Site icon NewsIT
17:48 | 25.04.13

Πούτιν: Κανένα “σταλινικό στοιχείο” δεν υπάρχει στη σημερινή Ρωσία

Πούτιν: Κανένα “σταλινικό στοιχείο” δεν υπάρχει στη σημερινή Ρωσία
Newsit Newsroom

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να θυμίζει την εποχή του Στάλιν στον τρόπο με τον οποίο κυβερνάει την Ρωσία, υπογραμμίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι η χώρα του χρειάζεται "τάξη και πειθαρχία".

“Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα σταλινικό στοιχείο. Ο σταλινισμός συνδέεται με την προσωπολατρεία, με τις μαζικές παραβιάσεις της νομιμότητας, με τις καταστολές και με τα στρατόπεδα. Δεν υπάρχει τίποτε τέτοιο στην Ρωσία”, δήλωσε ο Πούτιν, απαντώντας στην ερώτηση φιλελεύθερου δημοσιογράφου ο οποίος εξέφραζε ανησυχία για μια επιστροφή στις σταλινικές πρακτικές στην Ρωσία. 

Ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής συνόδου κατά την οποία κάθε χρόνο απαντάει τηλεοπτικά σε ερωτήσεις που του γίνονται από Ρώσους πολίτες, έσπευσε αμέσως να προσθέσει: “Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται τάξη και πειθαρχία”. “Ουδείς φυλακίζεται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις”, σημείωσε επίσης απαντώντας σε ερώτηση για τη φυλάκιση πέρυσι δύο γυναικών μελών του συγκροτήματος Πούσι Ράιοτ (Pussy Riot) και για τη δίκη του ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι με την κατηγορία της υπεξαίρεσης κεφαλαίων. 

Ο Πούτιν σημείωσε ότι είναι βέβαιος πως ο Ναβάλνι, ο οποίος έχει εξαπολύσει εκστρατεία κατά της διαφθοράς, έχει οργανώσει διαδηλώσεις κατά του Πούτιν και μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών, θα έχει μια απολύτως δίκαιη δίκη. 

“Ζήτησα από τον γενικό εισαγγελέα και από τα άλλα όργανα να είναι εξαιρετικά αντικειμενικά”, πρόσθεσε ο Πούτιν, απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων των συμπολιτών του. Χθες ο Ναβάλνι είχε καταγγείλλει ότι η δίκη του είναι μια πράξη “εκδίκησης” που αποσκοπεί κυρίως στο να τον “απομακρύνει από την πολιτική σκηνή”. 

“Αυτοί που αγωνίζονται κατά της διαφθοράς (…) θα πρέπει οι ίδιοι να είναι λευκοί σαν το χιόνι”, σημείωσε σήμερα όσον αφορά το θέμα αυτό ο Πούτιν και πρόσθεσε: “Αν κάποιος φωνάζει στον κλέφτη δεν σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα να κλέβει αυτός”. Ο Ρώσος πρόεδρος υπερασπίστηκε παράλληλα έναν αμφιλεγόμενο νόμο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2012 και υποχρεώνει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (μκο) που λαμβάνουν ξένες επιδοτήσεις και έχουν “μια πολιτική δραστηριότητα” να εγγράφονται σε ένα μητρώο “πρακτόρων του εξωτερικού” και να παρουσιάζονται ως αυτού του είδους σε κάθε δημόσια δραστηριότητα. 

“Αν μη κυβερνητικές οργανώσεις προσπαθούν να έχουν κάποια επιρροή στην εσωτερική μας πολιτική και χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, οφείλουμε να το ξέρουμε. Να μας λένε αυτές οι μκο από ποιον έλαβαν τα χρήματα και πόσα και πού χρησιμοποιήθηκαν”, κατέληξε ο Πούτιν. Νωρίτερα σήμερα ένα ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε μια πρώτη μη κυβερνητική οργάνωση, την ρωσική ένωση Golos, στην καταβολή προστίμου ύψους περίπου 7.500 ευρώ επειδή δεν έχει εγγραφεί στο μητρώο “πρακτόρων του εξωτερικού”, όπως αξιώνει ο αμφιλεγόμενος αυτός νόμος, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. 

Η εν λόγω μκο, η οποία είχε καταγγείλει μαζική νοθεία υπέρ του κυβερνώντος κόμματος κατά τις τελευταίες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην χώρα, καταδικάστηκε σε καταβολή προστίμου 300.000 ρουβλίων επειδή δεν σεβάστηκε αυτό το νέο αμφιλεγόμενο νόμο για τις μκο. 

Στο δικαστήριο η Golos δεν αναγνώρισε την ενοχή της, διαψεύδοντας ότι έχει “πολιτικές δραστηριότητες” και ότι λαμβάνει ξένη χρηματοδότηση. Η μη κυβερνητική οργάνωση ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα ασκήσει έφεση. “Θα ασκήσουμε έφεση σε αυτήν την παράνομη και αβάσιμη απόφαση”, σημειώνει ένας δικηγόρος της οργάνωσης σε ανακοίνωση. Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ωστόσο ότι η Golos, στην οποία απονεμήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 το Βραβείο Αντρέι Ζαχάροφ για την ελευθερία της νορβηγικής Επιτροπής Ελσίνκι, έχει πράγματι λάβει ξένη χρηματοδότηση. 

Ωστόσο η μη κυβερνητική οργάνωση αρνήθηκε να δεχθεί το χρηματικό έπαθλο που συνόδευε το βραβείο αυτό επειδή τέθηκε σε ισχύ ο νόμος αυτός περί “πρακτόρων του εξωτερικού”, και αυτό επιβεβαιώθηκε στο δικαστήριο από εκπρόσωπο της νορβηγικής Επιτροπής Ελσίνκι. Ο όρος “πράκτορας του εξωτερικού” χρησιμοποιούνταν για τους αντιπολιτευόμενους την εποχή του Στάλιν, οι οποίοι τότε είτε τουφεκίζονταν είτε στέλνονταν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Χρησιμοποιήθηκε επίσης από τις σοβιετικές αρχές την δεκαετία του ΄70 και του ΄80 για τον χαρακτηρισμό των διαφωνούντων, οι οποίοι κατηγορούνταν ότι δούλευαν για την Δύση. Προς το παρόν καμία μη κυβερνητική οργάνωση δεν έχει εγγραφεί στο νέο μητρώο.

Η Golos είναι η πρώτη που καταδικάζεται σε καταβολή προστίμου βάσει αυτού του νόμου, ο οποίος έχει επίσης στόχο οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και οικολογικές οργανώσεις και θρησκευτικές κοινότητες, ή ακόμη και οργανώσεις αρωγής ασθενών. Η ευρεία αυτή εκστρατεία που εξαπολύθηκε από τις ρωσικές αρχές στα τέλη Μαρτίου για τον έλεγχο των μκο έχει επικριθεί από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Έχει πλήξει μεταξύ άλλων και την κύρια ρωσική μκο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial όπως και τα γραφεία στην Μόσχα της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). Το HRW επισημαίνει μάλιστα στην ετήσια έκθεσή του ότι η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν άσκησε το 2012 στην κοινωνία των πολιτών τη χειρότερη καταστολή από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέρκελ: Μόνο αποτροπιασμό αισθάνομαι – Πούτιν: Βάρβαρο έγκλημα

Ο εκπρόσωπος του προέδρου παίρνει περισσότερα λεφτά από τον πρόεδρο

Μόσχα: 40 δισ ευρώ μέχρι το 2020 για διαστημικό πρόγραμμα

Όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν φόρεσε τη φόρμα του και βγήκε να παίξει στο χιόνι με τα σκυλιά του (ΦΩΤΟ)

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version