Η Ρωσία τιμά την παραδοσιακά στενή «εταιρική σχέση» με την Ελληνική Δημοκρατία, η οποία διαθέτει βαθιές ιστορικές και πνευματικές ρίζες, δήλωσε πριν από λίγο στο Κρεμλίνο ο Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της επίδοσης διαπιστευτηρίων 20 νέων πρεσβευτών στη Μόσχα.
«Τον Σεπτέμβριο γιορτάσαμε τα 185 χρόνια από την καθιέρωση των διπλωματικών σχέσεών μας», είπε ο Ρώσος ηγέτης, σημειώνοντας ότι «ο διμερής πολιτικός διάλογος και η επιχειρηματική μας συνεργασία έχουν καλές προοπτικές, συνυπολογίζοντας μεταξύ άλλων και την επικείμενη ελληνική Προεδρία στην ΕΕ».
«Οι σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία παραδοσιακά αναπτύσσονται σε φιλικό κλίμα. Θα συμβάλλουμε και στο εξής στην εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό και ανθρωπιστικό τομέα, θα συμμετάσχουμε στην αναζήτηση δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος με τη σειρά σε όλες τις εκπροσωπούμενες χώρες.
Ο Β. Πούτιν χαρακτήρισε την ΕΕ ως έναν από τους «εταίρους προτεραιότητας» για τη χώρα του, καθώς σε αυτήν αντιστοιχεί το 50% του ρωσικού εξωτερικού εμπορίου, φθάνοντας το 2012 το σεβαστό ύψος των 410 εκατ. δολαρίων. Επισήμανε, δε, τον σημαντικό όγκο των επενδύσεων, 64 δισ. δολάρια από πλευράς Ρωσίας και 86 δισ. από την ΕΕ με προορισμό τη Ρωσία.
«Ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη των πολυμερών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβαία επωφελούς ενεργειακής συνεργασίας, την προετοιμασία της νέας θεμελιώδους συμφωνίας συνεργασίας Ρωσίας- ΕΕ και προοπτικά τον σχηματισμό ενός ενιαίου οικονομικού και ανθρωπιστικού πεδίου από τον Ατλαντικό ως τον Ειρηνικό ωκεανό», κατέληξε ο κ. Πούτιν παραλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τα διαπιστευτήρια της πρεσβευτού της Ελλάδας, Δανάης-Μαγδαληνής Κουμανάκου, του πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργου Κασουλίδη, και του καταγόμενου από τη Λιθουανία νέου επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Μόσχα, Βινγκάουντας Ουσάτσκας.
Στη γενική εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε την κατάσταση στον κόσμο «κάθε άλλο παρά σταθερή», υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία αποτελεί συνεπή υποστηρικτή της διπλωματίας και των επίμονων διαπραγματεύσεων για την αναζήτηση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων με βάση «την προτεραιότητα του διεθνούς δικαίου και του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ».
Ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε «κοινή νίκη» με τους παρευρισκόμενους την προετοιμασία της διεθνούς διάσκεψης για το Συριακό «Γενεύη-2» και τάχθηκε υπέρ της υλοποίησης των συμφωνιών της «Ομάδας των Είκοσι» στην Αγία Πετρούπολη γύρω από τα κριτήρια ενθάρρυνσης της ανάπτυξης, την αύξηση των επενδύσεων στον πραγματικό τομέα της οικονομίας, καθώς και τη διασφάλιση της απασχόλησης με συνυπολογισμό συμφερόντων τόσο των ανεπτυγμένων όσο και των αναπτυσσόμενων οικονομιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρωσία: Έντεκα νομπελίστες καλούν τον Πούτιν να μεσολαβήσει για τους ακτιβιστές της Greenpeace
“Πούτιν σπίκινγκ” – Ατάκες του Ρώσου Προέδρου με αφορμή τα 61α γενέθλιά του
Διαψεύδει το Κρεμλίνο μυστικό γάμο του Πούτιν!