Site icon NewsIT
18:34 | 01.03.14

‘Πούτιν γιατί στέλνεις στρατό στην Κριμαία – Ρίχνεις λάδι στη φωτιά”

‘Πούτιν γιατί στέλνεις στρατό στην Κριμαία – Ρίχνεις λάδι στη φωτιά”
Newsit Newsroom

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία ανησυχούν με τα ρωσικά στρατεύματα στην Κριμαία και ζητούν από τον Πούτιν "να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά".

Την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Κριμαία εξέφρασε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σε ομιλία που εκφώνησε στο Βερολίνο, σε μια συγκέντρωση υπέρ της Ευρώπης.

“Αυτό που βιώνουμε στην Κριμαία μας ανησυχεί”, είπε η Μέρκελ τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη “να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα” της Ουκρανίας.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προειδοποίησε εξάλλου ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών είναι “επικίνδυνες” και κάλεσε τη Ρωσία να εξηγήσει ποιες είναι οι προθέσεις της όσον αφορά τα στρατεύματα που διαθέτει στην Κριμαία. “Όποιος ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά αυτή τη στιγμή, με λόγια ή με πράξεις, στοχεύει συνειδητά στην κλιμάκωση” της κατάστασης, τόνισε.

Υπενθύμισε επίσης ότι οι ενέργειες της Μόσχας στην Κριμαία θα πρέπει να σέβονται την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά και τις συμφωνίες για την παραχώρηση των βάσεων για τον ελλιμενισμό του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Από τη Ρώμη, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, επανέλαβε και αυτός ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή “η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”. “Αυτό απαιτεί απ’ όλους μια μεγάλη αίσθηση ευθύνης, κατ’ αρχήν από τις ίδιες τις πολιτικές δυνάμεις της Ουκρανίας αλλά επίσης και από τους εταίρους” της χώρας, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση και κάλεσε όλες τις πλευρές “να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να επιτείνουν την ένταση και να επηρεάσουν την εδαφική ακεραιότητα” της Ουκρανίας.

Την αποκλιμάκωση της έντασης στην Κριμαία και “το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας” της Ουκρανίας ζήτησε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ που, όπως ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

“Μίλησα με τον υπουργό Λαβρόφ για να του ζητήσω να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Κριμαία και να γίνει σεβαστή η εθνική κυριαρχία και η ανεξαρτησία της Ουκρανίας”, ανέφερε στο μήνυμά του ο Χέιγκ, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι θα μεταβεί αύριο στο Κίεβο για διαβουλεύσεις.

Διαβάστε επίσης:

Υπο πολιορκία η ουκρανική ακτοφυλακή στη Σεβαστούπολη – Επισπεύδεται το δημοψήφισμα για την αυτονομία της Κριμαίας

Ένοπλοι από το Κίεβο επιχείρησαν να καταλάβουν το υπ. Εσωτερικών της Κριμαίας – Τραυματίες από τις συγκρούσεις

Από μία κλωστή η ειρήνη στην Ουκρανία – Για ανάπτυξη 6.000 ρώσων στρατιωτών κάνει λόγο το Κίεβο – Δείτε ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ από την εισβολή
 

Η ιστορία της Κριμαίας που εξηγεί γιατί η Ρωσία δεν θα την εγκαταλείψει

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version