αναφορικά με την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, ο Πούτιν υποστήριξε πως διεξάγεται με απαράδεκτο τρόπο και πως η Ρωσία δεν θα θεωρήσει νόμιμα τα αποτελέσματα των εκλογών, αν η προεκλογική εκστρατεία συνεχισθεί με τον ίδιο τρόπο.
“Η προεδρική εκστρατεία διεξάγεται με απολύτως απαράδεκτο τρόπο … Αν όλα συνεχισθούν έτσι, τότε φυσικά δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ως νόμιμα αυτά που συμβαίνουν και αυτό που θα συμβεί μετά τις 25 Μαΐου”, δήλωσε αναφερόμενος στην ημερομηνία των εκλογών.
Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως ο λαός της Υπερδνειστερίας, της αποσχισθείσας περιφέρειας του Μόλδοβα, θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για την τύχη του και υπογράμμισε την ανάγκη για διαπραγματεύσεις.
“Θα πρέπει να επιτραπεί στον κόσμο να καθορίσει ο ίδιος την τύχη του. Γι’ αυτό θα εργασθούμε με τους εταίρους μας”, τόνισε.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η εμπιστοσύνη ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ είχε χαθεί πριν από την κρίση στην Ουκρανία, πρόσθεσε όμως ότι θέλει να αποκαταστήσει τη συνεργασία των δύο χωρών. Για να επιτευχθεί αυτό, είπε ο Πούτιν, οι ΗΠΑ θα πρέπει να σεβαστούν τα συμφέροντα των άλλων και το διεθνές δίκαιο.
“Σε ένα βαθμό η εμπιστοσύνη είχε χαθεί, αλλά δεν πιστεύουμε πως φταίμε εμείς”, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος επικοινωνώντας μέσω τηλεοράσεως με τους ρώσους πολίτες. “Οι ΗΠΑ μπορούν να δρουν στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, αλλά στη Ρωσία δεν επιτρέπεται να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της”.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως η Ρωσία ήταν υποχρεωμένη να απαντήσει στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και πως η προσάρτηση εκ μέρους της της Κριμαίας, όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, επηρεάσθηκε εν μέρει από την επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη.
Ο Πούτιν δήλωσε πως η Μόσχα θα απαντήσει αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στα σχέδια να εγκαταστήσουν στην ανατολική Ευρώπη στοιχεία μιας αμυντικής πυραυλικής ασπίδας και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι τροφοδοτεί μια κούρσα εξοπλισμών όπως στον Ψυχρό Πόλεμο.
“Όταν η υποδομή ενός στρατιωτικού συνασπισμού κινείται προς τα σύνορά μας, μας προκαλεί μερικές ανησυχίες και ερωτήματα. Χρειάζεται να λάβουμε κάποια μέτρα ως απάντηση”, δήλωσε ο Πούτιν.
“Η απόφασή μας για την Κριμαία οφειλόταν εν μέρει … στη σκέψη πως, αν δεν κάνουμε τίποτε, τότε κάποια στιγμή, καθοδηγούμενο από τις ίδιες αρχές, το ΝΑΤΟ θα παρέσερνε και την Ουκρανία στους κόλπους του και θα έλεγαν: ‘Δεν έχει καμιά σχέση με σας'”.
Ο Πούτιν κατηγόρησε την 28μελή ατλαντική συμμαχία ότι επιδιώκει να απωθήσει τη Ρωσία από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου τα ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν τη βάση τους στη Σεβαστούπολη, μια πόλη της τσαρικής εποχής.
“Πλοία του ΝΑΤΟ θα κατέληγαν στην πόλη της ρωσικής ναυτικής δόξας, τη Σεβαστούπολη”, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.
Ο Πούτιν δήλωσε ακόμη πως η Μόσχα θέλει να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον σχετικά με τις αντιρρήσεις της στα αμερικανικά σχέδια πυραυλικής άμυνας, αλλά θα λάβει όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την ασφάλειά της.
“Η ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων κοντά στα σύνορά μας ακυρώνει τις θέσεις των στρατηγικών χερσαίων πυραύλων μας … Πρέπει να κάνουμε κάτι ως απάντηση. Τροφοδοτείται μια κούρσα εξοπλισμών”, δήλωσε ο Πούτιν.
“Θα συνεχίσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εγγυηθούμε την ασφάλεια του ρωσικού λαού”, τόνισε ο ρώσος πρόεδρος.
Διαβάστε
Ρέει το αίμα στην Ουκρανία – Νεκροί 3 φιλορώσοι αυτονομιστές